For a more effortless and secure experience on our site, please consider updating your browser
Verfijn je zoekopdracht
Categorie
Alle categorieën
Wielen & banden
Wielen
Race- & triathlonfiets
Wielsets
34
Achterwielen
10
Voorwielen
10
Merken
Bontrager
20
Zpeed
10
Fulcrum
5
Profile Design
5
Vision
4
CycleOps
2
Edco
2
DT Swiss
1
Meer merken
Models
Aeolus 5 D3 Clincher voorwiel 2016
2
Affinity Comp TLR Disc achterwiel 2016
2
Affinity Comp TLR Disc voorwiel 2016
2
Race Lite TLR voorwiel 2016
2
Aeolus 5 D3 Clincher achterwiel 2016
1
Aeolus 5 D3 TLR achterwiel 2016
1
Aeolus 5 D3 TLR voorwiel 2016
1
Aeolus 5 D3 Tubular achterwiel 2016
1
More models
Winkels
Fietsen Devos
18
Fietsen Oostvogels
16
Aerts Action Bike
7
Husa Bikes
4
Robeet Bike Style
3
Bikesensation
2
Ride
2
Chamizo Fietsen BVBA
1
Meer winkels
Beschikbaarheid
Plaats
Toestand
Kleur
zwart
carbonzwart
wit
Freewheel standaard
Campagnolo
Shimano & SRAM
Wielmaat
700c
28"
Type fietsband
Clincher
Tubeless
Tubes

Wielen | Racefiets | Triathlonfiets

Bekijk:

Wielen racefiets

De wielen van een racefiets zijn van groot belang. De beste racefiets wielen zijn licht en stevig. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten racefiets wielen. Zo is er keus in verschillende soorten materiaal, carbon of aluminium. Ook is er verschil in hoogte van de racefiets velgen. Naast materiaal en hoogte is er ook een verschil met het aantal spaken dat er in een wiel zit. Goede wielen bestaan uit een goede velg met een goede remrand. Ook de naven van de wielen moeten goed zijn. Deze bepalen voor een groot deel hoe soepel de wielen rollen. En uiteraard moeten de wielen voorzien zijn van stevige spaken.

Het materiaal

Tegenwoordig bestaan de racefiets wielen van een racefiets uit aluminium of carbon. Beide materialen hebben zowel voor-als nadelen. Carbon wielen zijn vaak erg licht. Dit is een groot voordeel, omdat lichte wielen makkelijker in gang te brengen zijn. Een nadeel is echter dat deze wielen kapot gereden kunnen worden tegen bijvoorbeeld een stoeprand. Bij carbon wielen moet ook gekeken worden naar de remrand. Er zijn carbon wielen met een aluminium remrand. Bij deze wielen kunnen de normale remblokjes gebruikt worden. Heeft een carbon wiel echter geen aluminium remrand, maar een remrand van carbon dan dienen speciale remblokjes op de fiets gemonteerd te worden. Als dit niet gedaan wordt, is remmen vrijwel niet mogelijk. Aluminium wielen zijn vaak iets zwaarder dan wielen van carbon. Deze wielen zijn wel meer bestand tegen een stootje. Aangezien aluminium velgen ook een remrand van aluminium hebben, is het niet nodig om speciale remblokjes te monteren.

De hoogte van de velgen

De hoogte van de velgen is de volgende keuze. Hoge carbon velgen zien er natuurlijk veel mooier uit. Maar er zitten ook nadelen aan de hoge velgen. Het comfort is bijvoorbeeld minder bij hoge velgranden. Ook zijn hoge velgen bij harde zijwind een stuk nerveuzer. De lage velgen zijn ideaal om mee te klimmen. Ze zijn stijver als hoge velgen. Ook heeft zijwind nauwelijks invloed op deze velgen. Hoge, aërodynamische wielen kunnen ongeveer een winst van 1% opleveren ten opzichte van lage wielen. Het grootste voordeel hebben drie- en vierspaaks wielen, omdat die het minste luchtweerstand hebben. Hoge, aërodynamische wielen kunnen daarbij ook nog een mentaal voordeel hebben, waardoor een wielrenner net iets meer uit zichzelf kan halen.

Tube of tubeless?

De keus voor tubes of tubeless is voor iedereen verschillend. Veel mensen kiezen voor tubes, omdat dit voor de meeste makkelijker is als ze onderweg een lekke band krijgen. Tubes hoeven ook niet in de velg gelijmd te worden, zoals bij tubeless-banden wel moet. Veel velgen zijn geschikt voor tubes en tubeless, maar er zijn echter ook velgen waar alleen maar tubes gebruikt kunnen worden. Als je tubeless wilt rijden, moet je daar dus voor aanschaf van de velgen aan denken.

Aerodynamische spaken

In sommige modellen wielen zitten aërodynamische spaken. Deze spaken zijn plat waardoor ze de luchtweerstand verminderen. Hierdoor is het makkelijker om op snelheid te komen. De wielen met 3 of 4 spaken hebben het minste luchtweerstand. Hiermee kan je een winst van maximaal 15 behalen ten opzichte van gewone race wielen.

Race wielen kopen

Voor het aanschaffen van een set wielen moeten bepaalde zaken bekeken worden. Ten eerste waar de wielen voor gebruikt gaan worden. Voor het rijden van toertochten wordt minder van het materiaal gevraagd als voor het rijden van criteriums of meerdaagse wedstrijden. Voor toertochten kan je dus relatief goedkope racefiets wielen kopen. Voor wedstrijden kom je vaak uit bij duurdere wielen. Het is belangrijk dat de wielen het lichaamsgewicht aankunnen. De meeste wielen hebben een maximale belasting. Als deze overschreden wordt, is de kans aanwezig dat de wielen beschadigen. De keuze van het materiaal is natuurlijk ook belangrijk. Goedkope racefiets wielen van aluminium zijn vaak al goed genoeg voor iemand die gewoon lekker wil fietsen. Maar als de keuze op carbon valt, worden de wielen direct een stuk duurder. Het is dus belangrijk om eerst je budget vast te stellen. Door het vaststellen van je budget, kan je gericht zoeken naar wielen in een bepaalde prijsklasse. Hierdoor maak je je keuze een stuk makkelijker. Het belangrijkste bij het aanschaffen van nieuwe wielen voor je racefiets is dat je er een goed gevoel bij hebt. Dat je vertrouwen in je materiaal hebt, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Hierdoor kan je nog meer genieten van het sportief, ontspannen bezig zijn met deze heerlijke sport!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief