Urban E-Bikes

Bekijk:
 

Ervaar de nieuwe E-mobiliteit - met stedelijke E-bikes

Boodschappen doen in de stad kan een zenuwslopende onderneming worden. Parkeerplaats zoeken, parkeren, uitstappen, winkelen, terug naar de auto, waar heb je de sleutel gelaten?, inladen, parkeren, opnieuw beginnen bij de volgende winkel. Het is ook makkelijker. Parkeer de fiets, zet hem op slot, ga boodschappen doen, doe de boodschappen in het fietsmandje en weg ben je. Klinkt dat goed? Dan is een stedelijke E-bike iets voor jou.

Voorbij zijn de dagen dat een fiets voor de stad een nogal krakkemikkig frame was waarmee oma naar de volkstuinkolonie trapte om water te geven. Urban Bikes zijn absoluut "in" vandaag. In Nederlandse en Belgische steden is het nu goede gewoonte om af en toe de auto te laten staan en op de pedalen te stappen. Maar het wordt pas echt hip als de ultracoole stadsfiets wordt gecombineerd met hypermoderne E-mobiliteit - de E-bike.

Om te weten waar we het over hebben, leggen we uit wat je van een stadsfiets mag verwachten en welke voordelen een E-bike je biedt. En dan zal je zeker net zo overtuigd zijn als wij over de combinatie van de twee.

Urban Bike, City Bike - kan dat ook in het Nederlands?

Natuurlijk wel. Samen met een creditcard zonder limiet en een grote tas is een stadsfiets de perfecte metgezel voor het stadscentrum. Je hoeft niet te zoeken naar een parkeerplaats, en natuurlijk geen parkeergeld te betalen. Fietsers hoeven zich geen zorgen te maken over groene stickers en rijverboden omwille van de luchtkwaliteit. Files in de spits zijn een probleem dat je op de fiets volledig kunt negeren.

Een stadsfiets is precies afgestemd op de behoeften van een stadsbewoner. Er wordt vaak afgezien van te veel technologie, wat gewicht bespaart. Maar niet alleen het lagere gewicht is een voordeel: wat niet op je stadsfiets zit, kan ook niet kapot. Bovendien gaat de trend voor stadsfietsen in de richting van rechtlijnige, moderne framevormen, ergens tussen dynamisch en retro. Niet in de laatste plaats zijn fietsen met een beperkte uitrusting minder aantrekkelijk voor dieven; de meeste fietsen worden immers in steden gestolen.

Uitrusting van stedelijke E-bikes

Hoewel versnellingen met een ongelooflijk aantal versnellingen ongelooflijk praktisch zijn in het terrein, zijn ze onnodig op een E-bike in de stad. Hier vindt je fietsen met drie, zeven of elf versnellingen, meestal met naafversnelling of derailleurversnelling. Dit is absoluut voldoende voor verharde wegen en gematigde hellingen. In 2018 verschenen de eerste aandrijfsystemen met "automaat", en in het fietsseizoen 2022 komt er een hele reeks elektrische fietsen met een elektronische versnellingspook die de overbrenging op een batterij- en energiebesparende manier aanpast aan de helling. De banden van de E-urban bikes zijn meestal praktisch. Banden die niet te breed zijn en een goede grip hebben, zijn het meest geschikt voor verharde wegen. Als je jouw fiets ook in de winter gebruikt, zorgt een iets lagere bandenspanning voor meer "grip" op gladde wegen. Als je geen mooi-weer-fietser bent, zijn spatborden een absolute must. Ze zijn de enige manier om er bij regenweer te komen zonder kletsnat te worden van het opspattende water.

Stijlvolle retro of sportieve trekking look

Het uiterlijk van stadsfietsen is momenteel gebaseerd op twee verschillende principes. Enerzijds zijn er modellen die eruit zien als een fiets voordat mountainbikes wijd verbreid raakten. Deze retrostijl wordt consequent doorgetrokken met chromen elementen, felle jassen of lederen details. Urban bikes zijn er meestal in ruitvorm, d.w.z. met een rechte bovenbuis, (vroeger werden ze herenfietsen genoemd) of in trapeziumvorm voor dames, met een gebogen bovenbuis. Deze fietsen zijn vaak vrij eenvoudig qua uitrusting, maar ze bieden alles wat je nodig hebt voor in de stad.

Veel E-bikes voor in de stad zijn ook geïnspireerd op Trekkingfietsen, die ideaal zijn voor gebruik in de stad, maar ook een goed figuur slaan tijdens tochten. De houding is wat schuiner, de uitrusting biedt meestal wat meer. Veel versnellingen, schijfremmen, grovere banden... zodat je ook kunt genieten van de stadse omgeving. Maar er ontbreekt nog iets: dat is juist, de aandrijving.

Op weg met de tijd mee met E-drive

Waarom je jouw auto af en toe in de stad moet laten staan, zelfs als het geen dieselvoertuig is, is eigenlijk heel duidelijk. Parkeerplaatsen, files, uitlaatgassen, luchtkwaliteit, brandstofkosten, beweging in de frisse lucht ... de lijst kan nog wel even doorgaan. Maar helemaal bezweet op je werk aankomen? Geen echt alternatief...

Maar je hoeft het vervelende zoeken naar een parkeerplaats niet te vervangen door vervelend zweten. De laatste jaren is de markt voor E-bikes sterk gegroeid, en niet zonder reden. De E-bike wordt beschouwd als het vervoermiddel van de toekomst, omdat hij in één klap een einde maakt aan de problemen van overvolle stadscentra, met uitlaatgassen vervuilde lucht en een zich niet verplaatsende bevolking.

Hoe de Urban E-Bike werkt

Een stedelijke E-bike ziet er aanvankelijk uit als een gewone fiets, maar heeft één of soms twee accu's en een motor, die in het oog springen als enigszins grove vlekken op het fietsframe. In veel van de nieuwste modellen die in 2022 de steden zullen veroveren, is de batterij al absoluut onzichtbaar in het frame geïntegreerd. De accu voorziet de motor van het nodige "sap", hij moet altijd worden opgeladen via een voedingseenheid in een stopcontact.

De motor voegt fijn gedoseerd extra kracht toe aan jouw trapkracht, waardoor fietsen een minder inspannende aangelegenheid wordt. Een stedelijke E-bike doet niet al het werk voor je, maar ondersteunt je. Sensoren meten je trapbewegingen en geven precies de ondersteuning die je nodig hebt om je snelheid te behouden. Daarom hoef je op een E-bike niet minder te trappen dan op een gewone fiets, maar haalt hij meer snelheid en afstand uit elke pedaalslag.

De meeste E-bikes in de stad hebben een motor van 250 watt en kunnen snelheden tot 25 km/u halen, maar ze worden in het wegverkeer als gewone fietsen beschouwd en kunnen op fietspaden worden bereden. De snellere S-pedelecs tot 450 watt zijn ideaal voor langere afstanden, maar omdat zij snelheden tot 45 km/u kunnen halen, worden zij door de wet niet langer als fietsen beschouwd, maar als bromfietsen, en mogen zij niet op fietspaden in de bebouwde kom worden bereden. We hebben alles wat je moet weten over E-bikes verzameld in de artikelen in onze E-bike wereld, dus het is zeker de moeite waard om daar een kijkje te nemen voordat je een E-bike koopt.

Simpele bediening

De motor wordt aangestuurd via een controle-eenheid op het stuur, die, afhankelijk van het model, veel extra informatie kan geven zoals snelheid, afgelegde afstand of verbrande calorieën. De meeste E-bikes voor in de stad hebben drie tot vijf ondersteuningsstanden die je eenvoudig via het display kunt selecteren. Je kan kiezen tussen bijna geen ondersteuning en "weinig trappen omdat het maandagmorgen is". Fabrikanten werken er voortdurend aan om deze computers gebruiksvriendelijker te maken, maar de meeste zijn al kinderspel. Tegen 2021 zullen veel systemen volledig te bedienen zijn met een app via je smartphone. Het beste is om naar een van onze fietsendealers bij je in de buurt te gaan, waar je verschillende van de nieuwste 2021 modellen kunt vergelijken, en je krijgt ook een briefing van de vakman als je er eenmaal een hebt uitgekozen.

Trouwens, jouw E-bike in de stad zal graag wat beweging krijgen in het stadsmilieu. Hij mag dan van huis uit een stadsmens zijn, dat wil niet zeggen dat hij zich niet thuis voelt in een landelijke omgeving.

Urban E-bikes van meer dan 400 winkels: Koop nu, wees hip in 2022!

Bij E-bikes in de stad gaat het vaak vooral om één ding: een kwestie van smaak. Voor velen is het uiterlijk een van de belangrijkste beslissingscriteria. Daarom is het goed om een ruime keuze te hebben. Je kunt er een krijgen op BikeExchange. Met aanbiedingen van meer dan 400 winkels en meer dan 100 E-bike merken, vindt je zeker een model dat bij je en jouw levensstijl past. Naast de nieuwste elektrische fietsen van het seizoen 2022 vindt je in onze winkel ook afgeprijsde modellen van het voorgaande jaar, die als restvoorraad in de uitverkoop verkrijgbaar zijn. Beperkte hoeveelheden zijn aan de orde van de dag voor de laaggeprijsde E-bikes, dus je moet snel zijn.

Als je een E-bike wilt bekijken of er een proefrit op wilt maken, kan dat gemakkelijk en overzichtelijk bij onze fietsvakhandelaren. Zij adviseren je bij jouw aankoop en leggen je alles uit wat je moet weten over jouw nieuwe Urban E-bike. Laat een bericht achter via het contactformulier, neem telefonisch contact op of kom gewoon langs in de winkel. Je vindt alle informatie die je nodig hebt op de respectieve productpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief