Trekkingfietsen

Bekijk:
 

Alle informatie over Trekkingfietsen

Een Trekkingfiets is niet voorbehouden aan wereldreizigers, hoewel daartoe ook specifieke modellen verkrijgbaar zijn. Het is veel meer een hybride fiets voor allerlei fietsplezier. Het zijn echte tourfietsen en heffen de missing link op tussen Mountainbikes en Stadsfietsen. De wielmaat is meestal 28 inc en de banden zijn niet zo dik als bij Mountainbikes, zodat je flinke afstanden op verharde en onverharde wegen kunt afleggen. Vaak zijn de modellen al voorzien van verlichting voor in de stad of om mee te commuten en spatborden behoren vrijwel altijd tot de standaard afmontage.

Om voldoende bagage voor langere tochten mee te kunnen nemen, verrassen de fietsen als echte ruimtewonders die allerlei proviand en uitrusting voor de excursie in hun bagagedragers kunnen opbergen. Als je nog hulp nodig heeft bij het vinden van de juiste Trekkingfiets, BikeExchange biedt de beste vergelijkingsmogelijkheden. Je kunt het voor je meest geschikte model kiezen uit een breed scala van modellen en uitvoeringen en het direct bestellen of navragen bij de dealer. Zo krijgt je gegarandeerd het beste advies voor jouw aankoop.

Trekkingfietsen voor lange en meerdaagse trips

Frames van Trekkingfietsen zijn oorspronkelijk afgeleid van Koersfietsen. De stuurinrichting is duidelijk anders en vaak gemakkelijk verstelbaar, waardoor een comfortabele rechte zithouding verkregen kan worden. Veel modellen zijn nog voorzien van V-brakes, maar vooral in de wat hogere prijsklassen zijn schijfremmen in opmars. Het aantal versnellingen is per model zeer verschillend, waarbij de keuze afhankelijk is van het gebruik. Voor alledaags gebruik en dagtrips in eigen land volstaat een naafversnelling met 14 schakelmogelijkheden al gauw. Drie voorbladen met 27 versnellingen zijn geen overbodige luxe voor steile hellingen in heuvelachtig en bergachtig terrein, zeker tijdens meerdaagse trips en fietsvakanties. Uiteraard zijn er ook diverse tussenvarianten, bijvoorbeeld met 21 versnellingen, voor de echte allrounders. Een bijkomend aspect is het uitgebreide aanbod aan groepen van Shimano en SRAM. In elke prijscategorie zijn meerdere mogelijkheden voorhanden en ook hierbij is het gebruik belangrijk. Dit zijn de kenmerken van trekkingfietsen op een rijtje gezet:

• Relatief brede banden en 28 inc wielen

• Uitgebreide naaf- of derailleurversnelling

• Spatborden en bagagedrager(s)

• Diamant-frames met rechte zitpositie

• Damesmodellen met trapez-frames

• Modellen met en zonder vering

De juiste versnellingen kiezen

De keuze van de aandrijving voor een Trekkingfiets hangt sterk af van het beoogde gebruik. Fabrikanten ontlasten je echter meestal van deze beslissing door de versnellingen te selecteren op basis van het modeltype van de Trekkingfiets. De keuze is hier tussen ketting of naaf, de typologie is eenvoudig. Sportieve modellen kiezen meestal voor de lichtere derailleur met een hoog versnellingsbereik, waarmee zelfs steile hellingen geen probleem vormen. Fietsen die ontworpen zijn voor comfort en dagelijks gebruik, waarbij de nadruk ligt op een hoge betrouwbaarheid, gebruiken de naafversnellingen die minder onderhoud vergen. Bij dit type versnellingsbak is het schakelmechanisme ingekapseld in een naaf, zodat het beschermd is tegen vuil en water. In ruil daarvoor moet je genoegen nemen met minder versnellingen (meestal 7 - 11), een naar achteren verschoven zwaartepunt en een lager rendement.

Een derailleur vereist regelmatig onderhoud en af en toe een fijnafstelling van de spanning en de kettingbladen, maar biedt ook snelle en nauwkeurige schakelingen en een breder scala aan overbrengingsverhoudingen, waardoor toeren over bergpassen geen probleem is - drievoudige cranks en een tandwielset met 10 versnellingen op het achterwiel maken het mogelijk. Als je liever op de vlakke stukken rijdt en niet te veel belang hecht aan extreme beklimmingen, kun je ook een paar gram besparen met een dubbele of enkele crank.

Geveerde voorvork of stijve voorvork

De tijd dat Trekkingfietsen werden uitgerust met goedkope, in massa geproduceerde onderdelen is gelukkig voorbij. Met name de verende vorken werden uiterst goedkoop gekocht en waren meer een pover excuus dan een functionerend dempingssysteem. De vraag van de klanten naar hoogwaardige frames en betrouwbare onderdelen is de laatste jaren echter sterk toegenomen en talrijke fabrikanten vertrouwen nu ook op hoogwaardige technologie voor toerfietsen in de middenklasse, die vaak ook afkomstig is uit de mountainbike-sector. Een voorbeeld hiervan zijn de hoogwaardige luchtgeveerde voorvorken die steeds meer hun weg vinden naar hightech trekkingfietsen en speciaal zijn aangepast voor toergebruik. Toch vertrouwen veel toerfietsers nog steeds op de stijve vork en besparen zich de extra kosten, het extra gewicht en de onderhoudseisen van een dergelijke vork. Bredere banden en een goed, meegaand frame vervangen de demping en zorgen voor een comfortabele rit. Een geveerd zadel vindt ook zijn weg op een Trekkingfiets van tijd tot tijd. Moderne stijve vorken hebben ook een zekere mate van zelfdemping om grotere trillingen van de weg op te vangen.

Buiten de wegen en verharde paden willen echter maar weinigen het comfort van een verende voorvork missen. Sommige onderdelenfabrikanten, zoals Suntour en RST, bieden verende vorken met een veerweg van ongeveer 50 mm aan, die perfect geschikt zijn voor het gebruik van een trekkingfiets. In de regel zijn luchtgeveerde modellen beter dan staalgeveerde versies en kunnen ze nog beter aan het gewicht van de berijder worden aangepast. In het lagere prijssegment zult je echter vaak stalen veren vinden die hun werk degelijker dan goed doen.

Allemaal schijfremmen op trekkingfietsen

Tegenwoordig is het voor velen geen echte vraag meer of ze liever met V-brakes of schijfremmen rijden. Gelukkig confronteren de meeste fabrikanten kopers niet al te vaak meer met deze beslissing, aangezien de meeste modellen standaard alleen met schijfremmen zijn uitgerust. Minder slijtage en eenvoudiger onderhoud, sterke remwerking, goede doseerbaarheid en betrouwbaarheid onder alle weersomstandigheden maken de schijfrem gewoonweg tot de betere uitrustingsoptie. De voordelen van de velgrem zijn alleen het iets geringere gewicht, dat voor Trekkingfietsen toch van weinig belang is, en de lage reparatiekosten, die regelmatig onderhoud en afstelling van de rem vergen. In natte omstandigheden verliezen velgremmen veel van hun remkracht en wordt het onmogelijk om met normale snelheid verder te rijden. Voorzichtigheid is dan geboden.

Bredere banden voor meer comfort en tractie

De dikke ballonbanden worden steeds populairder in de trekkingsector. De banden met een breedte van 40 millimeter zijn zeer comfortabel door het grotere luchtvolume en zorgen voor een hoge mate van stabiliteit tijdens het rijden, wat vooral off-road snel merkbaar is. Ze zijn ook beter bestand tegen doorboringen en dus veiliger. Met de juiste luchtdruk zorgen de banden voor extra demping en nog meer rijcomfort. Aan de andere kant zijn er de gevestigde banden met een breedte van 26 millimeter, die laten zien wat ze kunnen, vooral op de weg. Het lagere gewicht maakt een betere acceleratie mogelijk en het remeffect is ook beter met de dunne banden, zodat de Trekkingfiets sneller tot stilstand komt. je moet altijd de bandenspanning in de gaten houden, want als de bandenspanning te laag is, klappen de banden snel door.

Trekkingfiets - De kenmerken in een oogopslag

  • relatief brede banden en 28 inch wielen
  • efficiënte naaf- of derailleurversnellingen
  • spatborden en bagagerek
  • Diamant frame met rechte zitpositie

Nieuwe modellen van topmerken: 2022 Trekkingfietsen in onze online shop

Het nieuwe modeljaar is aangebroken op onze markt. De nieuwste Trekkingfietsen voor het seizoen 2022 van topmerken als Cube, Stevens of Specialized zijn nu bij ons verkrijgbaar. Fabrikanten als Winora, Bergamont, Kalkhoff en Diamant hebben ook hun technologie opgewaardeerd en schitteren met uitstekende nieuwe ontwikkelingen in hun trekkingfietsen. Daarom moeten onze dealers ruimte maken in hun winkels. Enerzijds betekent dit dat je nu de nieuwste trekkingfietsen in onze winkel kunt ontdekken en, afhankelijk van de beschikbaarheid bij de dealer, meteen kunt kopen, en anderzijds natuurlijk dat de stopgezette modellen van vorig jaar voor minder verkrijgbaar zijn. Ze moeten immers plaats maken voor de nieuwe modellen van 2022. Voor je betekent dat grote kortingen en koopjes in overvloed in onze online winkel. Filter gewoon op jouw favoriete merken en vergelijk de prijzen.

Verder kenmerken en uitrustingsvarianten van Trekkingfietsen

Wat de ophanging betreft, hangt alles af van de individuele stijl. Afgezien van de mogelijkheid om achteraf een verende voorvork te monteren, zijn er trekking- en toerfietsen met voorverende voorvork, volledig geveerd of volledig zonder vering. Volledig geveerde trekkingfietsen zijn zeer geschikt voor langere fietstochten door moeilijker terrein en laten zien hoe veelzijdig dit soort fietsen kan zijn. Met hun stabiele frame en voldoende dikke banden kunnen de allrounders van de fietssector genoeg extra bagage meenemen voor meerdaagse tochten, zelfs buiten de gebaande paden, en zijn ze dankzij hun uitgekiende demperconcept ook erg leuk om off-road te rijden.

Als je dus op zoek bent naar een echte allrounder op twee wielen, moet je een Trekkingfiets kopen. Op deze manier kunt je zowel comfortabel in de stad als off-road rijden en zelfs de smaak van het mountainbiken te pakken krijgen. Iedereen vindt wat hij zoekt in de verschillende prijssegmenten. Trekkingfietsen zijn over het algemeen geprijsd tussen stadsfietsen en mountainbikes. Hoogwaardige onderdelen, vooral op het gebied van versnellingen met de hoogwaardigere componenten van Shimano en SRAM, zijn voorbehouden aan de hogere prijsklasse, maar ook in het lagere segment zijn degelijke fietsen te vinden die je overal brengen waar je maar heen wilt.

BikeExchange: Koop nu een Trekkingfiets

In de BikeExchange online shop heeft je de volledige keuze: Moet het een relaxte tourer zijn voor ritten door vlak terrein, een lastdier met veel mogelijkheden om bagage te bevestigen of een sportievere trekkingfiets met minder comfort maar betere prestaties? Vergelijk de aanbiedingen van honderden merken rechtstreeks op ons platform en vind de fiets die het beste bij je past. Probeer het eens: Gebruik de filterfunctie aan de linkerkant om je belangrijkste criteria in te voeren, zoals budget, vering of versnellingen, blader door het aanbod van geschikte verkopers en je hebt je nieuwe fiets gevonden.

Trekkingfietsen kunnen direct online op ons platform of in een winkel worden gekocht. Is het eerste het geval, dan kunt je jouw nieuwe droomfiets rechtstreeks bestellen en door de vakhandelaar laten afleveren. Indien de dealer echter alleen zijn motor in de winkel wil verkopen, kunt je telefonisch of per e-mail contact met hem opnemen en advies uit de eerste hand krijgen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief