Stadsfietsen I Citybikes

Bekijk:

Waarom zou je een stadsfiets kopen?

Stadsfietsen zijn te koop in heel veel verschillende uitvoeringen. Voor ieder wat wils dus. Globaal zouden we kunnen zeggen dat er stadsfietsen zijn voor jeugdigen, vaders en moeders, sportievelingen en ouderen. Voel je je jong, dan kies je voor een trendy model in een opvallend kleurtje. Ben je sportief, kijk dan eens bij de stadsfietsen met een licht aluminium frame en extra veel versnellingen. Stap je dagelijks op de fiets om je kinderen naar school te begeleiden? Kies dan voor een fiets met een comfortabele zithouding, zadelvering en een stevig achterrek. Om alle spullen van je kroost veilig te vervoeren zijn een paar fijne fietstassen onontbeerlijk.

De stadsfiets in detail

Hoewel het frame van de stadsfiets meestal van stevig en lichtgewicht aluminium is gemaakt, moet er vaak een beslissing worden genomen over de vorm van het frame. Naast het klassieke diamantframe voor mannen, zijn er trapeziumframes voor vrouwen en ook de low-entry (ook wel wave of step-through genoemd), die niet alleen voor oudere fietsers veel voordelen biedt. De lage bovenbuis maakt het op- en afstappen voor een lage rijder zeer comfortabel en maakt veelvuldig stoppen voor verkeerslichten in het dagelijkse verkeer veel draaglijker. De rechte zithouding is het gevolg van de kleine afstand tussen het zadel en het stuur, en de stadsfiets wordt vaak nog verder getrimd voor comfort door een verende zadelpen en een verende voorvork.

Een stadsfiets is meestal uitgerust met een extra terugtraprem, die zelfs bij volle belasting voor een maximale remkracht zorgt. Dit is vooral belangrijk voor fietskarren of kinderzitjes en verhoogt de veiligheid van de stadsfiets. Stadsfietsen bieden een hoog rijcomfort dankzij de moderne naafversnellingen met maximaal acht of negen versnellingen. Dit type tandwiel is gemakkelijk te bedienen, vergt weinig onderhoud en is toch zeer efficiënt. Het lage aantal versnellingen kan worden getolereerd, omdat stadsfietsen vaak alleen in het stadsverkeer worden gebruikt en dus zelden met steile beklimmingen te maken krijgen.

The equipment in brief

  • Gewoonlijk met naafversnelling en aluminium frame
  • StVO apparatuur met goede verlichting
  • spatborden en kettingkast
  • rechtop en comfortabele zitpositie
  • Bagagerek

Een herenfiets

Stadsfietsen voor mannen kun je in de eerste plaats herkennen aan het frame. De stang die moet aangeven dat het om een herenfiets gaat, is echter niet meer altijd aanwezig. Een lage instap of een dubbele stang geven de herenfiets een ander uiterlijk, maar zeker niet minder stoer. In vroeger tijden was de extra stang nodig om stevigheid aan het frame te geven. Tegenwoordig zijn de fietsen met een lage instap echter zo ontworpen dat ze wat stevigheid betreft helemaal niet meer onderdoen voor een fiets met een stang. Ben je als man van plan om een stadsfiets te kopen, dan is een fiets met een lage instap een veel gemaakte keuze. Met een fiets met een lage instap reageer je net even sneller in het verkeer doordat je makkelijker kunt afstappen.

Unisex fiets

Ze worden veel verkocht. Fietsen die niet speciaal voor een man of vrouw zijn gemaakt kun je overal tegenkomen. Ze worden vaak verhuurd of gedeeld. Unisex stadsfietsen hebben een laag frame, zijn uitgevoerd in een stoer kleurtje en voorzien van een stevig achterrek. Een stevige en tevens lichte fiets die geschikt is voor dagelijks gebruik door zowel hem als haar. Unisex fietsen zijn praktische fietsen die goed te verstellen zijn. Deze fietsen hebben een uitstekende zithouding en zijn over het algemeen uitgevoerd met extra reflectie en verlichting voor een goede zichtbaarheid in het verkeer. Ben je van plan om een unisex stadsfiets te kopen, in onze online shop vind je een ruime collectie.

Stadsfietsen voor dames

Ben je als vrouw van plan om een stadsfiets te kopen dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Wil je je nieuwe citybike gebruiken om boodschappen te doen, dan is een stevig achterrek met een paar fijne fietstassen wel een vereiste. Een fietsmand of een drager boven het voorwiel is absoluut het overwegen waard. De keuze varieert van een afneembaar aluminium mandje tot bagagedragers met een grote rieten mand of krat. Ben je zuinig op je kleding, kies dan voor een gesloten kettingkast. De kans op opspattend vet en vuil is dan kleiner. Het model fiets bepaalt tevens de breedtemaat van het stuur. Een damesfiets met een bagagedrager boven het voorwiel maakt een extra breed stuur noodzakelijk. Op zoek naar een sportieve en lichte damesfiets? Kies dan voor vork- en zadelvering.

Samen met je partner recreatief op pad

Allebei dezelfde stadsfiets kopen. Als we Brigitte Kaandorp moeten geloven word je dan bestempeld als het ANWB-echtpaar. Toch zijn er heel veel koppels die ervoor kiezen om met een gelijke fiets de paden te betreden. Allebei dezelfde fiets heeft zo zijn voordelen. Je hebt ongeveer dezelfde fietshouding wat praten onderweg makkelijker maakt. Dezelfde versnelling en dezelfde bandenmaat zorgt ervoor dat je allebei evenveel kracht op de pedalen moet zetten. In onze webshop vind je een ruime collectie stadsfietsen voor mannen en vrouwen. Kies je voor vork- en zadelvering en een derailleur versnelling, dan kun je je citybike ook prima gebruiken als tourfiets. Samen kiezen voor een unisex stadsfiets is natuurlijk ook een prima idee.

Vind Citybikes met geschikte uitrusting

Om jouw kleren te beschermen tegen opspattend water wanneer je naar kantoor of het theater rijdt, zijn een volledig spatbord** en een kettingkast essentieel voor het dagelijkse gebruik van een stadsfiets. Veel stadsfietsen zijn volledig uitgerust en laten in dit opzicht niets te wensen over. Met een stevige bagagedrager, een fietsstandaard en extra boodschappenmanden of tassen is de stadsfiets ook een veelzijdig vervoermiddel. De weg naar de winkels kan op een milieuvriendelijke manier met de fiets worden afgelegd, waarbij de auto in de garage blijft. Fietstassen kunnen vaak niet alleen met een gestandaardiseerd systeem aan de bagagedrager worden bevestigd. Sommige stadsfietsen hebben ook een bagagedrager aan de voorkant van de vork om tassen aan de zijkant van het voorwiel te dragen. Heel praktisch is natuurlijk het mandje voor het stuur, waarin je eenvoudig je boodschappen, sleutels of documenten voor de post kunt gooien. Dankzij een fietsstandaard kun je je stadsfiets overal stallen, en het enige wat je nodig hebt is een goed fietsslot om hem te beschermen tegen dieven. Veel fabrikanten bieden stadsfietsen aan met geïntegreerde sloten, maar ook een dure nieuwe fiets moet je beveiligen met een goed fietsslot.

Stadsfietsen met StVO-verlichting

Zeer belangrijk in het dagelijkse stadsverkeer: een verlichtingssysteem dat aan de voorschriften voldoet. Dit garandeert volledige zichtbaarheid, zelfs bij slecht weer en vroeg invallende duisternis. Hoewel de meeste fabrikanten dit uit de doos doen, is het de moeite waard om vóór de aankoop na te gaan of het verlichtingssysteem voldoet aan de StVZO-voorschriften. Naast de koplamp vooraan en het achterlicht achteraan moet het verlichtingssysteem van een stadsfiets ook een grootlichtreflector, een gewone reflector, pedaalreflectoren, spaakreflectoren, een voorreflector en een dynamo omvatten. Alle afzonderlijke onderdelen moeten door de wegverkeersautoriteiten op goedkeuring worden gecontroleerd. Als je legaal veilig op je stadsfiets wilt zitten, moet je op een paar dingen letten.

De voordelen van de stadsfiets liggen voor de hand: hij biedt veiligheid, comfort en rijplezier en maakt mobiliteit in het dagelijks leven voor weinig geld mogelijk. Zij hebben geen high-end componenten nodig om hun doel te bereiken en zijn daarom reeds op vele plaatsen verkrijgbaar tegen lage instapprijzen. Wil je ook een stadsfiets kopen? Dan vindt je gegarandeerd de juiste fiets tegen een redelijke prijs. En als je toch elektronische hulp nodig hebt, kijk dan eens naar onze E-city fietsen. Ze bieden alle voordelen van een stadsfiets gecombineerd met het comfort van een E-bike.

Tips voor het kopen

Zoals voor elke fiets geldt ook voor stadsfietsen het volgende: Vóór de aankoop is het van essentieel belang de framehoogte** te kennen die past bij jouw eigen lichaamslengte en een proefrit te maken bij de dealer. Hoewel de hoogte van het frame bij de diepe instapframes die vaak voor stadsfietsen worden gebruikt niet zo doorslaggevend is als bij het diamantframe, zorgt de juiste framemaat voor optimaal rijcomfort op de lange termijn. Bovendien bieden de meeste fietsen de mogelijkheid om de hoogte van het stuur, de stuurpen en het zadel aan te passen. Met name het zadel moet optimaal worden afgesteld om knie- en rugproblemen na langdurig rijden te voorkomen.

Een trend die ook alleen maar voordelen heeft, is de verschuiving naar brede ballonbanden. Deze zijn niet alleen visueel opvallend, maar zorgen ook voor een soepelere loop en meer comfort op hobbelig plaveisel. Een andere must-have is de schijfrem, die door de meeste fabrikanten standaard wordt gemonteerd. Vergeleken met de velgrem biedt hij meer remkracht en vooral meer betrouwbaarheid in natte omstandigheden. Natte stadswegen zijn niet langer een risico. Een verende voorvork is ook gemonteerd op sommige modellen en zorgt ervoor dat kasseien en hoge stoepranden een beetje minder hinderlijk zijn. Ze vergen echter meer onderhoud en wegen zwaarder dan een stijve vork.

Stadsfietsen 2022

We geven het toe - geen van de ons bekende fabrikanten heeft in 2022 het wiel opnieuw uitgevonden, althans niet volledig. E-bikes en sportfietsen lijken de laatste jaren toch al meedogenloos op de voorgrond te zijn getreden, maar veel fietsfabrikanten bouwen nog steeds uitstekende fietsen die je dagelijkse leven veraangenamen en je op betrouwbare wijze door de stad en op kleinere tochten vergezellen. Zo is er de Nederlandse fabrikant Gazelle, die steden kleurrijker wil maken met snoep-zoete fietsen. Grappige voorste rekken maken ook deel uit van het pakket. De praktische en verstandige werkpaarden van Kalkhoff, Kettler en Cube komen uit Duitsland. De Specialized modellen zijn iets verder weg, ze komen van over het grote water in de VS. Als u van retro-looks houdt, moet u zeker onze aanbiedingen van Diamant bekijken. Al deze fabrikanten hebben hun line-up van City Bikes 2022 opgepoetst, althans wat uiterlijk en kleurstelling betreft.

Grote stadsfiets online winkel

Als je snel van A naar B wilt, kan je niet om een stadsfiets heen. Voor het stadscentrum is er geen beter alternatief dan fietsen die ontworpen zijn voor functionaliteit. Met een stadsfiets kan je comfortabel naar jouw werk of naar het huis van jouw buurman rijden, de kinderen met behulp van een kinderzitje naar de kleuterschool brengen of kleine aankopen in het boodschappenmandje naar huis vervoeren. Dit is meestal sneller dan met de auto en je hoeft je niet bezig te houden met de techniek van de fiets. Gewoon instappen en gaan, dat is alles wat je hoeft te doen. Stadsfietsen zijn robuust, stijlvol en met hun rechtopstaande zitpositie het ideale vervoermiddel voor in de stad. Kijk eens rond in onze online fietsenwinkel. Wij hebben de beste aanbiedingen van 2022 voor stadsfietsen van talrijke Belgische en Nederlandse dealers op één website samengebracht, zodat je gemakkelijk kan kopen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief