Smeermiddel | Onderhoudsmiddel | Reinigingsmiddel

Bekijk:

Kuismiddelen

Voor het schoonmaken van je fiets maak je gebruik van verschillende kuismiddelen. Om te beginnen maak je je fiets schoon met water en zeep. Hiermee spoel je de ergste modderresten et cetera weg. Vervolgens spuit je het frame in met een bike reiniger. Dit laat je even intrekken, en is daarna eenvoudig af te spoelen met water. Droog het frame hierna af. Voor de ketting maak je gebruik van een speciale kettingreiniger. Deze vloeistof doe je in een een speciaal apparaatje om kettingen schoon te maken. De ketting loopt in deze box over borsteltjes die je ketting helemaal schoon maken. Ook de cassette kan je hiermee helemaal schoon maken. Droog daarna alles goed af.

Smeermiddelen

Als je fiets eenmaal helemaal schoon en droog is begint het volgende deel van fietsonderhoud. Alle draaiende onderdelen van de fiets moeten soepel blijven draaien. Hiervoor gebruiken we smeermiddelen. Ieder onderdeel heeft zijn eigen smeermiddel. Zorg dus dat je het goede middel voor je onderdelen gebruikt. Simpele naaimachineolie kan je gebruiken om de handremmen en het versnellingsapparaat goed te laten werken. Knijp de rem in, en laat bij de remgrepen een druppeltje olie vallen. Knijp de rem vervolgens een paar keer in om de olie in het systeem te laten lopen. Voor de ketting gebruik je een speciaal kettingsmeermiddel. Gebruik hiervoor nooit middelen als WD40 of andere teflonspray. Het smeermiddel breng je aan door te druppelen op de ketting terwijl je de pedalen ronddraait. Zorg dat je over de hele ketting smeermiddel hebt aangebracht. Draai vervolgens nog even door met de pedalen terwijl je met je andere hand schakelt. Laat de ketting over de hele cassette lopen zodat de cassette ook gesmeerd is. Laat vervolgens de kettingolie een nachtje intrekken, en poets het de volgende dag weg. Een ketting moet zo schoon zijn dat je geen vieze handen krijgt als je deze aanraakt.

Groot onderhoud

Buiten het dagelijkse onderhoud is het verstandig om ieder jaar je fiets een grote onderhoudsbeurt te geven. Hierbij wordt de hele fiets uit elkaar gehaald. Alle assen worden gecontroleerd en opnieuw ingevet, net als de stuurpen en de zadelpen. Eventueel versleten onderdelen worden vervangen. De ketting wordt nagemeten en indien noodzakelijk vervangen. Deze grote onderhoudsbeurt helpt om je materiaal in goede conditie te houden. De kans dat je onderweg met ernstige problemen komt te staan is hierdoor al een stuk kleiner . Door goed onderhoud kan je echt onbezorgd genieten van je favoriete bezigheid…fietsen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief