S-Pedelecs

Bekijk:
 

Waarom een S-pedelec kopen?

De voordelen van een S-pedelec liggen voor de hand: hij combineert de voordelen van een fiets met opmerkelijke snelheden. Daarom zijn deze off-road modellen vooral interessant voor sportieve rijders die het beste uit zichzelf en het terrein willen halen. Of voor forenzen die middellange tot lange afstanden moeten afleggen, want een S-pedelec overbrugt ze met gemak. En snel.

S-Pedelecs in opkomst

Speed Pedelecs zijn voorzien van een krachtige motor met 500 Watt om het vermogen te leveren voor de maximale snelheid van 45 kilometer per uur. Ten opzichte van gewone E-bikes wordt het materiaal meer belast vanwege de hogere snelheden. Daarom zijn de frames extra verstevigd en de remmen vaak een tikkeltje beter. Steeds meer commuters kiezen voor elektrische fietsen of willen S-Pedelecs kopen. De actieradius is altijd ruim voldoende voor ritten van middelbare afstand. Door de hogere snelheden zijn High Speed E-bikes echter ook volwaardige vervangers van auto´s. Ze zijn goedkoper, milieuvriendelijker, gezonder en vaak nog sneller ook. Nooit meer files onderweg en geen opstoppingen in de stad meer, dat scheelt ook nog eens een hoop stress.

De Sportiviteit van S-Pedelecs

Speed Bikes zijn niet alleen voor commuters een goede aanleiding tot sportiviteit. Ze zijn ook perfect voor diegenen zonder al te veel (fiets)conditie, maar die toch mee op pad willen met beter getrainde fietsers. De S-pedelec wordt steeds beter uitgerust. Denk aan schijfremmen om veiliger te stoppen aan hoge snelheid. Erg felle en veilige verlichting, zodat je ook in de donkerste maanden zichtbaar blijft. Verder zijn ze echt gebouwd om lang mee te gaan. Vind je een speed pedelec duur? Noem het eerder een investering. Koop je eentje van betere kwaliteit, dan kan je er vrij zeker van zijn dat je een fiets voor het leven hebt binnengehaald. Trek daar dan nog eens het geld dat je bespaart aan benzine af en de fietsvergoeding die je misschien krijgt, dan betaalt deze fiets zichzelf terug.

Heb je een vriend of collega die zelf intensief met de racefiets rijdt? Vanaf nu kunnen jullie ook samen gaan fietsen. Hij zal al sterk voor de dag moeten komen om jou te lossen. De kans is zelfs groot dat je partner na een aantal kilometers vraagt om in het wiel te gaan zitten. De mogelijkheden zijn eindeloos, zorg er vooral voor dat het veilig blijft!

Wat is wat? S-Pedelec vs. E-Bike

Er is veel verwarring omdat er verschillende soorten fietsen met elektrische aandrijving zijn. E-Bike, Pedelec, S-Pedelec ... vele namen, maar zijn het eigenlijk allemaal fietsen? Zo eenvoudig is het niet, want ook al worden ze in het dagelijks taalgebruik allemaal E-bikes genoemd, strikt genomen is een S-pedelec geen fiets.

Een fiets met een aandrijving tot 250 watt en een snelheid van 25 km/h is eigenlijk een elektrische fiets en wordt beschouwd als een normale fiets. Een S-pedelec heeft tot 450 watt en rijdt met 45 km/u. Trouwens, de "S" staat voor snelheid.

Op een E-bike hoeft helemaal niet te worden getrapt, hij rijdt alleen op motorkracht en heeft meer weg van een bromfiets dan van een fiets.

45km/h of zelfs meer?

De rijassistent ondersteunt je tot 45 km/u, daarna wordt hij uitgeschakeld. Er wordt echter alleen gas gegeven op het motorvermogen, de fiets wordt niet geremd. Als je wilt of kunt, ben je natuurlijk vrij om op eigen kracht sneller te rijden. Bergaf is bijvoorbeeld heel goed mogelijk, en daarom gebruiken veel mountainbike- of downhill-fans nu S-pedelecs. Onafhankelijk van bergspoorwegen kan de weg bergop gemakkelijk worden beheerst, bergaf kan puur rijplezier zich mengen met adrenaline zonder te remmen.

Op een vlakke ondergrond valt de motorondersteuning abrupt weg bij 45 km/u, en wordt de rijervaring veel minder leuk. Je hoort vaak, "Het is net als rijden met de handrem erop". Toch zullen maar weinig S-pedelec rijders dit onaangenaam opmerken, want wie constante snelheden boven de 45 km/u kan aanhouden, moet uitzonderlijk goed getraind zijn. Ter vergelijking: de gemiddelde snelheid van de renners van de Tour de France bedraagt ongeveer 42 km/u.

##Hoe een S-pedelec werkt
Een S-pedelec heeft één of twee accu's op het frame, die voor de nodige energie zorgen. Momenteel werken veel fabrikanten aan het onzichtbaar maken van de batterijen; ze worden in de buizen van het frame aangebracht. Een motor brengt dan de energie naar de weg. Er zijn drie verschillende posities voor de motor. Frontmotoren, middenmotoren of achtermotoren hebben elk hun voor- en nadelen.

De fietsen zijn uitgerust met verschillende sensoren die jouw trapfrequentie of trapkracht meten en vervolgens de kracht van de aandrijfassistent doseren. Er zijn verschillende ondersteuningsniveaus, zodat je kunt kiezen hoeveel kracht je zelf wilt leveren en hoeveel de motor bijdraagt. Je selecteert ze op het display van de fietscomputer.

Voor wie is een S-pedelec geschikt?

Een S-pedelec is zeker geen model voor beginners. Als je lange tijd niet hebt gefietst, is een S-pedelec eerder ongeschikt. Alleen ervaren berijders die de hoge snelheden aankunnen die een S-pedelec mogelijk maakt, mogen hem in het openbaar verkeer gebruiken. In ieder geval is het raadzaam om uit te proberen wat de motor kan op minder druk bereden terrein, een paar bochten te maken en te oefenen met remmen.

Belangrijke componenten

Nu we het toch over remmen hebben: om zo'n snel en relatief zwaar voertuig betrouwbaar tot stilstand te brengen, heb je remmen met een goede grip nodig. Zorg ervoor dat je hiernaar kijkt wanneer je je fiets koopt. Even belangrijk is een stabiel frame, vooral voor S-pedelecs die ontworpen zijn voor off-road rijden.

Als de technische uitrusting afkomstig is van topfabrikanten als Bosch, Brose, Yamaha of Shimano, kunt je er zeker van zijn dat jouw S-pedelec van de beste kwaliteit is. De uitrusting voor MTB-pedelecs hangt af van wat je in gedachten hebt. In principe is alles wat een terreinfiets gewoonlijk te bieden heeft, ook beschikbaar voor S-pedelecs.

Als de S-pedelec bedoeld is voor woon-werkverkeer, zijn een stevige bagagedrager, spatborden, een kettingkast en een verkeersveilige uitrusting een goede keuze.

Koop jouw S-Pedelec via BikeExchange

Hebben we je overtuigd van alle voordelen die deze moderne bikes met zich meebrengen? Kijk dan rustig rond in ons aanbod. Let bij elke advertentie vooral op de verkoper. Zij zijn enkel de beste verdelers van België en hebben een ruime kennis van zaken. Je kan hen altijd contacteren. De bekendste merken die kwaliteit garanderen zijn o.a. Stromer, Flyer, Haibike, Cannondale,...

Verkeersregels van S-Pedelecs

Elektrische fietsen met een trapondersteuning tot 25 km/u worden wettelijk als gewone fietsen beschouwd. Speed Pedelecs worden tot de gemotoriseerde verkeersmiddelen gerekend en zijn gesorteerd in de Bromfiets klasse B. Hiervoor gelden de volgende regels:

  • De eigenaar moet een WA-verzekering voor het rijwiel hebben.

  • De minimum leeftijd van de fietser is 16 jaar.

  • Een achteruitkijkspiegel is verplicht

  • De fietser moet minimaal een bromfietsrijbewijs A3 hebben (een autorijbewijs voldoet ook)

  • Er geldt in België, Nederland en Duitsland een helmplicht.

  • Het rijwiel moet een kentekenplaatje hebben.

Fietspaden hoeven niet vermeden te worden, tenzij anders staat aangegeven. In Duitsland mag je juist niet het fietspad op met een S-Pedelec en in Nederland zijn de regels dusdanig verwarrend, dat iedereen maar doet wat hij of zij wil. Wil je een S-pedelec kopen, dan is het raadzaam om gewoon de rijwielhandelaar te vragen wat er bij komt kijken aan registratie en verzekering.

Speed Pedelecs bieden allerlei voordelen, vandaar ook de populariteit ervan. Ze zijn milieuvriendelijk, goedkoper dan een auto, goed voor de gezondheid en heel wat sneller dan E-bikes. Kijk maar eens in onze online shop naar de verschillende modellen. Via de handige filterfuncties links bovenaan deze pagina kunnen in een handomdraai voorkeuren en wensen geselecteerd worden.

Koop een S-Pedelec fiets - op BikeExchange

Bij onze fietsendealers kan je uitgebreide informatie krijgen over S-pedelecs. Als je op BikeExchange een fiets heeft gevonden waarin je bijzonder geïnteresseerd bent, kunt je met een paar klikken nagaan welke dealer deze voor je in voorraad heeft. Als je vragen hebt, kunt je die van tevoren per E-mail of telefoon verduidelijken. Je kunt ook een proefrit maken op de S-pedelec van jouw keuze. En daar ga je - als de bliksem!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief