Rugzakken

Bekijk:

Bike backpacks - Belangrijke tips en informatie over het kopen ervan

Misschien - als je erg zuinig bent op jouw bagage, en dus een minimalist of een man bent - is een wielertrui met achterzakken voldoende voor jouw volgende tochtje op de fiets. Als dat niet het geval is, heb je een fietsrugzak nodig. Voordat je er een koopt, moet je nadenken over de gelegenheden waarbij je de rugzak nodig zult hebben.

Voor kleinere uitstapjes op de fiets zijn er dagrugzakken met een inhoud van 6 liter of meer. Dit is ruim voldoende voor jouw mobiele telefoon, sleutels en zakdoekjes. Maar als je lange fietstochten wilt maken, hebt je wat meer bagage nodig. Regenkleding, drinken, snacks, camera, zonnebrandcrème, reparatiesetje... Zelfs als je maar één dag op de fiets zit, heb je veel nodig. Voor eendaagse fietstochten worden rugzakken met een inhoud van ongeveer 25 liter, soms tot 45 liter, aanbevolen.

Touring and urban backpacks

Als je echter op de fiets naar je werk/school/universiteit/enz. gaat, is een rechthoekige rugzak met een stadslook precies wat je zoekt. Waarom rechthoekig? De meeste boeken, papieren en mappen zijn rechthoekig, ze komen in veel betere staat op hun bestemming aan als ze niet in een ovale rugzak worden gepropt.

Voor meerdaagse tochten zijn er grotere rugzakken van 65 liter of meer. Als je besluit een rugzak van dit type te kopen, moet je die zeker grondig testen, en idealiter ook een korte testfietstocht maken, zodat je weet hoe de rugzak aanvoelt in de fietshouding. Rugzakken van deze afmetingen kunnen behoorlijk zwaar worden als ze eenmaal volledig zijn ingepakt. Om te voorkomen dat de reis een marteling wordt, is het beter om bijzonder zware voorwerpen in fietstassen te stoppen. Bovendien komt de 65 liter tot uiting in de aanzienlijke afmetingen. Comfortabele schouderriemen, een heupgordel op de juiste hoogte en voldoende hoofdruimte - zelfs met helm! - zijn onontbeerlijk.

MTB fiets rugzakken in detail

Voor mountainbikers, enduro- of downhill-rijders zijn speciale rugzakken ontwikkeld die strak op het lichaam kunnen worden bevestigd en dus niet hinderlijk wiebelen of een gevaar voor lijf en leden vormen omdat er takken in de rugzak of de riemen verstrikt kunnen raken. Zij hebben gewoonlijk ook een helmvak en een geïntegreerde beschermer op de rug om dit onbeschermde gedeelte bij een val te beschermen.

Als je alleen jouw watervoorraad wilt veiligstellen, kunt je terugvallen op een zuivere hydratatierugzak. Deze rugzakken hebben een waterblaas die met meerdere liters water kan worden gevuld. Een slang loopt van de watertank langs een riem naar jouw mond, zodat je onderweg kunt drinken als uit een rietje, zonder zelfs maar jouw handen van het stuur te hoeven halen. Het is ook mogelijk om deze waterblazen op andere fietsrugzakken aan te brengen.

Comfort and systems

Hoe langer men onderweg wil zijn met de rugzak op de rug, hoe zorgvuldiger de rugzak moet worden aangepast aan de anatomie van de drager. Omdat iedereen anders is, is ieders rug ook anders. Aangezien je de keuze hebt uit ontelbare modellen die alle verschillen in hun constructie, bent je er zeker van de juiste metgezel te vinden voor jouw doeleinden. Sommige rugzakken worden ook in verschillende maten geproduceerd, er zijn speciale modellen voor vrouwen en natuurlijk kinderrugzakken.

Een fietsrugzak verschilt van andere rugzakken door zijn vorm. Een rugzak die rechtop wordt gedragen, d.w.z. tijdens het lopen, is aangepast aan een rug in een rechte positie. Aangezien de rug tijdens het fietsen echter permanent in meer of mindere mate gebogen is, is het denkbaar dat een rechte rugzak oncomfortabel is om op de fiets te dragen. De verdeling van de krachten is ook totaal verschillend wanneer de rugzak verticaal op de schouders hangt of gedeeltelijk op de rug rust onder een hoek.

Daarom is een uitgekiende ventilatie van de rugzijde een must, vooral bij een fietsrugzak voor sportieve doeleinden, om ophoping van vocht te voorkomen. Voor echt zweterige ritten op de fiets kies je best een rugzak met een gaas achteraan dat enkele centimeters afstand houdt van de eigenlijke rugzak. Op die manier ligt de rugzak niet direct op jouw rug en kan de lucht vrij circuleren. Voor de dagelijkse rit naar het werk daarentegen is het meestal voldoende als je fietsrugzak een comfortabele, zweetabsorberende vulling in het rugpand heeft. Hetzelfde geldt voor de riemen. Ook deze zijn verkrijgbaar in gewatteerde en zweetabsorberende of geventileerde versie. Sommige fabrikanten hebben rugzakken ontwikkeld met schouderriemen die in wezen gemaakt zijn van een luchtdoorlatend netweefsel om voor een perfecte luchtcirculatie te zorgen. Andere modellen hebben openingen in de riemen die de ventilatie verbeteren.

Om hinderlijke schaafwonden te voorkomen, heeft een fietsrugzak verstelbare taille- en borstriemen nodig die hem op de rug bevestigen zonder te wiebelen en zonder de bewegingsvrijheid van de drager te belemmeren. De riemen van een fietsrugzak moeten ook worden aangepast aan de houding op de fiets. De armen moeten uiteraard naar voren kunnen worden gestrekt in de richting van het stuur zonder de bloedsomloop te belemmeren.

Even meer functies: Georganiseerd op tournee

Er zijn tal van extra functies die jouw leven gemakkelijker maken, en ze variëren naargelang van het model en de fabrikant. Er zijn bikerugzakken met buitenvakken, zodat je snel bij een kaart, zakdoek of waterfles kunt zonder het hoofdvak van de rugzak te hoeven openen.

Een verstandige indeling in vakken voorkomt onnodig rommelen. Je kunt kiezen tussen modellen met gereedschapvakken, laptopvakken of zakken voor mobiele telefoons. Sommige rugzakken hebben ingebouwde oogjes voor de hoofdtelefoonkabel. Veel rugzakken speciaal voor fietsrijders bieden de mogelijkheid om de helm aan de buitenkant van de rugzak op te bergen of extra verlichting aan te brengen. De talrijke lussen, riempjes en elastische banden die vaak aan de buitenkant van wandelrugzakken te vinden zijn, zijn bij fietsrugzakken bewust weggelaten. Aangezien fietsers veel sneller rijden dan voetgangers, zou het risico om betrapt te worden en onvrijwillig van de fiets te stappen veel te groot zijn.

Alle rugzakken zijn natuurlijk ontworpen om zo licht mogelijk te zijn. De gebruikte materialen zorgen ervoor dat de rugzakken gemakkelijk schoon te maken en duurzaam zijn.

Als het weer je niets kan schelen, zou het voor je rugzak ook niets moeten uitmaken. Het moet waterafstotend zijn, of nog beter, waterdicht. Als dat niet het geval is, zou een passende regenhoes een nuttige aanvulling zijn, als die niet is inbegrepen. Overigens zijn de regenhoezen meestal felgekleurd, zodat je bij slecht weer en de daarmee samenhangende zichtomstandigheden goed zichtbaar bent.

Een fietsrugzak kopen - Aanbiedingen van meer dan 400 winkels

Op BikeExchange vindt je veel geweldige fiets rugzakken, blader gewoon door de zoekresultaten, als je vindt wat je zoekt kunt je de rugzak direct bestellen of een kijkje nemen bij een van onze dealers bij je in de buurt en hem dan direct meenemen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief