Racefietsen

Bekijk:
 

Vind je perfecte koersfiets bij BikeExchange

Met extreem lichte frames, smalle banden en aerodynamische designs zijn Racefietsen de meest sportieve fietsen voor op de weg. Het gaat om de meest efficiënte krachtoverbrenging om tot maximale snelheid te komen. De gestroomlijnde vormgeving van koersfietsen laat geen extra´s toe op de fiets, zoals spatborden, behalve een bidonhouder. Daardoor weegt een moderne Racefiets nog maar 6 tot 11 kg. Ook een aerodynamisch vlakke zitpositie draagt bij aan de snelheid. Kenmerkend is de hogere positie van het zadel ten opzichte van het stuur. Wil je een (nieuwe) koersfiets kopen die bij jouw rijstijl past, lees dan verder: bij BikeExchange ben je aan het juiste adres.

Alle feiten van Racefietsen

De eerste koersfietsen waren nog van staal gemaakt, zonder versnellingen. Tegenwoordig zijn Racefietsen voorzien van hoogwaardige derailleurversnellingen met twee of drie kettingbladen. De frames zijn gemaakt van carbon, aluminium of titanium.

De belangrijkste kenmerken van Racefietsen:

  • Zeer lichte, aerodynamische en stabiele vormgeving
  • Hoogwaardige framematerialen voor de beste prestaties
  • Geen extra fietsonderdelen, zoals spatborden
  • smalle velgen en banden
  • karakteristiek gebogen racestuur dat meerdere posities mogelijk maakt
  • hoge, vlakke fietstpositie

Een modern high-end raceframe is meestal van carbon gemaakt, omdat dit materiaal zowel lichtgewicht als stijf is en snelheden van boven de 70 km/u mogelijk maakt. Bij dergelijke snelheden moet je natuurlijk op betrouwbaar materiaal kunnen rekenen. Het smalle racestuur met beugel maakt meedere fietsposities mogelijk. De ergonomische vormgeving ontlast ook het lichaam van de renner bij de verschillende fietsposities.

De wielen van een Racefiets hebben bijna altijd een velgdiameter van 28 inch met 19 tot 25 mm brede banden. Koersfietsen zijn veelal nog voorzien van velgremmen. Toch komen de laatste jaren steeds meer modellen op de markt met schijfremmen, die vooral bij slechte weersomstandigheden betere remprestaties leveren.

Het racefiets frame in detail

Het klassieke aluminium frame biedt in principe dezelfde voordelen als de carbon modellen, maar kan de uitstekende verhouding stijfheid/gewicht niet helemaal evenaren. Anderzijds zijn racefietsen van aluminium zeer stabiel, bieden zij een uitstekende krachtoverbrenging en zijn zij ook aanzienlijk goedkoper. Helaas zijn de frames vrij inflexibel en geven ze niet veel mee, en ook het materiaal vertoont op een gegeven moment tekenen van vermoeidheid en verliest aan stijfheid. Om ervoor te zorgen dat zelfs instapmodellen van aluminium voldoende comfort bieden voor beginnende rijders, combineren fabrikanten aluminium frames vaak met carbon vorken. Een andere maatregel om het gewicht van het frame zo laag mogelijk te houden is het zogenaamde "butting", waarbij de wanddikte van de framebuizen opzettelijk wordt verminderd om gewicht te besparen op die punten die niet relevant zijn voor de stijfheid van de racefiets en die dus bepalend zijn voor het rijgedrag.

Andere frame-materialen zijn staal en titanium, die qua eigenschappen nauwelijks meer van elkaar kunnen verschillen. Eén ding hebben ze echter zeker gemeen: op de moderne racefiets is een frame van deze materialen zelden te vinden. Staal was lang vóór aluminium en koolstof het belangrijkste materiaal op de markt, maar de verwerking van hoogwaardig staal is zeer duur en arbeidsintensief. De huidige ontwikkelingsprocessen maken de productie van ultradunne stalen buizen mogelijk, maar de productiekosten zijn nauwelijks rendabel, zodat aluminium en koolstof uiteindelijk goedkopere alternatieven zijn met betere prestaties. Titanium frames voor Racefietsen zijn alleen nog relevant voor aangepaste fietsen en speciale ontwerpen. Het relatief lichte, onverwoestbare materiaal is uiterst moeilijk te bewerken en maakt serieproductie ongelooflijk duur. In tegenstelling tot roest, corrodeert titanium echter niet.

Racing bike voor elk gebruik

Als je asfalt verkiest boven offroad en wanneer je trekking- en citybikes eenvoudigweg te langzaam vindt, dan is een koersfiets de juiste keuze. Ook als je gewoon wilt rondtoeren kan een Racefiets de ideale partner zijn, vanwege de soepele tred zonder noemenswaardige weerstand. Verder is een koersfiets een perfect trainingsmiddel. Hierbij is de keuze van de juiste framemaat erg belangrijk. De perfecte, vlakke zithouding leidt immers tot de beste prestaties.

Een Racefiets wordt gekocht door degenen die zich snel op de weg willen voortbewegen. Naast de speciale types zoals Triatlonfietsen of Cyclocross fietsen, zijn er echter ook aanzienlijke verschillen binnen de "klassieke" Racefietsen wat het beoogde gebruik betreft. Voor meer ontspannen fietstochten moeten het frame en de zadelpen een zekere mate van zelfdemping hebben om een hoger niveau van rijcomfort te garanderen. Bovendien is de zitbuis hier niet zo hoog, wat samen met een ergonomisch zadel een comfortabelere zithouding mogelijk maakt. Als je niet om comfort geeft en alleen op zoek bent naar de hoogste snelheden, ga dan voor een fiets met een stijver frame en een agressievere zithouding. De bovenbuis is hier iets langer en zorgt voor een meer gestrekte en aerodynamische houding op de fiets.

Ook voor vrouwen spannen de ontwikkelaars zich meer en meer in om Racefietsen te ontwerpen die speciaal zijn aangepast aan de eisen die de vrouwelijke anatomie aan het fietsen stelt. Dergelijke modellen hebben een herziene geometrie en gewoonlijk kleinere framehoogten om rekening te houden met de verschillen in lichaamsbouw tussen mannen en vrouwen. Op de contactpunten van de Racefiets, d.w.z. het zadel en het stuur, zijn meer ergonomische onderdelen aangebracht die nog meer comfort bieden.

Bij BikeExchange vind je de beste koersfiets voor elk budget. De juiste Racefiets kopen is nog nooit zo simpel geweest. Maak gebruik van onze filterfunctie en je krijgt gelijk een overzicht van de beste modellen voor de beste prijs. Vervolgens kun je gedetailleerder verder zoeken naar jouw framemaat, gewenste afmontage en framemateriaal. Tot slot gebruik je de zoekfunctie voor een fietsenwinkel bij jouw in de buurt en kun je de juiste keuze maken.

Gloednieuw: Racefiets modellen 2022

Het nieuwe modeljaar is ook aangekomen in onze online winkel. De huidige 2022 modellen van talrijke merken komen geleidelijk aan binnen in de magazijnen van onze talrijke dealers en kunnen zowel in de winkel als online worden gekocht. De nieuwe ontwikkelingen van dit jaar omvatten opnieuw talrijke hoogtepunten die de huidige stand van de techniek in de Racefietssector vertegenwoordigen. De grootste trend is nog steeds de schijfrem, die in steeds meer modelfamilies zijn intrede doet. Terwijl de afgelopen jaren vooral veldrijders en lange-afstandsrijders van de voordelen konden profiteren, worden nu steeds meer aero Racefietsen met schijven uitgerust. De nieuwe kogels zijn niet veel zwaarder dan de versies zonder schijven, die vaak nog in het assortiment zitten.

Koop goedkope Racefietsen in de uitverkoop

Het hoeft echter geen gloednieuw model 2022 te zijn. Als je liever een paar euro bespaart, moet je eens kijken naar de modellen van vorig jaar van je favoriete fietsen. Hier vind je vaak fietsen met dezelfde technische kenmerken maar een andere kleurstelling tegen een veel lagere prijs. Dit komt omdat de dealers in hun winkels plaats moeten maken voor de nieuwe producten. De resterende voorraad wordt daarom soms online aangeboden tegen sterk gereduceerde prijzen en is dus een koopje voor iedereen die zich op het volgende seizoen wil voorbereiden door buiten het seizoen een Racefiets aan te schaffen. Natuurlijk vindt je een grote selectie van niet meer geproduceerde modellen hier in het BikeExchange aanbod. Kom dus regelmatig terug en verzeker je met een beetje geluk van jouw droomfiets tegen een eenmalige speciale prijs!

Top Racefietsen voor een geweldige prijs

Gezien de grote dichtheid van gevestigde fabrikanten en het ruime aanbod aan fietsen, is het kopen van een Racefiets kinderspel - als je het nodige geduld en de nodige voorbereiding hebt. Wat de kwaliteit betreft, zit je vaak aan de veilige kant, zelfs in de lagere prijsklassen. Componenten van gevestigde fabrikanten als Shimano en SRAM zorgen voor betrouwbaarheid en overtuigen met solide functionaliteit, zelfs in het instapbereik. Dit geldt zowel voor de versnellingen als voor de remmen, of het nu schijfremmen of velgremmen zijn. Aluminium wielen bieden een gezonde balans tussen een laag gewicht en een hoge duurzaamheid. Dit betekent dat je voor minder dan 700 euro een Racefiets van hoge kwaliteit van een bekend merk kunt kopen en je eerste stappen kunt zetten met een goedkope fiets.

Koop een Racefiets - op de grootste Nederlandse en Belgische marktplaats

Bij BikeExchange vindt je de grootste selectie en de juiste fiets voor elk budget. Als je een high-performance Racefiets wilt kopen, kunt je onze filterfunctie aan de linkerkant gebruiken om de beste aanbiedingen te vinden. Je kunt de gewenste framehoogte, derailleurgroep of een specifiek framemateriaal invoeren en de overeenkomstige dealers in jouw buurt worden weergegeven. Online onderzoek op BikeExchange biedt je alleen maar voordelen: Je krijgt een overzicht van de actuele aanbiedingen op de markt en de prijsontwikkeling, je kunt modellen met elkaar vergelijken, belangrijke tips voor jouw aankoop in onze blog of direct bij de dealer opdoen en bent zo optimaal geïnformeerd om vervolgens direct bij de dealer in de winkel of online toe te slaan en jouw nieuwe Racefiets veilig te stellen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief