Racefiets pedalen | Pedalen koersfiets

Bekijk:

Klikpedalen voor de Racefiets

Het is voor beginners vaak een grote stap, switchen naar de klikpedaal. Plots zit je voet vast aan je fiets en kan je geen kant uit als je valt (heus wel, maar je moet gewoon weten hoe). Maar de voordelen van klikpedalen zijn niet verzonnen. Je hebt een betere krachtoverdracht naar je fiets, waardoor je langer en sneller zal kunnen rijden. Eens je het gewend bent, voelt het zeer natuurlijk aan en vooral op klimmetjes kan je erg veel gebruik maken van de trekbeweging tijdens het trappen.

En je hoeft geen bang te hebben; klikpedalen zijn veilig. Kan je omvervallen bij een rood licht? Ja. Het is ons ook al overkomen. Maar met een simpele draaibeweging (hiel naar buiten) kom je er zo weer uit. Je moet er gewoon aan denken dit te doen voor je helemaal stilstaat.

De juiste schoenen

Een klikpedaal is natuurlijk niets waard met een gewone sneaker. Je hebt speciale schoenen nodig. Deze hebben een stijve plastic of carbon zool met speciale hechtingspunten voor schoenplaatjes. Zo'n plaatje bevestig je op de schoen en dit is het deel dat effectief in de pedaal gaat klikken. (Behalve bij speedplay pedalen maar daarover later meer).

Shimano, Look, Speedplay & de andere merken

Bijna alle schoenen zijn compatibel met de schoenplaatjes van alle merken. Maar de verschillende schoenplaatjes passen niet in de verschillende pedalen. De grootste spelers zijn Shimano, Look en Speedplay. Die laatste maakt de lichtste (en duurste) pedalen. Bij Speedplay is de pedaal zelf erg minimalistisch en klikt hij eigenlijk in het schoenplaatje, in plaats van andersom.

De racefietsmodellen van Shimano worden SPD SL (Shimano Pedalling Dynamics SL) genoemd. Niet te verwarren met de mountainbike SPD-pedalen.

Welke pedaal kopen?

Of je nu gaat voor het ene of het andere merk, maakt niet zoveel uit. De algemene dingen waar je op let zijn veelal hetzelfde.

  • Hoe duurder de pedaal, hoe lichter en duurzamer hij is. Een goedkoop model is meestal gemaakt van plastic, terwijl duurdere gemaakt worden van carbon, titanium en andere kwalitatieve stoffen.

  • Sommige pedalen, zoals de Look Keo Blade, zijn aerodynamisch afgewerkt. Dit geeft enkel een klein voordeel voor wie een uiterst competitieve fiets wil samenstellen.

  • Hoe breder het oppervlak van de pedaal, hoe efficiënter de krachtoverdracht. Shimano Ultegra pedalen staan hier vooral voor bekend. Het bredere drukpunt op je voet geeft ook nog eens extra comfort.

Kijk dus eens rond en zie wat binnen jouw budget past. Je kan altijd de fietsenwinkels die deze pedalen op onze site aanbieden rechtstreeks om advies vragen. Zij weten je ongetwijfeld te helpen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief