Racefiets helmen

Bekijk:

Licht, aero en ventilatie: Het belangrijkste aan een goede racefietshelm

Natuurlijk is hoofdzorg nummer één de veiligheid en stevigheid van een degelijke fietshelm. Maar zware inspanningen op de koersfiets leveren zou moeilijk gaan met een zware, bloedhete full-face motorhelm. Daarom zijn moderne koershelmen ontworpen om zo weinig mogelijk te wegen en je hoofd zo goed mogelijk te ventileren. De kwaliteit van de helm wordt dan ook bepaald door al deze factoren in rekening te nemen.

Hoe meer verluchtingsgaten, hoe frisser je hoofd, maar de stevigheid mag niet verloren gaan. De materialen tussen de ventilatiegaten moeten dus extra stevig gemaakt worden. Dit bepaalt voor een groot deel de prijs van een helm. De laatste jaren is de aerodynamica van fietshelmen erg belangrijk geworden. In 2011 won Mark Cavendish het wereldkampioenschap op de weg met een dichte helm, vergelijkbaar met een model dat normaal gebruikt wordt in tijdritten of triathlons. Het dicht maken van de ventilatiegaten zorgt voor een enorm verschil in luchtweerstand, maar voor de modale wielertoerist weegt dat niet op tegen de extra hitte.

Daarom wordt tegenwoordig erg veel tijd en geld geïnvesteerd in het ontwerpen van aerodynamische racehelmen die toch goed verlucht zijn. Modellen als de Specialized Evade claimen deze lijn erg goed te bewandelen en zijn immens populair bij zowel amateurs als profs. Een ander voorbeeld is de Infinity van Kask. Deze heeft een klep die je kan open-en dichtschuiven. Moet het even vooruit gaan, dan doe je de klep omlaag voor extra aerodynamica, wordt het te warm dan kan je hem terug open zetten.

De juiste pasvorm voor je fietshelm

Een goede racefiets helm is niet te groot en niet te klein. Hij moet net zo aanpassen dat je niet eens merkt dat je hem draagt. Pas je een helm, schud dan goed met je hoofd om te zien of hij niet wiebelt. Moest je ten val komen op de fiets, dan moet je er zeker van zijn dat de plotse schok je helm niet verplaatst. Anderzijds mag hij ook niet knellen. Zit je zes uur op de fiets met een te kleine helm dan wordt het een zeer ongemakkelijke rit. Verschillende helmen hebben verschillende sluitingssystemen waarmee je vaak met één handbeweging de helm los of vast kan maken. De juiste kinbandjes zorgen ervoor dat het geheel op zijn plaats blijft zitten.

Helmen voor de racefiets op BikeExchange

Kijk rond in ons groot online aanbod voor de beste helmen, de nieuwste modellen en de meest aantrekkelijke promoties. Al onze producten worden aangeboden door fietsenwinkels in jouw buurt. Via de zoek-en filterknoppen kom je in geen tijd terecht bij het model waarnaar je op zoek bent. Vervolgens kan je per e-mail of telefoon contact opnemen met de verkoper, of gewoon direct online kopen en thuis laten leveren. Super gemakkelijk!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief