Racefiets groepen | Groepsets koersfiets

Bekijk:

Bewegende delen

Het frame van de fiets is de basis. Dit vormt het uitgangspunt van waaruit afgesteld kan worden. Vaak bestaat een groepsset uit bewegende delen, zoals de rem, cassette, de ketting, shifters, crankset, kransen, achterderailleur en voorderailleur. Er zijn vele merken die leveren voor mountainbike- of racefietsframes. Er zijn vele verschillen in kwaliteit van deze merken. Shimano, SRAM en Campagnolo hebben in kwalitatieve groepssets een goede naam hoog te houden.

Belangrijkste onderdelen

Eigenlijk zijn alle onderdelen van een fiets onmisbaar. Cruciale zaken als het stuur, de wielen en het frame moeten van degelijke kwaliteit zijn, wil de fiets uitgroeien tot een middel waarmee je grote prestaties kan verwezenlijken. Maar het schakelsysteem, de trappers en ketting zijn net zo belangrijk. Een hoogwaardig tandblad bijvoorbeeld, kan het mogelijk maken de fiets nog comfortabeler, duurzamer en beter te maken.

Groepset gewicht

Vaak wordt er gekeken naar functionaliteit. Deze is ook zeer wezenlijk voor de fiets, maar als je een goed presterende fiets wilt creëren, moet gewicht niet over het hoofd worden gezien. Hoe zwaarder de onderdelen zijn, hoe zwaarder de fiets wordt. Is een fiets zwaar, dan is deze minder wendbaar en minder snel op de weg. Lichtere onderdelen hebben dus invloed op de uiteindelijke prestatie. Cranksets, schakelsystemen en remonderdelen die lichter zijn, kunnen het fietscomfort beïnvloeden.

Groepssets: inhoud en prijs

Groepssets voor mountainbikes of racefietsen komen in vele soorten en dus ook in vele prijsklassen. Voor de ervaren en veeleisende fietser zijn er sets die de grens van 1500 ruim overschrijden. Gelukkig zijn er ook scherper geprijsde groepssets, die een aangename prijs-kwaliteit verhouding hanteren. Sommige groepssets zijn beperkter dan anderen. Zo kan het zijn dat er geen remmen of versnellingen in de set zitten. De montage van deze onderdelen kun je uiteraard zelf uitvoeren, maar veel gespecialiseerde fietsdeskundigen zijn in staat om dit professioneel en betrouwbaar uit te voeren.

Ultegra, Dura-Ace, Sora, Force, Super Record,... wat zijn juist de verschillen? Lees het in onze racefiets koopgids.

Complete fiets

Een fiets complementeren met betrouwbare, duurzame en solide onderdelen kan dus met de aanschaf van een groepsset. Het frame is zo uit te bouwen tot een waardige fiets om mee te koersen. Met materialen zoals aluminium, staal, hoogwaardig rubberen tussenstukken, composiet en carbon, zijn er groepssets op de markt voor iedere specifieke wens. De sets in het hogere segment zijn voorafgegaan door technologische tests en feedback van gerenommeerde, professionele topsporters. Met een sublieme toevoeging van een onderdelengroep aan een frame, kan die volmaakte fiets die ideaal rijdt worden verwezenlijkt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief