Plaats een zoekertje

Racefiets banden | Banden koersfiets

Bekijk:  

Het wiel kan langer rollen.

Met een goede buitenband voor de racefiets heb je meer grip op de weg, hou je het gewicht onder controle, rij je met meer comfort en is je fiets duurzamer. Ook zorgen buitenbanden van de racefiets voor rolweerstand. Deze kan erg verschillen van model tot model. Bandengrip is ook belangrijk om makkelijk en veilig een bocht harder te nemen. Kwaliteitsbanden kunnen veel trillingen van het rijvlak wegnemen. Met solide buitenbanden verklein je de kans op het krijgen van een lekke band.

Investeren in buitenbanden.

Bij racefietsen is het zinvol te investeren in de buitenbanden. Op een racefiets koers je lang, daarom moet de fiets betrouwbaar blijven. Een bestendige band die het doorprikken kan voorkomen, voelt een stuk comfortabeler en zekerder op de weg of baan. Een trend voor racefietsen is de Tubeless fietsband. Deze rolt lichter en bespaart gewicht. Tubeless banden hoef je niet te plakken, zodat je sneller banden kunt verwisselen. Een andere optie die door vele merken wordt aangeboden is de steeds lichtere variant van de buitenband. De zwaarte van je banden ga je uiteindelijk merken tijdens het fietsen, dus hoe lichter de roterende massa, hoe beter.

Elke band een specifieke eigenschap.

Een band met een lage rolweerstand scoort meestal laag op lekbestendigheid. Een merk dat door veel racefietsers gebruikt wordt is Continental. Deze buitenband haalt een goede score op alle belangrijke punten. Het is dus een betrouwbare band, maar geen uitschieter in een specifieke eigenschap. Vittoria, Bontrager en Schwalbe kennen iets meer specialisatie op één eigenschap. De bekendere merken hebben tevens een goede reputatie in hun duurzaamheid; ze slijten minder snel.

Banddikte.

De buitenbanden van racefietsen zijn steeds breder geworden. Decennia geleden was er nog sprake van 19mm, terwijl tegenwoordig de standaard meer in de buurt ligt van 25 mm. De 25mm versie is geschikt voor mannen en vrouwen, lichtgewicht of iets zwaarder. Dit komt omdat de 25mm een grotere luchtkamer heeft en de band beter beschermd tegen stoten. De fiets zal rustiger rijden en stabieler aanvoelen. Er is ook weinig verschil in rolweerstand ten aanzien van de 23mm variant. Bij een slecht wegdek is het raadzaam om banden niet volledig op te pompen met lucht. De bredere banden kunnen dus beter tegen stoten, wat minder lekken veroorzaakt, het zorgt voor meer comfort en minder slijtage. De buitenband is, net als alle andere onderdelen bij een racefiets, erg persoonlijk. Soms gaat efficiëntie ten koste van comfort, of vice versa. Soms is het ook mogelijk om de perfecte buitenband te vinden die aan alle wensen voldoet.

Lees ons e-mail en privacybeleid