Fiets overschoenen

Bekijk:

Natte, koude voeten zijn zeer onaangenaam. En helaas, ze moedigen de rest van het lichaam aan om ook af te koelen. Dit vermindert de prestaties en verhoogt het risico op blessures. Natte schoenen geven meer kans op schaafwonden en blaren. Maar fietsschoenen zijn ontworpen om warmteontwikkeling bij warm weer te voorkomen, dus zijn ze luchtdoorlatend en vederlicht.

Dus wat te doen bij regenachtig weer en koele temperaturen? Blijf thuis. Nee, dat is niet de juiste oplossing. Koop dure winter fietsschoenen! Dat is mogelijk, maar voor sommige mensen ligt dat buiten hun budget. Ook als je geen fiets-profi bent, maar voornamelijk met de fiets naar je werk gaat, is regenweer een probleem. Je kunt immers niet de hele dag aan jouw bureau zitten met natte voeten of rubberlaarzen.

Het probleem kan vrij gemakkelijk worden opgelost. Er zijn overschoenen van vele fabrikanten. Jouw fietsschoenen hebben vele kenmerken die jouw prestaties op de fiets verbeteren. Perfecte pasvorm, stijve zolen, geïntegreerde kliksystemen, sluitingen aangepast aan jouw sport. Het is niet goedkoop, en een ander paar is ook niet voor iedereen weggelegd. Je trekt dus overschoenen aan over een paar fietsschoenen en gaat op weg in weer en wind. Nog een voordeel: sommige overschoenen kunnen in de wasmachine worden gewassen, wat ongetwijfeld minder stresserend is dan de schoenen achteraf te moeten schoonmaken.

Er zijn verschillende soorten overschoenen, je kunt kiezen tussen twee verschillende functies en twee verschillende stijlen.

De functie: waterdicht of verwarmend

Afhankelijk van het materiaal hebben fietsoverschoenen meer of minder uitgesproken verwarmende eigenschappen. Dit wordt bijvoorbeeld gegarandeerd door neopreen als basismateriaal. De combinatie van verschillende lagen en membranen houdt de voeten lekker warm, en de schoenen zijn meestal waterafstotend of waterdicht. Perfecte trainingscondities voor de winter. Als je een professionele of semi-professionele fietser bent, d.w.z. een gepassioneerd mountainbiker of racefietser, zijn verwarmende Shoe Covers of Toe Covers een nuttige aanvulling tijdens de opwarmingsfase.

Als alleen nat weer jouw fietsplezier dreigt te bederven, maar het niet te koud is, volstaan dunne waterdichte regenoverschoenen. Of je nu fietsschoenen met of zonder kliksysteem draagt of zakelijke schoenen, regenbescherming voor jouw voeten beschermt jouw schoeisel en zorgt ervoor dat je jouw trainingsrondjes of de weg naar jouw werk kunt afleggen zonder natte voeten te krijgen. Je kunt de overschoenen opvouwen en ze altijd aan boord hebben in de kleinste ruimtes, ze passen bijvoorbeeld in een zadeltas. Als je ook nog een regenjack voor de fiets bij je hebt, bent je altijd goed uitgerust voor weersveranderingen. Het is verstandig om regenoverschoenen bij je te hebben, vooral op fietstochten. Zelfs een dagtocht kan grondig bedorven worden door doorweekte schoenen. Zelfs op een meerdaagse tocht hebben veel fietsers slechts één paar schoenen bij zich om hun bagage tot een minimum te beperken. Als deze schoenen dan nat worden, zit er vaak niets anders op dan de tocht te onderbreken. Waterdichte overschoenen beschermen tegen dit ongemak en nemen minder plaats in de zadeltas in dan een tweede paar schoenen, dus het is de moeite waard om vóór de volgende tocht een paar aan te schaffen.

De stijl: gestroomlijnd of comfortabel

Afhankelijk van jouw rijstijl en het beoogde gebruik, kunt je overschoenen kiezen met een iets bredere snit. Zij passen over alle schoenen, zijn soms volledig gesloten, hebben een eigen zool of een stang die de overschoen op zijn plaats houdt maar de buitenzool van de schoenen vrij laat. De look doet denken aan winterlaarzen, iets minder sportief, maar wel warm, droog en behaaglijk. Afhankelijk van het model zijn er verschillende maten, dubbele maten of varianten met één maat. In het algemeen is de pasvorm zo ontworpen dat de overschoenen over een verscheidenheid van schoenen kunnen worden gedragen.

De Shoe Covers voor atletiektraining of wedstrijden hebben dezelfde eigenschappen, maar passen nauwsluitend over de fietsschoen. Hun gladde oppervlak verbetert de aërodynamische eigenschappen nog. Elastisch materiaal, rubberen inzetstukken en sluitingen bevestigen de overschoenen aan de voet. Aangezien zij bedoeld zijn voor rijders die met schoenplaatjes rijden, hebben zij geen eigen zool; een band met klittenband of een stang van breed rubber houdt ze samen onder de fietsschoen, zodat de plaat vrij blijft. Let er bij het kiezen op dat de overschoenen bij jouw fietsschoenen passen. Sommige fabrikanten hebben ook bijpassende hoezen voor hun fietsschoenen in hun assortiment.

Cover Socks

Een paar sokken voor over je schoenen... lijkt tegen-intuïtief op het eerste gezicht. Maar dunne hoezen die rond schoenen en enkels worden gewikkeld, kunnen meer doen dan een professionele wielerlook creëren. Ze houden je warm in het tussenseizoen en voorkomen dat er steentjes in je schoenen terechtkomen. Tenslotte zijn de vetersystemen of schoenveters veilig opgeborgen, waardoor het risico dat ze in het terrein blijven steken wordt verkleind. De Cover Socks zijn gemaakt van dun, elastisch materiaal en zijn vaak in één maat verkrijgbaar die over schoenen van alle soorten en maten past.

Toe Covers

Als je eigenlijk best tevreden bent met je fietsschoenen, maar niet graag last hebt van koude of natte tenen, heb je misschien geen complete overschoen nodig, maar alleen een extra laag over je tenen. Dat is waar de wind op staat, en dat is ook waar het meeste sproei- en regenwater terecht komt. Dus als het beschermen van de voorkant van je schoen genoeg voor je is, zijn teenvoeringen (ja, dat woord bestaat echt!) een goede optie.

Verschillende verkopers op BikeExchange bieden aanvullingen op je fietsuitrusting, waaronder een breed scala aan winter overschoenen, regen overschoenen en Toe Covers. Als je precies weet wat je nodig hebt, kunt je ze online bestellen. Als je niet precies weet wat je nodig hebt, kunt je ze online bestellen. Als je niet precies weet wat je nodig hebt, kunt je een voorselectie maken en ze passen in een winkel bij je in de buurt. Je kunt het beste de schoenen waarin je het liefst fietst of jouw fietsschoenen meenemen, dan kunt je testen of de overschoenen daarover passen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief