Omafietsen | Holland fietsen | Vintage bikes | Retro fietsen

Bekijk:

Het grootste aanbod omafietsen vind je online

De ontstaansgeschiedenis begint met gekopieerde fietsen die werden geïmporteerd uit Engeland. In de jaren 20 van de vorige eeuw sprongen fietsenmakers steeds meer in op de behoefte aan kwaliteit en een langere levensduur van fietsen. Zo ontwikkelde zich het predicaat ‘Nederlands Fabricaat’. De nadruk lag niet op het maken van innovatieve modellen, waarmee een onverwoestbaar imago ontstond dat al geruime tijd een cultstatus heeft bereikt. Inmiddels zijn omafietsen geliefd in heel Europa en zeker ook in Vlaanderen.

Alle feiten over omafietsen

Kenmerkend voor klassieke omafietsen is uiteraard de vorm van het frame, met een rechte onderbuis en een gebogen bovenbuis. Tegenwoordig worden de mannelijke varianten met een diamantvormig frame ook omafietsen genoemd, hoewel deze modellen vaak afgeleid zijn van fabrieksfietsen. De term opafiets wordt in ieder geval nooit gebruikt. Ook typerend is het naar voren gebogen stuur, waardoor een relaxte zithouding ontstaat en deze fietsen eigenlijk als de eerste cruisers ter wereld beschouwd kunnen worden. De rechte zithouding is ideaal voor in de stad, omdat het een goed overzicht verschaft in drukke verkeersomstandigheden. In de loop der jaren hebben omafietsen wel enige innovaties ondergaan. De klassieke terugtraprem is er nog steeds, maar is vaak uitgebreid met een knijprem vooraan. Ook zijn veel modellen met trommelremmen. Verder hadden omafietsen vroeger geen versnellingen. Inmiddels zijn de meeste modellen voorzien van 3 tot 7 naafversnellingen waardoor het rijgemak nog groter wordt.

Voor het overige zijn omafietsen zoals overige stadsfietsen voorzien van een gesloten kettingkast, bagagedrager, jasbeschermers, standaard en verlichting. Vele modellen zijn voorzien van een extra bagagedrager vooraan of zijn daar compatibel toe. Leuk bijvoorbeeld met een mand of een krat voorop, waardoor de omafiets het karakter krijgt van een carrier. Door de gesloten kettingkast en naafversnelling is een omafiets bovendien onderhoudsarm. Al met al zijn omafietsen uitermate geschikt voor wie een robuuste en stabiele fiets wil combineren met een comfortabele rijstijl. Voor veel liefhebbers geldt: eens een omafiets, altijd een omafiets.

De kenmerken op een rijtje:

  • Gesloten kettingkast en jasbeschermers
  • 3 tot 7 versnellingen in de naaf
  • Naar voren gebogen stuur en rechte zithouding
  • Veelal met terugtraprem, al dan niet met extra voorrem
  • Zeer stabiel, robuust en onderhoudsarm

Omafietsen zijn altijd trendy

De cultstatus van omafietsen is al decennialang onomstreden. Coole modellen met retro en vintage designs zijn bijvoorbeeld mateloos populair onder scholieren en studenten. Heerlijk cruisen met je vriendinnen of vrienden op weg naar school of de uni, shoppen of naar de kroeg. Met een trendy omafiets wil je gezien worden. Ook andere stadsbewoners worden op hun wenken bediend met hippe designs en accessoires, zoals een extra bagagedrager vooraan. Kijk maar eens naar het uitgebreide aanbod bij ons op de portal.

Populaire merken voor omafietsen met vele keuzemogelijkheden

Een tweetal merken die omafietsen populair hebben gemaakt zijn tegenwoordig ook nog steeds vertegenwoordigd. Wie kent ze niet: de Gazelle omafietsen en Batavus omafietsen. Daar zijn wel flink wat fietsenmakers bijgekomen, waardoor het aanbod zeer divers is geworden.

Voor wie op zoek is naar een tijdloos en robuust model stadsfiets, waarbij veel comfort en keuzemogelijkheden in design geboden wordt is er altijd een perfecte omafiets te vinden op onze portal. Retro, vintage of gewoon in zwart of wit, met extra remmen, meer versnellingen of juist niet? Bij BikeExchange gebruik je gewoon de filterfuncties naar jouw wensen en je ziet gelijk een ruim aanbod omafietsen die bij jouw in de buurt verkrijgbaar zijn. Zo gemakkelijk was het nog nooit om een omafiets naar jouw smaak te kopen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief