Plaats een zoekertje

MTB banden | Buitenbanden mountainbike

Bekijk:  

Terrein.

Met de mountainbike op pad om een rit te maken, levert veel rijplezier op. Het is mogelijk van gebaande paden af te gaan en jezelf uit te dagen. Met deze uitdaging komen verschillende omstandigheden. Een band die afgestemd is op ieder terrein, zorgt voor betrouwbaarheid en duurzaamheid, wat erg aangenaam is om als fietser te ervaren. Op deze manier verminder je materiaalpech en verhoog je prestaties.

De noodzaak van profiel.

Grip is cruciaal en kan doorslaggevend zijn in bijvoorbeeld races. Een noppenprofiel is bijvoorbeeld snel en soepel, maar soms niet geschikt voor modderige omstandigheden. Grovere profielen bieden meer grip op zwaardere ondergrond. Echter kan een grof profiel weer trager zijn bij gladde ondergronden. Het is dus belangrijk na te gaan welk type fietser je bent of waar jouw wensen met betrekking tot omstandigheden liggen. Fiets je veel om zandachtige vlaktes, dan is het beter een nop in het midden te hebben, om de grip op droge grond met een losse bovenlaag te verhogen. Er zijn veel merken beschikbaar die goede buitenbanden voor mountainbikes leveren. Elk model lijkt zijn eigen specificatie te hebben. Meer grip in de modder, betekent soms dat je trager bent bij vlakke oppervlakten.

Combineren.

Het is ook mogelijk buitenbanden te combineren. De achterband kan bijvoorbeeld een lager profiel hebben dan die op het voorwiel. Dit levert soms uitstekende prestaties op, waarop een topprestatie kan worden neergezet op elk terrein. Door op elk wiel een band te plaatsen die een andere vorm, profiel of breedte heeft, vergroot je de effectiviteit en de grip op de oppervlakte.

Rolweerstand.

De luchtdruk in de band bepaald de rolweerstand, net zoals de noppen van het profiel, het materiaal en de opbouw van de band. Hoe groter de rolweerstand, des te groter de krachtsinspanning. Een mountainbike krijgt veel verticale krachten te verduren, dus de bandenspanning bij deze fietsen ligt bijvoorbeeld lager dan racefietsen. De band moet dus makkelijker kunnen vervormen om een lagere rolweerstand te verkrijgen. Daarbij speelt bandspanning ook een rol. Zwaardere rijders moeten de banden harder oppompen dan een lichte fietser, maar de ondergrond is ook van belang. Meer grip krijgen hoeft niet altijd te betekenen dat de banden volledig hard moeten zijn.

Prettig fietsen.

Scheuren in de band of het wegslippen tijdens de rit wil je voorkomen. Zelfs op technisch terrein zoals cross-country of in de bergen, doet een iets slappere band vaak wonderen. Fiets je op een droog parcours, dan is de bandbreedte rond de 2 cm. Een dergelijke brede band rolt aangenamer dan een smalle band. Bij buitenbanden voor een mountainbike gaat grip en comfort soms ten koste van snelheid. Het vergt dus enige aandacht om één van de belangrijkste onderdelen van de mountainbike aan te schaffen.

Lees ons e-mail en privacybeleid