Orbea MTBs

Bekijk:
 

Orbea MTB's - geconcentreerde kracht uit Baskenland

Ben je op zoek naar de juiste mountainbike en ben je het Spaanse merk Orbea tegengekomen? Dan geven we je hier wat snel koopadvies.

Waar moet ik op letten als ik een Orbea MTB koop?

Er is een geschikte fiets voor elke persoonlijke rijstijl. Een Orbea mountainbike moet dus op maat gemaakt worden om aan de eisen van de biker te voldoen. Alvorens tot aankoop over te gaan, dien je zich dus vertrouwd te maken met enkele maten en afmetingen, alsmede met de verschillende rijstijlen. Hier is een overzicht van de Orbea MTB wereld:

Wat is de juiste bandenmaat voor mijn Orbea mountainbike?

26 inch banden zijn lange tijd de dominante wielmaat geweest in de wereld van mountainbikes. Maar sinds een paar jaar is het perspectief aanzienlijk verschoven. Tegenwoordig zijn 26"-banden de niche, en is de markt grotendeels verdeeld tussen 27,5- en 29"-banden. Orbea biedt zijn mountainbikes vaak in beide wielmaten aan.

De Orbea mountainbike Alma is een echte racefiets onder de mountainbikes. De Hardtail belichaamt op overtuigende wijze de raceziel van het Baskische merk en wordt aangeboden met 27,5 en 29 inch wielen, evenals verschillende framematen. Op die manier wil het merk ervoor zorgen dat de wielmaat perfect past bij de lichaamsgrootte. Hij is licht, speels en wendbaar en reageert uiterst dynamisch op acceleraties. Zijn stijve carbon vork is iets heel speciaals op de Race-Hardtail markt. Een efficiënte, soepele rit is gegarandeerd dankzij een extra vierde bocht in de bovenbuis.

De Orbea MX kan ook worden geconfigureerd in de wielmaten 27,5 en 29 inch. De fiets staat voor plezier op de trails, en unieke natuurbelevenissen - een mountainbike met een onverslaanbare prijs/prestatie verhouding! Een rechte houding zorgt voor rijden zonder vermoeidheid en constante controle, zelfs in moeilijk terrein. Dankzij een betrouwbare verende voorvork heb je altijd grip, of het nu op steile beklimmingen of snelle afdalingen is. De Orbea MX mountainbike is een trouwe metgezel op de lange weekend tour als op de snelle after-work rit.

Voordelen van de 29" wielen

  • beter kantelgedrag dankzij minder rolweerstand
  • stabielere besturing
  • Energiebesparing

Voordelen van 29" wielen

  • ongeveer 10% meer gewicht voor velg, binnenband en banden
  • trage besturing, slechtere acceleratie

Welke framegeometrie moet ik kiezen?

Het frame heeft een doorslaggevende invloed op de rijeigenschappen van de mountainbike. De hoeken en afmetingen moeten passen bij het beoogde gebruik. Er zijn een paar belangrijke afmetingen en details die bepalend zijn voor de rijeigenschappen op een Orbea MTB.

Een sportieve rijpositie is bedoeld voor de prestatiesporter, bijv. bij crosscountrywedstrijden, langeafstandsfietsers hebben het liefst een rechte, comfortabele en vermoeide houding. Je moet dus letten op de lengte van de bovenbuis, deze bepaalt de zithouding van de fietser op de mountainbike. De vuistregel is: hoe korter de bovenbuis, hoe rechter je zit. 570 mm is ideaal voor lange toertochten, een lengte van 600 mm zal eerder gekozen worden voor sportief rijden.

Wil ik een lichtvoetige en wendbare fiets of wil ik liever gladder rijden? De stuuruitslag geeft informatie over hoe een fiets aanvoelt. Ook hier geldt de vuistregel: hoe groter de hoek, hoe wendbaarder de fiets. Normaal is de hoek 71-73 graden, 69 graden en minder zorgen voor een soepelere rit bij hoge snelheden. De lengte van de achtervork heeft ook een doorslaggevende invloed op het rijgedrag. Als een wendbare en behendige fiets gewenst is, verdient een kortere achtervork zoals bij de Orbea Occam de voorkeur. Een langere lengte zorgt daarentegen voor meer soepelheid en een beter klimgedrag.

De zithoek is de centrale factor voor de houding van de fietsen rijder. Een efficiënte overdracht van spierkracht op de Orbea MTB wordt bereikt met een steile zadelpen en dus een steile zithoek. De berijder zit direct boven de pedalen en kan dus krachtig en ergonomisch trappen. Een vlakke hoek daarentegen verschuift de zitpositie naar achteren en is duidelijk meer bergafwaarts gericht. Zoals voor alle voertuigen geldt ook voor mountainbikes het motto: Lengte lopen. De wielbasis geeft informatie over de prioriteiten van de geometrie van het frame. Een wielbasis van 1100 mm en meer zorgt voor een soepeler rijgedrag, wat vooral gebruikelijk is bij downhill-georiënteerde fietsen zoals de Orbea Rallon. Een kortere wielbasis maakt de fiets wendbaarder. De berekening van de optimale zitbuislengte van de mountainbike wordt bepaald aan de hand van het lichaam, de arm en de paslengte van de biker.

Orbea MTB selectie

De moderne geometrie van de Occam overtuigt met korte liggende achtervorken en een vlakke stuuruitslag. Wanneer je bergafwaarts rijdt op het parcours, is deze fiets puur plezier. Bergop trap je efficiënt en krachtig dankzij de uitgebalanceerde zitpositie. De zelfverzekerde handling op technisch veeleisende trails en de weelderige uitrusting maken van deze Fullys de verklaarde favoriet van de all-mountain factie en van iedereen die houdt van mountainbiken met een zware bepakking.

De geometrie van de Fullys Rallon is gericht op uitstekende rijeigenschappen bij het bergaf rijden. Een vlakke stuurhoek en royale wielbasis zorgen voor de soepelheid die downhillrijders echt op gang brengt. Voldoende draaiplezier dankzij de korte liggende achtervorken en volledige controle dankzij de vele instelmogelijkheden van de verende elementen - deze Orbea MTB is gewoon een race enduro fiets in een klasse apart!

Vind je Orbea mountainbike op BikeExchange!

We presenteren hier niet voor niets de huidige modellen van het seizoen 2021, maar ook de laaggeprijsde fietsen van de vorige jaren. Bij onze dealers kann je beide krijgen - nieuwe topmodellen en gereduceerde resterende voorraad. Meer dan 300 fietsendealers hebben hun fietsen voor je geüpload op onze online marktplaats. Je kan online informatie vinden over de fietsen en hun beschikbaarheid, contact opnemen met de dealer als je vragen heeft en vervolgens jouw nieuwe fiets online kopen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief