Merida Mountainbikes

Bekijk:
 

Alle info over de MTB's van Merida

De Taiwanese fabrikant Merida is nu een van de grote namen in het mountainbiken en heeft zich meer en meer weten te vestigen, vooral sinds de millenniumwisseling. Het bedrijf heeft talrijke modelseries, vooral op het gebied van Fullsuspension MTB's, die elk jaar worden gemoderniseerd en verbeterd. Vele ervan zijn ook verkrijgbaar in een aangepaste vrouwenversie. Het gamma is uitgebreid maar overzichtelijk en zou de juiste fiets voor jouw behoeften moeten bevatten. Merida is ook zeer actief in het Hardtails segment en biedt tal van fietsen voor een breed scala aan routes en eisen.

Merida Fully Mountain Bikes

In de Fully categorie biedt Merida hoofdzakelijk vier verschillende fietsen aan. De One-Sixty wordt aanbevolen voor Enduro-gebruik, terwijl de kortere One-Forty bijvoorbeeld meer geschikt is voor wisselvallige beklimmingen en All-mountain tochten. De Een-Twintig, daarentegen, is ontworpen voor snelle trail ritten. Een bijzondere vorm in deze categorie van Merida Mountainbikes is de modelreeks Ninety-Six. De unieke Cross-Country-Fully met keuze uit 29er- of 27,5-banden overtuigt door zijn uitstekende gewicht en een uitstekende aandrijving, die vooral tot stand komt door de extreem directe besturing van de onder de bovenbuis geplaatste schokdemper. Nieuwe technologieën zoals "Smart Entry" voor een geoptimaliseerde interne geleiding van alle kabels en leidingen ronden de visuele blikvanger onder de Merida Mountainbikes af.

De fietsfabrikant met een Duitse ontwikkelingsafdeling vertrouwt verhoudingsgewijs vaak op het vier-link ontwerp, maar gebruikt ook single-links, voornamelijk op de Negentig-Six. Uiteraard kunnen wijzigingen in nieuwe edities niet worden uitgesloten. Uiteraard moet je de keuze van de onderdelen aanpassen aan het beoogde gebruik. Extreem brede banden en een enorme veerweg zijn van weinig nut op steile beklimmingen, en voor pure afdalingen heb je geen elektronische versnellingen of vergrendelbare demping nodig.

Merida MTB in detail: The One-Sixty

Aan de hand van het voorbeeld van de One-Sixty, die voor 2017 opnieuw werd gelanceerd, laten we zien hoezeer Merida Mountainbikes bereid is te innoveren en te ontwikkelen. Met 160 mm veerweg combineert de One-Sixty een voorkeur voor hoge snelheden met een flinke portie trail speelsheid. Het lichtgewicht, zeer torsiestijf Nano Matrix Carbon hoofdframe wordt gecompleteerd door de ultralichte en ultrastabiele "Superlite 16 Alloy" achterdriehoek voor vederlicht uphill- en downhill-plezier. De combinatie van een steile zithoek en een vlakke stuurhoek zorgt voor een enorme stuwkracht op de bergop en volledige controle op de weg terug. De nieuw ontwikkelde "Trunnion Mount" schokdemper gaf de ontwikkelaars meer vrijheid in het ontwerp van de bovenbuis, en voor de nodige stijfheid zijn er wielen met de huidige Boost standaard, die een hogere laterale stijfheid oplevert.

Hardtail fietsen uit Taiwan

Ondanks de grote keuze zijn er niet ontelbaar veel hardtailseries in het assortiment. In feite domineren twee basisframes het gamma, die de namen Matts en Big Nine dragen. De Big Trail maakt ook deel uit van het gamma en wordt gekenmerkt door zijn zwaar gehydroformeerde buizen en zijn geschiktheid voor agressief trailrijden. Ook het nieuwe 27,5+ bandenformaat springt bij dit model in het oog. Big Nine en Matts daarentegen zijn grotendeels klassieke hardtails in 29er of 27.5er wielmaten die verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid aan uitvoeringen. Dit maakt de keuze iets moeilijker, maar als ervaren biker kun je de geometrie zo precies mogelijk aan je ideeën aanpassen en zo de juiste hardtail voor je plannen krijgen. De grote keuze maakt een Merida Mountainbike nog flexibeler. Wie echt lange afstanden voor de boeg heeft, geeft waarschijnlijk de voorkeur aan een crosscountry fiets met een lichtgewicht frame en een efficiënte aandrijving, terwijl recreatieve fietsers op zoek zijn naar veelzijdigheid en waar voor hun geld. Als je op zoek bent naar trailplezier en technisch veeleisende routes wilt rijden, heb je voldoende veerweg, bredere banden en hoogwaardige onderdelen nodig.

Cross-country Mountainbike in detail: The Big.Nine

De Merida MTB Big Nine is nu vijf jaar in gebruik bij het Multivan Merida Biking Team en heeft zich onderscheiden met World Cup overwinningen, Europese en Wereldkampioenschap titels. Het carbonframe is de kern van zijn succes. Het frame van het topmodel weegt slechts ongeveer 900 gram, aanzienlijk minder dan dat van zijn voorgangers, en wat stijfheid betreft overtreft het huidige model gemakkelijk de oude. Dit is ook te danken aan het gebruik van moderne technologieën zoals de Boost Standard op het achterwiel of de aerodynamisch geoptimaliseerde buisdoorsnedes. Een nieuw ontwikkelde carbon zadelpen zorgt voor nog meer comfort op de trails, terwijl Merida-typische details zoals "Smart Entry", Flex-Stay staande achtervork en het Anti Wrinkle System (speciale mould inserts die het rimpelen tijdens het fabricageproces van carbon frames aanzienlijk verminderen, met meer stijfheid en duurzaamheid als resultaat) samen met geoptimaliseerde aandrijfopties de fiets trimmen voor maximale prestaties.

Optimale damesfietsen van Merida

Het duurde even voordat fietsfabrikanten zich realiseerden dat damesfietsen niet alleen kleiner gebouwd en roze geverfd moeten worden. Veel belangrijker is een aanpassing van de geometrie. In het algemeen hebben vrouwen naar verhouding langere benen en een korter bovenlichaam. Merida verzorgt de ombouw op voorbeeldige wijze en stelt verschillende versies beschikbaar voor aankoop. Uiterst veelzijdig is de Juliet serie, die voor elke dame de juiste hardtail bevat. De markt voor volledige voertuigen is nog relatief dunbevolkt: Slechts enkele fabrikanten bieden hier geschikte modellen aan. Merida heeft de One-Twenty genomen en aangepast voor vrouwen, zodat de Juliet Edition ook vrouwen volop off-road avonturen biedt.

Bikes at every level

Dankzij het grote aanbod vinden zowel beginners als professionals bij Merida wat zij zoeken. Uiteraard heeft de basisstructuur in de vorm van het frame de grootste invloed op de uiteindelijke prijs. Maar zelfs de high-end Fullys, zoals de Negentig-Six, zijn beschikbaar voor redelijke budgetten als ze dienovereenkomstig worden gebouwd. Hiervoor moet je wel wat compromissen sluiten met de componenten. Met toenemende ervaring is later upgraden echter geen enkel probleem. Dit geldt ook voor de premiumfietsen, die ook kunnen worden aangepast. Aangezien Merida talrijke teams in de motorsport onderhoudt, zijn met name de edities van de teams ontworpen voor krachtige af-fabrieken en gaan zij gepaard met overeenkomstige aanschaffingskosten. Als supporter van het Multivan Merida Bikini Team heeft de fabrikant onder andere meer dan 30 wereldbekeroverwinningen en andere successen kunnen vieren. Hoewel dit specifieke sponsorschap in het najaar van 2016 werd beëindigd, zal Merida zich niet uit de wedstrijdbusiness terugtrekken. Er werd alleen een oriëntatiefase aangekondigd.

Vers van 2019: de nieuwe Eén-Twintig

Merida heeft nog geen gloednieuwe mountainbike aangekondigd voor het seizoen 2019, maar de heruitgebrachte ONE-TWENTY 9.9000 is verdomd dicht bij een nieuwe creatie. Of behoorlijk ver van zijn voorganger. Gewoon de manier waarop je het bekijkt. Het frame is volledig herwerkt, de keuze van de materialen is al slim gebruikt om een perfecte prijs-kwaliteitverhouding te bereiken. Terwijl een combinatie van carbon hoofdframe en aluminium achterdriehoek voor uitstekende trailprestaties zorgt, is het puur aluminium frame natuurlijk iets zwaarder, maar dankzij drievoudig eindversterkte hydrogevormde buizen overtuigt het met hoge stijfheid, interne kabelgeleiding en - natuurlijk - een lagere prijs.

Natuurlijk zijn er ook de topmodellen die volledig van carbon zijn gemaakt. Standaard framebeschermers beschermen de lak en het carbon tegen beschadiging, een must als je echt off-road wilt gaan! De geometrie is verlengd, met een vlakke stuurhoek en kortere liggende achtervorken, waardoor de fiets wendbaar en wendbaar is. Ook aan boord zijn een Vario-ondersteuning en Trunnion Mount-schokdempers, die samen met de Float Link-vering zorgen voor een gevoelige respons en een uniek rijgevoel. 120mm/130mm veerweg zorgt voor het nodige comfort. De fiets is in de loop van de verjonging ook lichter geworden: bij het carbonframe bijvoorbeeld is nog eens 400 gram bespaard, het complete frame weegt nu nog maar 2105 gram.

Meer vroegere modellen

Merida heeft in 2018 al twee nieuwe Fullys en geoptimaliseerde hardtails voor het kleine budget gelanceerd. In het algemeen streeft de Taiwanese fabrikant met een Duits ontwikkelingsteam er in 2018 naar om het maximale uit de prestaties te halen, ook als het hele grote geld niet op tafel ligt. Dit omvat ook de One-Forty 2018. De volledig nieuw ontwikkelde full MTB is bedoeld om de doelgroep van beginners en gelegenheidsrijders in de all-mountain sector meer aan te spreken. Met 140 mm veerweg zit de One Forty tussen de One Twenty en de One Sixty in en scoort hij punten in vergelijking met de One Twenty met zijn grote veelzijdigheid en wendbaarheid. De One-Sixty werd pas in 2017 geactualiseerd en heeft sindsdien talrijke tests gewonnen en goede kritieken van de vakpers gekregen. Daarom heeft Merida niet op zijn handen gezeten en heeft het sinds 2018 nog meer modellen aan de serie toegevoegd, met een volledig aluminium frame. Met een hoge mate van robuustheid en betrouwbare uitrusting maakt de populaire Big.Nine (met 29" wielen) of Big.Seven (met 27,5" wielen) hardtail ook in 2018 weer zijn debuut.

Merida Mountainbike online kopen

Zelfs als je de juiste Merida Mountainbike hebt uitgekozen, staat hij nog lang niet op je oprit. Vooral ongebruikelijke modellen zijn niet gemakkelijk te vinden of moeten zelfs tegen hoge kosten uit het buitenland worden ingevoerd. Bij ons daarentegen vindt je niet alleen bijna alle soorten, maar wordt je ook rechtstreeks doorgelinkt naar de juiste winkel. Onze marktplaats werkt met de beste Merida dealers en doorzoekt verschillende winkels voor de beste aanbiedingen. Zo hoeft je jouw wensenlijstje maar één keer in te voeren via onze filterfunctie en komt je direct en zonder omwegen terecht bij de fietsen die je zoekt. Bij onze gerenommeerde vakhandelaars krijgt je ook het nodige advies en kunt je eventueel kleine wijzigingen aan jouw droomfiets laten aanbrengen. Wij hebben de nieuwe 2022 modellen voor je in onze online shop. Maar niet alleen die... Je kunt bijzonder goede deals krijgen op reced discontinued modellen en resterende voorraad - dus houd jouw ogen open en vind de beste prijs!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief