Mountainbikes / MTB

Bekijk:

Alles over Mountainbikes

Voor veel mensen is er niets leuker dan offroad te fietsen. Ver weg van het verkeer en de drukte van de stad kan een mountainbiker zich helemaal uitleven op kronkelende bospaden, uitgestrekte weilanden en technische hellingen en afdalingen. De aard van het terrein vereist een specifiek soort fiets. Met je gewone stadsfiets zoef je niet zo snel over singletracks en je racefiets met zijn dunne bandjes geeft je niet betrekkelijk veel comfort over stenen en boomwortels (om over lekke banden nog maar te zwijgen).

Daarom bestaat de mountainbike. Wees niet afgeschrikt door het woord ‚mountain‘, want de MTB beperkt zich zeker niet tot de bergen alleen. Ook in België en Nederland kan je volwaardig gebruik maken van dit soort fietsen, die misschien wel de meest veelzijdige van allemaal zijn.

Wat maakt een MTB? De technische kant

Een goede mountainbike is ontworpen met twee uitgangspunten: comfort en stuurvermogen (of handling in het Engels).

Comfort

Dat comfort belangrijk is, spreekt voor zich. Je rijdt door putten, plassen, over rotsen, wortels en alles wat de trails tegen je aan kunnen gooien. Daarom is schokdemping belangrijk. Hoe beter je fiets de klappen opvangt, hoe aangenamer je rondrijdt. Terwijl een racefiets vooral stijf moet zijn om de kracht van je benen zo efficiënt mogelijk om te zetten in snelheid, is dit bij MTB’s ondergeschikt. De geometrie van het frame speelt een belangrijke rol. We gaan niet té gedetailleerd alle technische kantjes uitleggen, maar de vorm en positie van de kaderbuizen bepalen in grote mate hoe de fiets omgaat met klappen.

Extra demping halen mountainbikes uit hun suspensie. Hardtail mountainbikes zijn de modellen die enkel een verende voorvork en dus een harde staart hebben. Fullsuspension MTB’s of fully’s hebben zowel vooraan een vering als in het midden van het kader. Het frame vangt zo extra veel op, zodat je bijna geen schokken krijgt via het zadel. Fully’s zijn om die reden minder stijf en minder geschikt voor snelle wedstrijden of tochten over minder extreem terrein.

Natuurlijk kunnen we niet over comfort blijven vertellen en niet over banden vertellen. Misschien wel het eerste waaraan mensen denken bij MTB’s zijn de dikke banden. Mountainbike banden zijn niet alleen een pak breder dan de bandjes op een racefiets, ze zijn ook geprofileerd. De breedte zorgt voor comfort en stabiliteit, terwijl het profiel de grip verzorgt. Zo kan je ook op natte paden zorgeloos in de bochten gaan hangen of een steile klim op losse ondergrond overwinnen.

Tegenwoordig zijn de fatbikes zeer in trek. Dit zijn MTB’s met extreem brede banden, waar soms zelfs kleine metalen pinnetjes in verwerkt zijn. Met een fatbike kan je op ijs en sneeuw rijden alsof het niets is. Vooral populair dus in koude landen.

Rijvermogen of handling

Je mountainbike moet ook goed aanvoelen. Singletracks zijn vaak erg technisch met veel opeenvolgende scherpe bochten. Ook als je steil naar beneden rijdt of obstakels op de trails moet vermijden is een goed stuurgevoel uiterst belangrijk. Daarom hebben mountainbikes onder andere een breed recht stuur, waarmee je stabiel controle over de fiets kan houden. Qua geometrie en afmetingen is een MTB zo ontworpen dat hij zo uitgebalanceerd mogelijk blijft aanvoelen wanneer je op de meest technische parcoursen rijdt.

Wielmaat: 26“ vs 27.5“ vs 29“

De omtrek van een wiel wordt in de fietsindustrie uitgedrukt in inch. Een racefiets heeft standaard 28“ wielen.

Bij MTB’s is het zo simpel niet. Vroeger was 26“ de norm. Deze kleinere wielen zijn zeer wendbaar en vlot te besturen. Maar omdat ze klein zijn, ga je er op rechte stukken minder snel mee. Een groter wiel legt meer afstand af per omwenteling dan een klein. Daarom zijn in de loop der jaren 27.5“ en 29“ wielen steeds meer de norm geworden.

29“ wielen zijn een pak groter, met als bijkomend voordeel dat ze met meer gemak over oneffenheden en stenen rollen. Maar sommigen vinden 29 inch wielen iets te log voor technische omlopen en verkiezen 27.5 inch. Dit laatste ligt mooi in het midden en biedt in veel gevallen het beste van twee werelden.

Sneller stoppen met schijfremmen

Snel rijden is één ding, op tijd terug stoppen is een ander. De remmen krijgen veel te verduren wanneer je offroad gaat. Slijk, water, zand en takken vliegen in het rond en je moet er zeker van zijn dat je na een stuk bergaf niet tegen een boom terecht komt. Daarom zijn bijna alle mountainbikes tegenwoordig uitgerust met schijfremmen. Die kunnen veel beter tegen de elementen dan traditionele velgremmen of cantilevers en remmen algemeen gezien veel zuiverder en veiliger.

Goedkope mountainbikes hebben eerder mechanische schrijfremmen, terwijl hydraulische remmen zijn weggelegd voor de duurdere modellen. Hydraulische schijfremmen werken op oliedruk en zijn over de hele lijn betrouwbaarder en duurzamer dan mechanische.

Versnellingen

Om vooruit te raken, zijn je versnellingen nog steeds belangrijk. Te zwaar trappen en je komt niet vooruit, te licht en je benen draaien als een gek in het rond. Een mountainbike heeft kleinere versnellingen dan een racefiets, omdat de gemiddelde snelheden een pak lager liggen. Maar net omdat de parcoursen zo gevarieerd zijn, met soms steile en lange hellingen, heeft een MTB beste en hoge range versnellingen.

>>> Lees hier alles over de verschillende MTB groepsets

Goedkopere mtb’s hebben vaak nog een triple voorblad (drie tandwielen). Gecombineerd met bijvoorbeeld 9 versnellingen achteraan, geeft dit op papier 27 verschillende opties. Niet elke combinatie is even nuttig en het hoog aantal tandwielen vooraan kan schakelen ingewikkeld maken. Daarom wordt er steeds meer geswitcht naar 2 of 1 kettingblad vooraan.

Het voordeel van die laatste (de zogenaamde 1X) is dat je zelfs geen voorderailleur nodig hebt en op die manier gewicht bespaart. Plus; wat je niet hebt, kan niet stuk gaan. Minder kopzorgen dus. En in combinatie met een moderne 12-speed cassette achteraan, kom je nooit versnellingen tekort.

Mountainbike kopen bij je lokale fietsenwinkel

De basics geven we je op deze pagina heel graag mee, zodat je al een beetje weet waar de klepel hangt. Maar de echte experts wachten op je in hun professionele fietsenzaken. Gebruik onze shopfinder om online een BikeExchange winkel in je eigen gekozen regio te vinden.

Via onze site is het super simpel om de juiste mens met de juiste fiets te contacteren. Laat je vervolgens verder helpen door hun vakkennis en voor je het weet rij je zelf de bossen door op je nieuwe mountainbike.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief