Kinder- en jeugdfietsen

Bekijk:

De juiste kinderfiets vinden

Een goede kinderfiets kopen is voor veel ouders niet zo gemakkelijk. Zoon of dochter wil uiteraard een cool of trendy model, terwijl ouders toch ook letten op veiligheid en degelijkheid. Bovendien moet een fiets in de juiste maat gevonden woren. Een kinderfiets is ook niet gewoon een mini-fiets, maar wordt per leeftijdsklasse ontworpen. 3-4 jarigen hebben toch vooral een stabiele leerfiets nodig, terwijl vanaf 7 jaar het soort gebruik een rol gaat spelen. Een fiets voor in de wijk en naar school of om ook mee te crossen bijvoorbeeld. Onze portal biedt uitkomst bij het bepalen van de juiste keuze.

Belangrijke kenmerken van een verkeersveilige kinderfiets

Veiligheid begint met een stabiel gebouwde fiets, berekend op het onberekenbare van kinderen. Hoe vaak gebeurt het niet dat een andere kind achterop of op het stuur meegenomen wordt? Verder is het zaak te letten op de afwerking bij de ketting en tandwielen. Zeker bij de kleinsten van 3-4 jaar oud is het verstandig om een gesloten kettingkast te kiezen. Ook jasbeschermers bieden goede bescherming. Verder voelen kinderen zich vertrouwd op hun fiets met een soepele versnelling en met goed functionerende remmen. Zorg er ook voor dat de banden voldoende grip hebben om onverwachte stuurmanouvres aan te kunnen zonder weg te slippen. Goed functionerende lampen, reflectoren in de spaken en mogelijk op andere plekken zijn onontbeerlijk om goed te zien en gezien te worden. Een mooie maar vooral goed klinkende bel rond de perfecte kinderfiets af.

 • Goed klinkende fietsbel
 • Een voorrem en een achterrem, onafhankelijk bedienbaar
 • Voorlicht en achterlicht
 • Reflectoren, minimaal in de spaken
 • Pedalen met enig profiel voor grip

Een overzicht van gangbare kindermaten

Uitermate belangrijk is de juiste maat van een fiets, dus ook van een kinderfiets. Anders dan bij volwassenen wordt de maat niet vastgesteld op basis van de beenlengte, maar naar lichaamslengte. De lengte van het kind bepaald vervolgens de wielmaat van de fiets. Op deze wijze ontstaan de volgende categorieen:

 • 3-4 jarigen ca. 90 – 105 cm lang 12inc wielmaat/fietsmaat
 • 4-6 jarigen ca. 100 – 115 cm lang 16inc wielmaat/fietsmaat
 • 6-7 jarigen ca. 110- 120 cm lang 18inc wielmaat/fietsmaat
 • 7-9 jarigen ca. 120 – 130 cm lang 20inc wielmaat/fietsmaat

Een kinderfiets kopen lijkt al met al heel wat gedoe. Dat valt echter reuze mee via de BikeExchange online shop. Kijk maar eens links bovenaan deze pagina en ervaar het gemak van de filterfuncties. Zo kom je binnen de kortste keren bij een goede en overzichtelijke selectie kinderfietsen uit, bovendien nog eens in de buurt ook.

BE Infographics 20160616 Kids BEL red

De belangrijkste overweging bij de keuze van een fiets is de juiste maat, omdat een kind alleen op een geschikte fiets veilig kan balanceren en sturen. Maar maak je geen zorgen, je hoeft niet steeds nieuwe kinderfietsen te kopen, want het stuur en het zadel zijn in hoogte verstelbaar en kinderfietsen groeien met hen mee. De maat wordt niet bepaald op basis van de kruishoogte, zoals het geval is bij frames voor fietsen voor volwassenen, maar op basis van de lengte van het kind en gekwantificeerd in de diameter van de wielen (kinderfiets van 16 inch = wielen van 16 inch). Voor de allerkleinsten tussen 4 en 6 jaar (ongeveer 110 cm lichaamslengte) zijn bijvoorbeeld 16 inch-fietsen geschikt, die bovendien zijn uitgerust met de nodige beschermingen zoals een kettingkast en opbergruimte voor speelgoed. Voor meer ervaren fietsers van 7 tot 9 jaar (ongeveer 120 en 145 cm lang) zijn fietsen rond de 20 inch geschikt. De maat van de kinderfiets moet altijd aan het kind worden aangepast en is van cruciaal belang voor een plezierige rit zonder ongevallen. Wanneer het kind op de fiets zit, moeten beide voeten de grond raken en moet het stuur binnen handbereik zijn terwijl het kind rechtop zit. De hoogte van het zadel en het stuur is ook belangrijk. Een te grote kinderfiets is niet alleen oncomfortabel, maar ook onveilig, vooral als de handjes te klein zijn of de armpjes te kort om de remmen goed te kunnen gebruiken. Anderzijds kan een te kleine kinderfiets het extra lichaamsgewicht op lange termijn niet aan en biedt hij niet de nodige rijveiligheid. Gebruik de praktische matenfilter in onze online shop om meteen de juiste kinderfiets te vinden. Om de veiligheid van de kiddies te garanderen, gebruiken de fietsfabrikanten alleen onderdelen die op kwaliteit zijn getest en worden de kinderfietsen zelf keer op keer getest en voorgelegd aan onafhankelijke testinstituten. Veel kinderfietsen zijn testwinnaars en hebben verschillende testzegels die garanderen dat er geen technische gebreken zijn.

Koop een kinderfiets gemakkelijk gemaakt

Natuurlijk willen kinderen inspraak hebben bij de keuze van een kinderfiets. Bij de keuze van hun fiets oordelen kinderen vaak op basis van leeftijds- en geslachtsspecifieke details en minder op pragmatische aspecten. De optiek is daarom een zeer belangrijk criterium voor kinderfietsen en beslist vaak over acceptatie of afwijzing. Voor oudere kinderen moet ook rekening worden gehouden met het doel van de fiets. Vanaf fietsen van 20 inch zijn er al verschillende soorten fietsen verkrijgbaar die aan alle eisen van de jonge rijders voldoen. Voor off-road ritten zou de kinderfiets al veel van de typische mountainbike kenmerken moeten hebben: Derailleurversnellingen, dikke banden, een stabiel en licht frame en krachtige remmen zijn een must. Als de fiets in de stad of op verharde fietspaden moet worden gebruikt, is een kinderstadsfiets of een jeugd-trekkingfiets met extra onderdelen zoals een bagagedrager of spatbord en een terugtraprem voordelig. Speciale racefietsen voor kinderen zijn ook niet langer ongewoon met grotere wielmaten. Geef jouw kind altijd de tijd voor een korte proefrit voor je tot aankoop overgaat, zodat je zeker weet dat de kinderfiets echt bij hem past. Het is trouwens volkomen legitiem om een kinderfiets te kopen voor jouw volwassene met de kleine broertjes en zusjes in het achterhoofd. Veel fabrikanten bieden niet alleen prinsessenfietsen in roze of groene jongensfietsen met voetbalstickers aan, maar ook genderneutrale modellen en kleurvarianten. Je kunt deze fietsen aanpassen met accessoires zoals kleurrijke handvatten, wimpels of stuurmanden die passen bij de huidige eigenaar.

Koop populaire jeugdfietsen online

Jeugdfietsen zijn de volgende logische stap na kinderfietsen. Bijzonder populair in deze leeftijdsgroep zijn de zogenaamde All Terrain Bikes, ook wel ATB of ATB-Bike genoemd, die, hun naam getrouw, goed bereden kunnen worden op elke ondergrond, of het nu in druk verkeer is of op gemakkelijk terrein. Maar kinderen kunnen ook kiezen uit Mountainbikes, Racefietsen of Crossfietsen. Het belangrijkste is een jeugdfiets te vinden die perfect bij de fietser past, of het nu een 24 inch fiets of een 26 inch fiets is.

Waar moet je op letten als je een jeugdfiets koopt:

 • stevig en lichtgewicht frame
 • krachtige remmen
 • StVO uitrusting
 • goede verende voorvork

ATB-fietsen zijn bijzonder geschikt voor jongere fietsers omdat ze veel opties bieden en zo een goede basis leggen voor toekomstige fietsinteresses. Met een sportieve framegeometrie en verende voorvork staan deze fietsen heel dicht bij mountainbikes en maken ze eerste tochten door moeilijker terrein mogelijk. Bovendien hebben ze een complete weguitrusting, inclusief verlichting en optionele bagagedragers, waardoor ze een goede metgezel zijn voor alledaagse ritten naar school of de sportclub. De stevige constructie en het robuuste frame vergeven kleine rijfoutjes en de licht reagerende verende voorvork absorbeert zorgvuldig elke hobbel. Met hoogwaardige naaf- of derailleurversnellingen ben je ook altijd snel op weg.

Vind coole jeugdfietsen aan de beste prijs

Het is zover, je koopt jouw eerste/tweede/derde kinderfiets? Wij hebben de juiste aanbiedingen in elke prijsklasse. Of het nu voor de allerkleinsten is of voor meer ervaren jonge motorrijders - je kunt gewoon de filterfunctie aan de linkerkant gebruiken om de belangrijkste criteria in te voeren, zoals prijs, maat of vering, en de beste aanbiedingen krijgen van de dealers in jouw omgeving. Als jouw jongeren echter al op jonge leeftijd weten welke richting ze uit willen, kan je je wagen aan meer gespecialiseerde types zoals racefietsen of mountainbikes voor tieners. Deze laatste bieden een betere schokdemping en een nog stabieler frame dan ATB-fietsen. Als je het liever wat losser houdt, kunt je ook door de stad fietsen op jeugdstadsfietsen of cruiser bikes. Onze fietsendealers bieden een ruime keuze. Ze hebben natuurlijk ook de nieuwste modellen in de aanbieding, maar ook budgetvriendelijke modellen van vorig jaar of demonstratiefietsen. Vooral bij een fiets waar jouw zoon of dochter na een jaar uit zal groeien, is het de moeite waard om uit te kijken naar een goede prijs en speciale aanbiedingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief