Hybridefietsen & fitnessfietsen

Bekijk:

Alle informatie over de populairste Crossfietsen en fitnessfietsen

Crossfietsen vormen een brug tussen de snelle Racefietsen en allround fietsen. In vergelijking tot Trekkingfietsen zijn Cross- en fitnessfietsen nog sportiever en daarmee uitermate geschikt om je conditie op te bouwen en op peil te houden. Deze multifunctionele fietsen zijn perfect voor zowel in de stad als daarbuiten op het platteland, in het bos of in de heuvels. Op elk terrein komen ze tot hun recht, wat erg prettig is voor beginnende sportfietsers. Zo kan iedereen eerst eens uitproberen met een Crossfiets wat hen uiteindelijk het beste bevalt: op de weg of offroad. Vele fietsmerken hebben Cross- en fitnessfietsen in het assortiment opgenomen.

De feiten van Cross- en fitnessfietsen op een rijtje

Over het algemeen hebben Crossfietsen 28inc wielen, een duidelijk onderscheid met de 27,5 en 29inc wielen van Mountainbikes. Vergeleken met Racefietsen zijn de wielen en banden flink wat breder, hetgeen Crossfietsen geschikt maakt voor zowel asfalt als onverharde wegen. Verder zijn de frames robuust, maar toch nog lichtgewicht doordat het materiaal overwegend aluminium is. De voorvork is soms geveerd en veelal worden voor deze fietsen schijfremmen gebruikt. Daardoor hebben ze veel weg van Trekkingbikes, maar doordat spatborden, bagagedragers en verlichting ontbreken, zijn Crossfietsen sportiever. Zeker ten opzichte van koersfietsen, maar ook vergeleken met Mountainbikes is de zitpositie meer rechtop. De positie is echter wel sportiever en niet zo recht als bij toerfietsen. De versnellingen van Cross- en fitnessfietsen kennen over het algemeen drie voorbladen, wat bijdraagt aan de multifunctionaliteit.

  • Allround fietsen voor in de stad, asfaltwegen en offroad
  • Meestal 28inc wielen
  • Frames zijn robuust en lichtgewicht tegelijk
  • Sommige modellen hebben een geveerde voorvork
  • Veelal schijfremmen

Wat is het verschil tussen een fitnessfiets en een Crossfiets

Crossfietsen en fitnessfietsen verschillen vaak maar weinig van elkaar en worden daarom vaak als synoniem gebruikt.

Fitnessfietsen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, ideale trainingstoestellen om het uithoudingsvermogen en de spieren fit te houden. Ze zijn ontworpen voor verharde wegen en zijn even snel als echte Racefietsen. Smallere velgen en banden maken de fietsen bijzonder wendbaar en manoeuvreerbaar, terwijl de centrale zitpositie zorgt voor een optimale krachtoverbrenging en een comfortabele houding. De onderdelen zijn meestal Racefietsversnellingen en een stijve voorvork om de kilometervreters snel en betrouwbaar naar voren te krijgen. Het framemateriaal bestaat hoofdzakelijk uit licht aluminium, dat een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt, vooral in de lagere prijsklasse. Carbon frames komen zelden voor.

Crossfietsen worden vaak gelijkgesteld met Cyclocrossfietsen, maar staan eigenlijk dichter bij Mountainbikes dan bij Racefietsen. De moderne Crossfiets is niet voor veldrijders, maar eerder een fiets voor hobby-rijders. Het solide, lichte frame maakt de fiets geschikt voor off-road gebruik en de stabiele wielen, samen met de verende voorvork, compenseren de hoge belastingen van het terrein. Betrouwbare versnellingen, samen met het lichtgewicht frame, maken het ook mogelijk om hoogteverschillen te overbruggen tijdens langere tochten. Het is dus beter om een Crossfiets te kopen in plaats van een Racefiets als je wilt gaan crossen. De off-road kwaliteiten van de beter uitgeruste modellen worden ondersteund door het gebruik van MTB-schakelcomponenten.

Waar moet je op letten als je een Cross- en fitnessfiets koopt

Net als bij elk ander type fiets is het zeer belangrijk dat de Crossfiets perfect bij jouw lichaamsbouw past. Zowel de kruishoogte als de lengte van het bovenlichaam en de zitpositie zijn bepalend voor de vraag of je op lange termijn plezier zult beleven aan jouw nieuwe fiets of dat je al na korte tijd zult merken dat hij oncomfortabel en niet erg comfortabel is. Neem dus de tijd om de juiste maat te vinden en raadpleeg een gespecialiseerde dealer. Tijdens een proefrit kunt je dan beslissen of de gekozen maat geschikt is voor je en jouw rijstijl. Jouw houding mag niet te gebogen zijn, maar ook niet te gestrekt, en je moet te allen tijde met jouw voeten en de remmen de grond kunnen bereiken.

Als je meer comfort wilt tijdens jouw tochten, moet je letten op verschillende kenmerken. Natuurlijk maakt de ophanging het grootste verschil. Een verende voorvork met een veerweg tot 80 mm biedt voldoende tractie en comfort op ruige trails, zodat je niet al na korte tijd met verkrampte armen van je fiets valt. Het zadel is ook een kijkje waard. In het algemeen is een iets harder zadel te verkiezen boven een zadel dat te zacht is opgevuld, omdat je dan sportiever op de fiets zit.

Het frame van een moderne Crossfiets is meestal gemaakt van hoogwaardig aluminium, of het nu een ruitvormig frame voor heren is of een trapeziumvormig frame voor dames. Als je veel op je Cross- of fitnessfiets rijdt en veel kilometers maakt, kun je ook een model met een carbon frame overwegen. De superieure carbonvezels zijn lichter en stijver zonder aan stabiliteit in te boeten, zodat je minder hoeft te bewegen op lange afstanden en dus energie bespaart. Als je op zoek bent naar een comfortabeler model, moet je letten op de lengte van de bovenbuis. Een kortere bovenbuis resulteert in een rechte en rugvriendelijke houding op de Crossfiets.

Voor de banden moet je het loopvlakpatroon bepalen, afhankelijk van het gebruik dat je verkiest. Je moet hier echter niet te veel nadruk op leggen, aangezien je gemakkelijk banden kunt kopen of upgraden. Een dikke band met een niet al te geprononceerd profiel is de standaard voor de meeste Crossfietsen en zorgt ervoor dat je goed rolt op asfalt en een stevige grip hebt op oneffen terrein. Aangewezen fitnessfietsen, die meer voor de weg zijn ontworpen, zijn meestal uitgerust met racefietsachtige profielen.

De remmen van een Crossfiets zijn een belangrijke overweging, omdat ze in alle omstandigheden de nodige veiligheid moeten bieden. Velgremmen worden steeds zeldzamer als standaarduitrusting, en dat is een goede zaak. Schijfremmen zijn in vele opzichten superieur en bieden je een optimale remkracht in alle weersomstandigheden en met een hoge betrouwbaarheid. Voor de kleinere beurs zijn vaak nog mechanische versies te vinden, terwijl de beste prestaties worden bereikt met hydraulische remmen.

Nieuw in de winkel: 2022 modeljaar Crossfietsen

Ook bij Crossfietsen proberen fabrikanten nieuwe normen te stellen en jaar na jaar innovatieve verbeteringen door te voeren. Aangezien Crossfietsen en fitnessfietsen ergens tussen Mountainbikes, Trekkingfietsen en Racefietsen kunnen worden ingedeeld, is het niet ongebruikelijk dat +technologieën* die in deze categorieën zijn getest, ook hun weg vinden naar de Crossbikesector, of het nu gaat om nieuwe framevormen, onderdelen of geometrieconcepten. Het zal dus interessant zijn om te zien welke nieuwe producten de merken in petto hebben voor het nieuwe seizoen 2022.

De eerste 2022 Crossfietsen zijn al beschikbaar op onze marktplaats en vervangen langzaam maar zeker de 2021 fietsen. Dit betekent voor de klanten: Degenen die willen besparen moeten ze nu pakken. Omdat dealers ruimte willen maken in hun magazijnen voor de nieuwe goederen, en de beste manier om dat te doen is met super speciale aanbiedingen voor de niet meer geproduceerde modellen. Deze verschillen vaak slechts marginaal van de nieuwe modellen en zijn nog steeds veel goedkoper. Hier op BikeExchange vindt je een grote selectie van resterende voorraad tegen een geweldige prijs, en elke dag komen er nieuwe aanbiedingen binnen. Dus blijf kijken en bladeren, en je zult zeker je volgende Crossfiets / fitnessfiets vinden tegen een geweldige prijs!

Ruime keuze aan Crossfietsen in de online-shop

Dus als je zowel op asfalt als op grindwegen en onverharde paden wilt rijden, is een Crossfiets de juiste keuze. Ze bieden alleen de meest essentiële uitrusting, maar kunnen vaak gemakkelijk achteraf worden uitgerust met fietsaccessoires zoals spatborden en bagagedragers dankzij speciale gaten. Op die manier kan een fitnessfiets heel snel een trekkingfiets worden die gemakkelijk kan worden gebruikt om bagage te vervoeren - zoals het een echte allrounder betaamt.

Als de veelzijdigheid van de fietsen je heeft overtuigd, dan bent je bij BikeExchange aan het juiste adres. Hier vindt je de beste Crossfietsen en fitnessfietsen voor jouw budget, van topmerken als Cube, Stevens of Giant. Wij hebben alle fabrikanten en modellen van verschillende modeljaren en natuurlijk de nieuwste Crossfietsen voor je in de aanbieding, waarvan sommige ook sterk afgeprijsde restanten en modellen van vorig jaar zijn tegen onklopbare prijzen. Gebruik de filterfunctie aan de linkerkant om jouw belangrijkste criteria te specificeren, zoals merk, framemaat of versnellingen, en je krijgt in één oogopslag de grootste productselectie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief