Specialized Hardtails

Bekijk:
 

Vind JOUW Specialized Hardtail

De markt is groot, en de keuze ook. Dus waarom zou je een Specialized Hardtail kopen? Wij laten je zien waar je op moet letten voordat je een mountainbike koopt, zodat je weet welk model het beste bij je past.

In de loop der jaren zijn op de Mountainbike markt zeer uiteenlopende specialisaties ontstaan. Downhillers, crosscountry bikes, freeriders, all-mountain bikes - de vele categorieën kunnen op het eerste gezicht nogal verwarrend zijn. Maar de klassieke, oerdegelijke en betrouwbare allrounder is nog steeds populair en wordt door veel motorrijders gewaardeerd. Hardtails zijn vaak de eerste keuze voor beginners en hobbybikers die eerst willen testen welke rijstijl voor hen geschikt is. Het gamma strekt zich uit van voordelige instapmodellen tot professionele fietsen met een vuurwerk van hi-tech innovaties uit de Specialized S-Works expertkeuken, die een prijskaartje kunnen hebben van boven de vier cijfers. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de liefde en passie voor de fascinerende wereld van het mountainbiken.

Laten we kort beginnen met een overzicht:

Hardtail or Fully?

Of een Specialized Hardtail of liever een Fully de juiste keuze is hangt niet alleen af van het budget maar ook van het gewenste terrein en de rijstijl van de biker. Mountainbikes met alleen voorvering kunnen de meeste eisen die aan een Mountainbike worden gesteld aan. Deze fietsen zijn lichter, sneller en pittiger dan hun concurrenten met volledige vering, omdat je het volledige vermogen uit elke pedaalomwenteling op de trail haalt. De trend naar grotere wielen zoals de 29 inch velgen helpt ook voor een nog betere aandrijving. Hoe ruwer de grond, hoe meer de Fully kan scoren. De Hardtail gedraagt zich onvriendelijker op ruwe sporen, maar de fietser kan actief werken door uit het zadel te komen en met kracht en armenwerk de trillingen en ongewenste fietsbewegingen op te vangen. Dit is goed voor de conditie en het perfectioneren van de rijtechniek. Als er gedurfde drops, meterslange sprongen of knetterharde downhill bashing op het programma staan, bereikt hij zijn grenzen en wordt de achterwielophanging van een Fully steeds onvervangbaarder.

Hardtail modellen van Specialized

Door het ontbreken van een verende voorvork zijn Hardtails niet zo flexibel als hun volledig geveerde broers en kunnen ze beperkt worden tot cross-country en trail rijden. Met andere woorden: lichte frames, hoge snelheden, efficiënte aandrijving - alles om zo snel en dynamisch mogelijk over het pad of door het bos te scheuren.

Pitch and Jynx

De beginners modellen in het Specialized gamma. Als je voor het eerst wilt proeven van het mountainbiken, is dit de fiets voor jou. Een solide aluminium frame en merkonderdelen zorgen voor leuke ritjes, maar laten op moeilijk terrein al snel de grenzen zien. De Jynx is speciaal ontworpen voor vrouwen en heeft een aangepast frame. De fietsen zijn alleen verkrijgbaar met een 27,5" wielmaat.

Rockhopper and Jett

De Specialized Hardtail Rockhopper is ook al vele jaren een succesvol lid van de mountainbike-familie van de Amerikaanse cultfabrikant. Hij biedt ijzersterke Trail prestaties, die echter alleen tot uiting komen in de hogere uitrustingsreeksen. In de Pro-versie krijg je bijvoorbeeld een Shimano XT-versnelling en een RockShox voorvork, terwijl de instapmodellen indruk maken met een goede prijs-prestatieverhouding en, net als de Pitch, meer geschikt zijn voor vrijetijdsfietsers. Hij maakt indruk met een eenvoudig en gemakkelijk te controleren rijgedrag en een grote richtingsstabiliteit en is een ideale allround fiets voor krachtig plezier in ruw terrein. De Jett is net als de Jynx een speciale dames Hardtail van Specialized en valt meteen op door zijn schuin aflopende bovenbuis. Beide rijden op grote 29" wielen.

Crave and Fate

Nu zijn we aangekomen in het rijk van de competitieve cross-country racers gebouwd voor pure snelheid. Uithoudingsvermogen, technische bekwaamheid en trapefficiëntie worden op deze Hardtails meer benadrukt dan op enige andere mountainbike discipline. Met de Specialized Crave, drijft de racer zichzelf genadeloos tot het uiterste. Dankzij het in de loop van decennia geperfectioneerde frame dat zijn waarde in de racerij heeft bewezen, is hij ongelooflijk wendbaar en gemakkelijk te manoeuvreren. Bij het klimmen, is het een echte berggeit. Als het gaat om de technische dans over rotsen en wortels, is deze trouwe fiets een echte berggeit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief