Gravel bikes

Bekijk:
 

Gravel bike: alle info over de nieuwste trend

Het is een van de nieuwste trends op de fietsmarkt: gravelbikes, soms ook adventure bikes of gravelracers genoemd, zijn sinds hun première in 2015 in steeds meer assortimenten van bekende fabrikanten te vinden. Het nieuwe type fiets is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar racefietsers dagelijks onderweg zijn op zogenaamde gravel roads, paden van hardgewalst grind die nauwelijks te ontwijken zijn in het nogal slecht ontwikkelde fietspadennet in de VS. De fietsen moeten helpen om dergelijke stukken weg comfortabeler te beheersen en in het algemeen beter om te gaan met slechtere wegomstandigheden.

Definitie en kenmerken van de Gravel bike

Maar wat is een gravelbike precies? Het concept is eigenlijk heel simpel. De fietsen zijn, in hun basisvorm, wegfietsen die kenmerken lenen van de off-road Cyclocrossers en endurance Racefietsen voor de lange afstand. Deze benadering is geen vaste definitie, maar zij geeft de huidige tendens bij de fabrikanten vrij goed weer. Uithoudingsvermogen, comfort en off-road tractie zijn de belangrijkste kenmerken van adventure bikes, die de sterke punten van racefietsen combineren met het all-round talent van crossfietsen.

Maar als je meer precieze details en verschillen wilt weten, moet je kijken naar de geometrie van de nieuwe all-road fietsen. Een lange wielbasis, ca. 72° vlakke stuurhoek en veel vorkspoor zorgen voor een bijzonder rustige loop en veel grip. De waarden liggen ergens tussen die van toerfietsen voor de weg en cyclocrossers, d.w.z. tussen nog meer comfort en hogere race-eisen.

Met Gravel bikes op tour en off-road

Naast races op gravelwegen, waar het in de VS bijvoorbeeld heet wordt bij de Dirty Kanza, zijn de nieuwe Gravel bikes ook geschikt als allrounders voor in de stad en voor het woon-werkverkeer. Dit is vooral te danken aan de langeafstandszitpositie van de rijder: hij zit slechts lichtjes gestrekt en vindt het evenwicht tussen comfortabel en agressief. De dikkere banden bieden ook meer comfort door het grotere luchtvolume, wat welkom zou moeten zijn voor iedereen die veel tijd op zijn fiets doorbrengt. Over de perfecte bandenmaat valt echter nog te twisten - 28-30 mm zorgen voor een goed stuurgedrag en een behoorlijke aandrijving, terwijl gravelmotoren met 35-40 mm banden daarentegen al erg traag zijn. De banden daarentegen mogen alleen loopvlak hebben voor regelmatig off-road gebruik.

Stabiele frames en hoog comfort

Een ander vast kenmerk van Gravel bikes zijn de schijfremmen. Ongeacht of ze mechanisch of hydraulisch zijn - de schijfracers maken indruk met een hoog remvermogen, wat een voordeel kan zijn in ongunstige omstandigheden. Het frame is ook gericht op maximale geschiktheid voor dagelijks gebruik en robuustheid voor toerenavonturen vol actie. Lichtgewichten van minder dan twee kilo zijn zeldzaam, maar ze zijn zeer stijf en sterk, zodat zelfs een hoog rijgewicht geen probleem is. Een stijve voorvork wordt meestal aan de voorkant gemonteerd, wat voor een extra portie stijfheid zorgt. Geveerde vorken zijn zeldzaam, maar bestaan wel, bijvoorbeeld bij Cannondale. Vanwege hun grote stabiliteit is massief aluminium het materiaal bij uitstek, maar er zijn momenteel ook gravelbikes van carbon op de markt. Er zijn ook speciale versies voor vrouwen verkrijgbaar, maar door de ontspannen framegeometrie zijn die niet absoluut noodzakelijk, zodat vrouwen ook op tournee plezier aan de Racer kunnen beleven.

Versnellingssysteem

Als het op versnellingen aankomt, is alles mogelijk op een Gravel bike. Van een enkele aandrijving tot een compacte crank met twee kettingbladen en verschillende cassette-opties, alles is mogelijk. De compacte crank is bijzonder geschikt voor frequente fietsers en forenzen, omdat hij het meest veelzijdig is met een groot aantal overbrengingsverhoudingen. Het 1x crankstel wordt meer aanbevolen voor krachtige rijders die op vlak terrein rijden en zo weinig mogelijk schakelwerk willen. Een cassette met 11-32 tanden is hier de beste optie. In de regel worden racefietsgroepsets of speciale cyclocrossgroepsets gebruikt.

Wie moet een gravel bike kopen?

Ook al is het soms moeilijk om ze te onderscheiden van endurance Racefietsen of Cyclocrossers - de Gravelbike is een volbloed toerfiets die aanspraak maakt op veelzijdigheid, maar die zeker aan het kortste eind trekt wanneer hij het in wegwedstrijden moet opnemen tegen Racefietsen. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië heeft de industrie vooral de adventure bike-benadering gebruikt om gravel bikes te promoten, wat deze allrounders beslist beter past dan een off-road racefiets in de stijl van een Cyclocrossfiets. Hoewel de sector het moeilijk zal hebben om in de nabije toekomst een niche te vinden, tonen de talrijke modellen van gevestigde fabrikanten aan dat de trend geen modeverschijnsel zal zijn.

Wie moet er nu een gravelbike kopen? Forenzen moeten zeker een kijkje nemen. Als forensenfietsen functioneren de frames optimaal door hun stabiliteit, de nodige bevestigingspunten voor bagagedragers en het hoge comfort, vooral voor langere ritten naar het werk. Rijders genieten ook van de snelheidsboost van het wegfiets-DNA dat ondanks alle verschillen sluimert in de Gravel Bikes. Maar ook Racefietsers met een drang naar avontuur in de bossen moeten de trend een kans geven. Bovendien bieden de fietsen zich aan als alternatief voor fitnessfietsen, waarmee je ook als ambitieuze atleet fit kunt blijven in het laagseizoen.

Nieuw in de winkel en op de blog: De hoogtepunten van 2021

Als je op zoek bent naar de laatste trends op het gebied van Gravel bikes, dan vind je ze dubbel en dwars op BikeExchange. Terwijl steeds meer actuele 2022 modellen bij de meer dan 400 BikeExchange dealers op onze marktplaats arriveren, hebben we ook een overzicht van de laatste trends en nieuwste fietsen op de blog.

In een notendop: De Gravel fietshype is nog lang niet voorbij. Steeds meer fabrikanten nemen hybride fietsen op in hun assortiment of breiden hun modellenreeks uit om nog meer groepen kopers aan te spreken, bijv. Merida, Centurion, Ghost, Cube en nog veel meer. Ze richten zich allemaal op de sterke punten van een gravelbike en bouwen een solide aluminium frame met talrijke bevestigingsmogelijkheden, een grote bandenspeling en een comfortabele geometrie.

Er is ook beweging op de markt voor onderdelen. Fox heeft de AX voorvork gelanceerd, de eerste verende voorvork speciaal voor gravel bikes en adventure bikes, en gravelbanden van Maxxis, WTB, Continental en Schwalbe maken indruk met hun uitgekiende profiel om een goed afrolgedrag op harde ondergrond te bieden en veiligheid in de bochten te garanderen, ongeacht de ondergrond.

Gravel fietsen online vinden en kopen

Als jonge fietsniche zijn Gravel bikes nog niet zo talrijk op de markt en zowel online als in de shop nog niet overal te vinden. Het helpt veel dat BikeExchange je een breed scala aan modellen van talloze retailers en merken aanbiedt, zodat je jouw beslissing in alle rust kunt nemen. Bovendien ondersteunen onze partnerdealers je bij jouw aankoop en staan ze klaar voor hulp en advies - gebruik het contactformulier om een specifieke vraag over een gravelbike te stellen of bel ons gewoon rechtstreeks.

In onze online shop zijn nieuwe 2022 modellen beschikbaar, maar ook stopgezette modellen in de uitverkoop of testfietsen die tegen een speciale prijs verkrijgbaar zijn. Dus neem je tijd en veel plezier bij het snuffelen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief