Fietssokken

Bekijk:

Waarom je fietssokken nodig hebt

Toegegeven, sokken en kousen voor fietsers zijn geen wetenschap op zich. Toch kunnen zij een doorslaggevende invloed hebben op de vraag of een rondreis een aangename ervaring is of niet. Ze beschermen tegen "hot spots" en zweetvoeten tijdens wedstrijden. Ze maken fietstochten in de winter mogelijk zonder bevroren tenen. Of mountainbiketochten zonder schaafwonden op de schenen. Hoe dol je ook bent op de handgebreide sokken van mama of die prachtige tien katoenen sokken, ze horen niet thuis op een fiets!

Lengte

Fietssokken zijn er in verschillende lengtes. Er zijn fietskniekousen en fietssokken die over de enkels gaan. Er zijn ook enkelsokken, d.w.z. zeer korte sokken die onder de enkel eindigen. je kunt de lengte van de sokken of kousen kiezen naargelang jouw persoonlijke voorkeur. Maar hoe langer de sokken, hoe meer been ze warm houden bij koel weer of beschermen tegen de zon in de zomer.

Material

De kousen zijn gemaakt van ademende synthetische vezels. Hierdoor wordt transpiratie tot een minimum beperkt. Bovendien zijn ze vochtabsorberend, zodat zweet door de sokken wordt geabsorbeerd en naar buiten wordt afgevoerd. Zo voelt de huid aangenaam droog aan en is er geen wrijving in de schoen door een teveel aan vocht.

Bovendien heeft het garen dat wordt gebruikt om functionele sokken voor atleten te maken een antibacteriële afwerking. Dit houdt de ontwikkeling van geuren onder controle. Natuurlijk zijn fietssokken bestand tegen veelvuldig wassen zonder klagen, ze drogen in een mum van tijd en zijn bovendien bijzonder slijtvast en dus duurzaam. Afhankelijk van het weer zijn er extra dunne fietssokken met inzetstukken van gaas die bijzonder goed ventileren en zeer snel drogen, of verwarmende sokken met schapenwol. Deze fietssokken zijn verkrijgbaar met een extra wind- en waterdicht membraan. Bij het terreinrijden beschermen extra scheurvaste stoffen tegen steenslag en takken.

Function

Omdat ze moeten passen als een tweede huid, zijn sokken speciaal voor wielrennen zeer elastisch, zodat ze gemakkelijk aan te trekken zijn en vervolgens comfortabel en absoluut kreukvrij aan het been zitten. Kniekousen met compressiefunctie vormen hier een uitzondering. Zij zitten strak om het been en stabiliseren de spieren en pezen in het scheenbeen en de kuit. Zij voorkomen ook dat vocht wordt opgeslagen in de weefsels van het onderbeen. Dit voorkomt het onaangename gevoel van benauwdheid dat gepaard gaat met het vasthouden van water. Jouw benen zullen niet "zwaar" aanvoelen aan het eind van een lange dag op de fiets. Sommige fabrikanten bieden fietssokken met stabiliserende zones in de enkelzone aan.

Functionele sokken die speciaal voor andere sporten zijn ontworpen, hebben vaak een extra dikke wattering. Dit is om de plaatsen op de voet die schuren als gevolg van de afrolbeweging in loopschoenen of wandelschoenen te beschermen tegen hinderlijke pijn. Fietssokken daarentegen zijn rondom gelijkmatig dun. Bij het trappen moet de voet stevig en vrij onbeweeglijk in de strakke fietsschoenen staan. Dit is de beste manier om stroom over te brengen. Overdreven gevoerde zones op de sok zouden alleen maar in de weg zitten. Uitzondering hierop zijn mountainbikesokken met een beschermende voering die in de gevoelige zone van de enkel is geweven.

Hebben we je overtuigd? Blader dan door de zoekresultaten voor aanbiedingen van onze dealers. Je kunt de fietssokken dan bij hen bestellen of ze rechtstreeks in de winkel kopen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief