Fietspompen

Bekijk:

Een goede voorbereiding

Enkele voorbereidingen kan je het beste doen vlak na een training of wedstrijd. Je racefiets schoonmaken is een van die dingen. Door je fiets schoon te maken heb je langer plezier van je fiets. Zorg dat je modder en viezigheid van je fiets spoelt. Maak je ketting en kransjes schoon, en smeer alles weer met speciale kettingolie. Hierdoor weet je dat je fiets klaar staat voor de volgende keer dat je hem wilt gebruiken. Vlak voor een tocht moet je ook nog wat kleine dingen doen. Een van de belangrijkste dingen is zorgen dat je banden op de goede spanning staan. Dit kan per tocht verschillen. In de regen gebruik je vaak een iets lagere bandenspanning als wanneer het droog is. Als je veel op gladde asfaltwegen gaat rijden is een iets hogere bandenspanning aan te raden. Zo heb je minder weerstand. De maximale bandenspanning kan je terugvinden op de zijkant van je banden. Controleer wel of je velgen deze spanning ook kunnen hebben!

Een goede fietspomp

Gebruik voor het oppompen van je banden een goede fietspomp met een manometer. Er zijn ook minder goede, goedkopere, fietspompen met manometer maar deze hebben vaak moeite om voldoende lucht in je band te krijgen. Racefietsbanden kunnen vaak opgepompt worden tot 8Bar, en sommige banden kunnen zelfs 10 Bar hebben. Een goedkope fietspomp kan vaak maximaal 8Bar pompen. De duurdere pompen gaan tot 11Bar, dus daarmee kan je je banden goed oppompen tot de gewenste spanning.

Ook onderweg goed voorbereid

Als je onderweg last krijgt van een lekke band wil je je band snel verwisselen en daarna met een goed gevulde band verder fietsen. Zorg daarom ook altijd voor een goede, compacte pomp voor onderweg. Er zijn ook pechpompjes met drukmeter. Belangrijk is het vooral dat je genoeg lucht in je banden krijgt onderweg. Er zijn voor onderweg ook handige pompje die met een patroon werken. Deze zijn compact en je blaast er binnen een paar seconden genoeg lucht in je band om verder te kunnen rijden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief