Fietsjassen I Fietsjacks

Bekijk:

Belangrijke tips voor het kopen van het juiste fietsjas

In onze breedtegraden is het handig om verschillende fietsjas in je garderobe te hebben, want zoals we allemaal weten, is er heel wat weer om uit te kiezen. Om altijd op de fiets te kunnen zitten, ongeacht het weer, zijn er verschillende soorten fietsjas die speciaal op de behoeften van fietsers zijn afgestemd. Om je te helpen de juiste jas(sen) te vinden in het ruime aanbod van onze dealers, leggen wij hier de belangrijkste functies van de fietsjacks uit.

Functies van het wielerjas

Functionele fietsjas onderscheiden zich van andere outdoor- of sportjas vooral door hun snit. De jacks zijn aangepast aan de zithouding op de fiets en zorgen ervoor dat je volledige armvrijheid geniet. Dit betekent dat je er zeker van kunt zijn dat jouw fietsjas niet strak rond de schouders zit of knelt onder de oksels, of je nu op een racefiets, een mountainbike of een toerfiets rijdt. De verlengde rug is bijzonder belangrijk, omdat hij de gevoelige nierstreek beschermt tegen koude, spatwater en vuil.

Natuurlijk zijn ook de gebruikte stoffen aangepast aan de bijzondere omstandigheden op de fiets. Hoewel wol af en toe wordt gebruikt voor warme bovenkleding, is de meeste sportkleding tegenwoordig gemaakt van synthetische vezels.

De stoffen zijn winddicht of waterdicht, ademend of verwarmend, ultralicht of bijzonder scheurvast, al naar gelang de behoefte. Verschillende lagen of membranen versterken deze eigenschappen of combineren ze. Naast hun functionele voordelen zijn zij uiteraard gemakkelijk te reinigen en slijtvast, zodat de kledingstukken een lange levensduur hebben.

De verscheidenheid aan kleuren waarin fietsjas worden aangeboden is natuurlijk deels uit modeoverwegingen, maar afgezien daarvan betekent een jas in een opvallende kleur een pluspunt voor de veiligheid, omdat je beter wordt gezien in het verkeer. Bovendien zijn veel fietsjas voorzien van reflectoren of reflecterende banden op de naden. Zoals alle functionele kleding, zijn fietsjas zo licht en compact mogelijk. Als het weer nog niet helemaal beslist heeft of het een dag met of zonder jas wordt, is het handig dat veel fietsjas heel klein op te vouwen of op te plooien zijn. Ze verdwijnen in je fietstas of rugzak als je ze niet nodig hebt. Zo kunt je voor de zekerheid een tweede jas bij je hebben in plaats van één te weinig.

Vooral bij wisselvallig weer in de zomer is een fietsgilet een goed alternatief voor een jas. Of natuurlijk een jasje met afritsbare mouwen dat in een handomdraai een gilet wordt.

Voor sportieve rijders is het van belang dat het jas goede aërodynamische eigenschappen heeft, over uitgekiende ventilatiesystemen beschikt en dat het materiaal bovendien zo scheurvast is dat het beschermt tegen verwondingen bij valpartijen of tegen takken en lange grassen in het terrein. Voor wie echt veel tijd in het zadel doorbrengt, zijn jacks waarvan de binnenlaag een reukwerend effect heeft, interessant.

Bike jackets: De belangrijkste soorten

In het algemeen zijn er drie verschillende soorten jassen waaruit je kunt kiezen:

Windjassen

Windstoppers zijn ontworpen om de wind buiten te houden, vooral in het voorste deel van de jas, omdat de borststreek bijzonder snel afkoelt op de fiets. De jassen zijn winddicht van buiten naar binnen, maar ademend van binnen naar buiten. Deze jassen zijn licht en compact en dus gemakkelijk te vervoeren. Een windjas is onmisbaar bij het rijden in bergachtig terrein, omdat het risico groot is dat je het bij snelle afdalingen koud krijgt, vooral als je zich eerder al in het zweet hebt gewerkt op de weg naar boven. De winddichtheid wordt uitgedrukt in procenten, hoe hoger het getal, hoe strakker de jas. Veel windjacks zijn tot op zekere hoogte ook waterdicht, en houden je in ieder geval redelijk droog bij mist of motregen. Maar als het echt regent, is een goed regenjack onontbeerlijk.

Regenjas

Een regenjas zorgt ervoor dat je droog blijft, welke weersomstandigheden je onderweg ook tegenkomt. Er zijn hier echter gradaties, die worden gemeten in mm waterkolom. Vanaf ongeveer 2000 mm waterkolom kunt je ervan uitgaan dat je grotendeels droog zult blijven, sommige hardshell jassen bereiken tot 20.000 of bijna 30.000 mm waterkolom, dus als je door de zondvloed wilt fietsen, zou dat de juiste keuze zijn. Regenjacks zijn niet zo licht als windjacks, maar dankzij moderne materialen en membranen zijn ze ondanks hun waterdichtheid toch tot op zekere hoogte ademend. Zorg ervoor dat jouw nieuwe regenjas speciaal getapete naden en waterdichte blinde ritsen heeft. Een afsluitbare kraag of capuchon is ook belangrijk, want zelfs de beste membranen helpen niet veel als de regen ongehinderd door deze zwakke punten kan lopen.

Winterjassen & softshells

Bovengenoemde combinatie van verschillende lagen wordt vooral aangetroffen in winterfietsjassen en softshell jassen blijf je warm, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt, waterdicht maar toch ademend, soepel en niet knellend - dit alles kan niet worden bereikt met een enkele laag. De buitenste laag van winterfietsjas is vaak gemaakt van softshell, een synthetisch weefsel dat zeer goede warmte-isolerende eigenschappen heeft, maar toch ademend en licht rekbaar is. De voering van thermische fietsjas is meestal gemaakt van fleece stof, die net zo ademend is als de buitenste laag van de jas, maar de jas warm en behaaglijk maakt aan de binnenkant. Daartussen zijn verschillende membranen verwerkt om jouw jas winddicht en waterdicht te maken. Winterfietsjas die tegen alle temperaturen bestand zijn, moeten een hoge kraag hebben die kan worden gesloten. Een tailleband en nauwsluitende manchetten zijn ook belangrijk om koude plekken te voorkomen. Natuurlijk moet onder de winterjas ook functionele kleding worden gedragen. Een thermovest, en daarover een warm maar ademend fietsshirt of -trui.

Welk jasje is het juiste?

Welk fietsjas perfect voor je is, hangt af van jouw rijstijl. Voor sportieve toertochten staat de functie van het jas natuurlijk voorop; voor de dagelijkse rit naar kantoor is een functioneel fietsjas dat er niet uitziet als sportkleding meer op zijn plaats. Als je in weer en wind op de fiets wilt zitten, moet je kunnen terugvallen op een selectie jassen waarmee je altijd goed gekleed bent. Een winterfietsjas is onmisbaar voor het koude seizoen. Als je kiest voor een jas met een uitneembare binnenjas, kunt je die in het tussenseizoen ook apart gebruiken als lichtere jas of regenjack. Voor de lente en de herfst is een goed regenjack precies wat je nodig hebt. Een ultralicht windjack dat je altijd met je mee kunt nemen zonder dat het een last wordt, is de perfecte aanvulling. De verschillende jassen die onze handelaars in hun gamma hebben, laten je toe ze te combineren naargelang jouw stemming en het weer. In geval van twijfel, de goede oude uienjas is de manier om te gaan. Klik gewoon door de zoekresultaten, waar je een grote selectie fietsjassen en geweldige koopjes zult vinden, zodat je in de toekomst niet meer in de regen staat of op de fiets zit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief