Fietsgereedschap

Bekijk:

Een goed onderhouden fiets zal je lange tijd goed van dienst zijn. Hiervoor hebt je een kleine maar fijne werkplaatsuitrusting nodig. Of een enorme collectie gereedschap die elke fietsmonteur jaloerse blikken zal ontlokken. Maar of je nu op zoek bent naar je allereerste moersleutel of een vervanging voor je verbogen kettingpons, op BikeExchange vind je een enorme keuze aan fietsgereedschap.

Koopadvies over fietsgereedschap

Een nieuwe fiets is een grote aankoop waar je waarschijnlijk veel over hebt nagedacht en veel geld in hebt gestoken. Regelmatig onderhoud is essentieel om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw fiets. Regelmatig onderhoud en schoonmaken verlengt niet alleen de levensduur van jouw fiets, maar verbetert ook zijn prestaties, om nog maar te zwijgen van jouw rijveiligheid. Als je jouw fiets regelmatig controleert, kunt je met een paar eenvoudige stappen vaak grote schade voorkomen, waarvoor je dan dieper in de buidel zou moeten tasten voor reparaties.

Fietsen zijn over het algemeen geen tovenarij en je hoeft geen raketwetenschap gestudeerd te hebben om je fiets zelf te kunnen repareren. Bovendien is er altijd de mogelijkheid om hulp te krijgen als je zelf vast komt te zitten. In elke grote stad zijn er fietsateliers waar professionals je een handje helpen en je leren hoe je je fiets opknapt of een aangepaste fiets in elkaar zet. Op internet zijn veel video's en instructies te vinden die precies uitleggen wat je moet doen als bijvoorbeeld je versnellingspook niet doet wat hij moet doen. Of - op de oude schoolmanier - je kunt een boek lezen over fietstechniek, dat ook verkrijgbaar is.

Gereedschap dat je nodig hebt

Maar zonder gereedschap kom je niet ver. Het is logisch dat elke fietsliefhebber een verzameling gereedschap heeft. Hoe meer en vaker je aan jouw fiets werkt, hoe uitgebreider deze verzameling zal worden. Het gereedschap dat je wilt kopen hangt ook af van de reparaties die je aan jouw fiets wilt uitvoeren.

Maar hoe gesofisticeerder het werk, hoe meer gespecialiseerd het gereedschap. Sommige klussen kunnen worden gedaan met goedkoop gereedschap uit de bouwmarkt. Maar speciaal fietsgereedschap is betrouwbaarder en preciezer. Afgezien daarvan is goed gereedschap inderdaad een aankoop voor vele jaren. Gereedschap voor alle werkzaamheden rond de motor kan grofweg in drie categorieën worden verdeeld, wij lichten ze voor je toe.

Fietsgereedschap voor onderweg

Een fiets is geen blender, je gaat er mee op stap. Dus zelfs met het meest zorgvuldige onderhoud thuis, kunnen er onderweg kleine problemen optreden. Om te voorkomen dat je volledig verlamd raakt en jouw fiets naar jouw bestemming moet duwen, is het altijd een goed idee om een minitool en ten minste een reserve binnenband of reparatieset in jouw bagage te hebben. Deze veelzijdige instrumenten bieden tot 20 functies in een zeer kleine ruimte. Je zou ze waarschijnlijk niet thuis gebruiken, omdat er gereedschap is dat beter in de hand ligt, maar ze zijn perfect voor het plakken van een band of het repareren van een gebroken ketting op het fietspad.

Er zijn multitools met verschillende functies die meer of minder zin hebben. Inbussleutels in verschillende maten en een Torx-sleutel van 25 mm zijn een must, evenals een kettingnageltang en verschillende gleuf- en kruiskopschroevendraaiers. Aangezien jouw multifunctioneel gereedschap geacht wordt door dik en dun met je mee te fietsen, is het een voordeel als het zo weinig mogelijk weegt en gemaakt is van roestvrij materiaal, want een compleet verroest en dus onbruikbaar stuk gereedschap uit jouw zadeltas halen na een rit door regenachtig weer is niet erg handig.

Als je ook nog een minipompje of een CO2-pompje bij je hebt, kan er eigenlijk niets misgaan.

Onderhoud van slijtende onderdelen

Er zijn onderdelen op de fiets die voortdurend in beweging zijn en daarom tot de slijtagedelen behoren of waarvan het materiaal na verloop van tijd gewoon zijn functionaliteit verliest. Deze onderdelen moeten regelmatig worden gecontroleerd en vervangen. Je kunt dit laten doen bij een fietsenmaker of het zelf doen. Als je het zelf doet, bespaart je natuurlijk een hoop geld, maar je hebt wel fietsgereedschap nodig.

Slijtageonderdelen zijn banden, d.w.z. banden en binnenbanden, onderdelen van het verlichtings- en remsysteem, handvatten en ketting. Als je een fiets hebt die al jaren wordt gebruikt, hebt je ook tandwielen, kettingbladen en schakelpoelies nodig, evenals rem- en schakelkabels en hun omhulsels. Je hebt dus het gereedschap nodig om deze fietsonderdelen te vervangen en de reserveonderdelen. Het kan nooit kwaad om vet, slangen en een reservemantel in voorraad te hebben, al het andere kun je krijgen wanneer je het nodig hebt.

Een set inbus- en torxsleutels is handig, evenals schroevendraaiers in verschillende maten. Het is altijd een goed idee om een kettingnageltang en een momentsleutel bij de hand te hebben. Je moet ook wat tangen hebben en, natuurlijk, een fietspomp.

Professioneel fietsgereedschap voor de werkplaats

Voor omvangrijker werk aan de fiets is ook omvangrijker gereedschap nodig. De hemel is hier de limit. Er is een speciaal gereedschap voor bijna elk doel. Je beslist hoeveel geld en ruimte je wilt investeren. Trusestandaard, spaakspanner, buizensnijder, asmoersleutel, pedaalsleutel, trapasgereedschap, kettingpons, tandwieltrekker... de lijst gaat maar door en door.

Met een gereedschapskist of gereedschapsset heb je een handige basisuitrusting, er zijn varianten voor de doe-het-zelver en voor de fietshobbyist. Het is het beste een kit voor vaklui en een voor fietsen te kopen, in combinatie zullen zij je in staat stellen de meeste werkzaamheden uit te voeren die gedaan moeten worden.

Normaal gereedschap of speciaal fietsgereedschap

Om een fiets volledig uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten, hebt je niet alleen veel gereedschap voor universeel gebruik nodig, maar ook enkele speciale gereedschappen.

Om ervoor te zorgen dat het gereedschap echt zijn werk doet en niet breekt, roest of verbuigt, is het belangrijk aandacht te besteden aan een goede kwaliteit, en het maakt daarbij niet uit of het om speciaal fietsgereedschap gaat of om algemeen gereedschap. Op BikeExchange kunt je veel fietsgereedschap vinden, onze dealers adviseren je graag telefonisch, per e-mail of in de winkel welk gereedschap voor jouw doeleinden het meest geschikt is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief