Fietsendragers

Bekijk:

Verschillende fietsendragers

Er zijn heel veel verschillende soorten fietsendragers. De meest bekende en meest eenvoudige zijn de fietsendragers die op de trekhaak bevestigd worden. Hierop kan je eenvoudig een paar fietsen vervoeren. De fietsen staan stevig op een gootje met een klem aan het frame. Bij de oude fietsendragers was het vaak niet mogelijk om de kofferbak te openen. De nieuwe fietsendragers zijn voorzien van een scharnier. Zo kan je de fietsen achterover klappen en zodoende de kofferbak gewoon openen. Een andere mogelijkheid is om de fietsen op het dak van de auto te vervoeren met een dakfietsendrager. De fietsen staan rechtop op een speciaal gootje en worden door middel van een klem vast gehouden. Dit is echter erg nadelig voor het brandstofgebruik van de auto. Tegenwoordig zijn er dakdragers die naast de auto geladen kunnen worden. Hierdoor hoef je niet meer je fiets boven je hoofd op het dak van de auto te tillen.

Fietsendrager maar geen trekhaak

Je wilt je racefiets vervoeren maar je hebt geen trekhaak en je wilt of kan geen fietsendrager op het dak plaatsen? Geen probleem als je een hatchback hebt! Tegenwoordig zijn er fietsendragers die je aan de derde of vijfde deur van je hatchback kan bevestigen. De fietsendrager wordt door middel van sjorbanden aan de bovenkant en de onderkant van de klep op zijn plaats gehouden. Dit is heel stevig en laat geen beschadigingen op je auto achter. Zo kan je je fiets toch eenvoudig meenemen als je op vakantie gaat of een wedstrijd of fietstocht wilt rijden.

Carbon frame op een fietsendrager

Let op met fietsen met een carbon frame. Carbon is een heel stevig materiaal, maar kan alleen krachten hebben waarvoor het gemaakt is. Een carbon racefiets zal niet snel kapot gaan als je er op gaat zitten, maar als je hem tegen een schuurdeur laat vallen kan het frame al beschadigen. Als je een carbon frame op een fietsendrager zet moet je dus uitkijken met het vastdraaien van de klemmen die de fiets vast moet houden. Draai deze zeker niet te stevig aan, maar zorg er wel voor dat de fiets wel stabiel staat. Carbon fietsen op een dakdrager vervoeren is sowieso een risico, omdat de fietsen veel wind vangen en daardoor veel schommelen. Hierdoor komt er veel zijwaartse kracht op het frame.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief