Fietscomputer

Bekijk:

Fietscomputer: Eén term, vele functies

Tot voor enkele jaren deed een snelheidsmeter op de fiets de harten van wielerliefhebbers sneller slaan. In het beste geval was het er zelfs een die de gereden afstand kon weergeven! Nu zit er op dezelfde plaats op het stuur een hightech apparaat, een fietscomputer genaamd, dat je informatie geeft die je een succesvollere sporter maakt, ervoor zorgt dat je niet afdwaalt of dat je 's avonds bij de après- eh...fiets kunt opscheppen over je afstand en hoogtemeters.

Sommige fietscomputers lijken min of meer op de bekende kilometertellers. Anderen verschillen nauwelijks van een smartphone of gebruiken je smartphone als een volledig genetwerkte gadget. Behalve de fietssnelheid, de fietstijd en de temperatuur geven ze ook de afgelegde kilometers en de hoogtemeters aan. Bovendien berekenen ze de verbrande calorieën, documenteren ze de cadans en de gereden route en kunnen ze de hartslag weergeven in combinatie met een borstband.

Meer geld, meer high-tech

Voor weinig geld kan je een fietscomputer aanschaffen die jouw huidige snelheid en gemiddelde snelheid weergeeft. Dagelijkse kilometers, totaal aantal kilometers, tijd, rijtijd, temperatuur en nog veel meer.

Duurdere toestellen hebben veel extra functies, worden bediend via een touchscreen en kunnen worden aangesloten op jouw thuiscomputer om de exacte ritgegevens uit te lezen en te analyseren. Natuurlijk kan je ze ook opslaan om jouw ritten te documenteren.

Hoe meer functies een fietscomputer heeft, hoe tijdrovender de installatie ervan kan zijn. Voor het eerste gebruik moeten de vereiste sensoren aan de fiets worden bevestigd. Indien de transmissie via een kabel verloopt, moet je jouw fiets bedraden zodat de fietscomputer de nodige informatie ontvangt. Bovendien moet de fietscomputer in werking worden gesteld en met bepaalde informatie worden gevoed, want zonder gegevens over de rijder, zoals leeftijd, gewicht en geslacht, kan hij geen betrouwbare meetresultaten opleveren.

Een fietscomputer wordt zodanig op het stuur gemonteerd dat hij duidelijk zichtbaar is. Daarom hebt je de montagekit nodig om hem te bevestigen. Een waterdichte bescherming voor het scherm is een goede investering als het toestel niet waterdicht of op zijn minst spatwaterdicht is vanaf het begin.

Fietscomputers worden gevoed door oplaadbare batterijen of accu's. De sensoren krijgen ofwel stroom van de aangesloten computer via de verbindingskabel of zij hebben hun eigen batterijen nodig.

De functies die fietscomputers hebben, worden steeds uitgebreider. De belangrijkste zijn echter de volgende:

Navigatie/snelheid, en afstandmeting

De afstand wordt gemeten via een magnetische sensor of via het GPS-signaal. Kies je voor een fietscomputer zonder GPS, dan worden de snelheid en afstand draadloos of via een kabelverbinding met magnetische signalen gemeten. Om dit te doen, moet je een spaakmagneet aan jouw fiets bevestigen en de wielmaat in het apparaat invoeren. De meeste fietscomputers kunnen op verschillende wielmaten worden afgesteld, zodat je ze voor verschillende fietsen kan gebruiken. Uit het getelde aantal omwentelingen en de omtrek van het wiel berekent de fietscomputer de afgelegde afstand en de snelheid.

Als ze met GPS werken, bevatten de fietscomputers een navigatiehulp met uitgebreid kaartmateriaal dat zo nodig kan worden aangevuld. Zij bepalen jouw huidige positie via satelliet en leiden je naar de door je gekozen bestemming, net zoals je dat kent van het navigatiesysteem in jouw auto. Het toepassingsgebied van het mobiele navigatiehulpmiddel is overigens niet beperkt tot fietsen. Draagbare GPS-toestellen zijn ook nuttig tijdens wandelingen, stedentrips of in de auto.

Heart rate/cadence

Als je voor trainingsdoeleinden fietst, is een fietscomputer met hartslagmeter en cadanssensor onontbeerlijk. Wat vroeger alleen voor professionele atleten als een noodzaak werd beschouwd, is nu ook voor hobbybikers een goede aanvulling om hun prestaties voortdurend te verbeteren of om hun trainingsefficiëntie in het oog te houden. Het helpt je ook gevaarlijke overbelasting te voorkomen. Een borstband meet jouw hartslag en zendt de gegevens via een radiosignaal naar jouw fietscomputer of een sporthorloge. Zo kann je bepalen in welke fysieke stresszone je zich bevindt, bijvoorbeeld of je zich in de vetverbrandingszone of in de uithoudingszone bevindt, of dat je jouw maximale stressniveau hebt bereikt en dringend de trainingsintensiteit moet verminderen.

Hoogtemeter/ rittijd/ calorieën

Het is natuurlijk interessant te weten hoeveel hoogtemeters je hebt afgelegd en in welke tijd. Maar aan de hand van hoogtemeters, tijd, hartslag, leeftijd, geslacht en gewicht berekent een fietscomputer ook vrij nauwkeurig de verbrande calorieën, en geeft zo een overzicht van jouw conditieverloop.

Sportshorloges

Als een fietscomputer te ingewikkeld, te duur of te eenzijdig voor je is, is een sporthorloge een uitstekend alternatief. Het meet jouw polsslag via een gekoppelde borstband of rechtstreeks op jouw pols. Natuurlijk is er geen ingewikkelde installatie nodig.

Aangezien ze een ingebouwde stappenteller hebben, kunnen ze worden gebruikt om te joggen en kunnen ze ook zwembewegingen registreren. Zo worden ze jouw trouwe metgezel bij alle sportactiviteiten en in het dagelijkse leven.

Bike navigatie

Zijn de vele functies die een fietscomputer te bieden heeft je teveel? Wil je gewoon van A naar B zonder onnodige omwegen? Dan is een zuiver mobiel fietsnavigatiesysteem de juiste keuze voor je. Net als in een auto voer je een locatie in en het toestel leidt je naar je bestemming met behulp van het GPS-signaal. Zo kan er zeker van zijn dat je niet verdwaalt, zelfs niet op lange reizen....

De juiste fietscomputer vinden

Er is een ruime keuze. Vele merken hebben zich een plaats op de markt veroverd en bieden producten aan in zeer uiteenlopende prijsklassen, met een dienovereenkomstig scala van functies. Daarom moet je vóór de aankoop goed nadenken over welke basisfuncties voor je belangrijk zijn, zodat je niet met een high-end apparaat komt te zitten terwijl je eigenlijk alleen maar een fietscomputer wilde.

Filter ons ruime aanbod aan producten op basis van jouw budget en de basisfuncties die jouw fietscomputer moet hebben, en wij tonen je de beste aanbiedingen van Belgische en Nederlandse verkopers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief