Fiets GPS toestellen | Fietscomputers met GPS

Bekijk:

„To boldly go where no man has gone before“... nou ja, je fiets is niet de Enterprise, maar als je niet wilt verdwalen op weg naar de oneindigheid, is het handig om een navigatiesysteem aan je zijde te hebben.

Waarschijnlijk zijn de meesten van ons voor het eerst in aanraking gekomen met een GPS-navigatiesysteem in de auto. Het werd er al snel onmisbaar en verving bijna volledig de goede oude wegenkaarten. Vooral wanneer er geen passagier aan boord is om de navigatie tijdens de reis over te nemen, is het meer dan praktisch.

Dat het ook op de fiets nuttig zou zijn om op het juiste pad te worden geleid, was dan natuurlijk de logische conclusie. Smartphones zijn hier slechts beperkt geschikt, omdat ze niet goed tegen de blootgestelde positie op het stuur kunnen - maar waar moet een navigatiesysteem op een fiets anders heen, je wilt het tenslotte tijdens het rijden kunnen zien. Bovendien is hun scala van functies vaak vrij beperkt.

Functie- en kenmerkenbereik

De mobiele GPS-fietsnavigatiesystemen doen hun hoofdtaak uitstekend, omdat ze beschikken over uitgebreid kaartmateriaal dat ook via geheugenkaart of computer kan worden aangevuld, of over vele voorgeprogrammeerde tochten. Bovendien houden zij een stabiele verbinding met de GPS-satelliet, zelfs stabieler dan het geval is bij veel mobiele telefoons. Moderne fietsnavigatiesystemen bieden ook een breed scala aan functies die het apparaat tot een waardevolle metgezel maken. Hoogtemeter, totaal aantal afgelegde kilometers, dagelijkse kilometers, hartslagbewaking, tijdmeting, snelheid, trainingsprogramma's, thermometer, kompas en calorieverbruik...afhankelijk van het model en de prijsklasse laten de extra functies niets te wensen over.

Met sommige toestellen kan je berichten sturen naar andere toestellen van hetzelfde type. Zo kunnen de deelnemers aan een groep met elkaar in contact blijven als zij elkaar uit het oog verliezen.

Zeer weinig fietsen hebben een sigarettenaansteker of een stopcontact, zodat het gebruik van batterijen of oplaadbare accu's onvermijdelijk is. Als je kiest voor een apparaat dat op batterijen werkt, moet je reservebatterijen in jouw fietsrugzak hebben. Als het navigatiesysteem een ingebouwde batterij heeft, moet je die natuurlijk opladen voor je begint, maar dan gaan de batterijen wel lang mee, van 8 tot 36 uur is mogelijk. Er zijn ook extra accu's, d.w.z. oplaadstations voor onderweg.

Mogelijkheden GPS

Een fiets GPS is meer dan alleen een routekaart. De GPS bevat een compleet dashboard waarop je onder andere je snelheid, afgelegde kilometers en andere zaken kan aflezen. Het apparaat vervangt dus je traditionele fietscomputer. Maar een GPS kan meer. Uiteraard heb je de mogelijkheden welke je verwacht van een navigatiesysteem. Je kunt aangeven waar je heen wilt, en het apparaat wijst je de weg. De afgelegde routes kan je ook opslaan, zodat je later kan terugkijken waar je gereden hebt. Ook de hoogtemeter worden bijgehouden door het apparaat. Een aantal fiets GPS-systemen hebben een zogenaamde surprise me- functie. Je geeft dan in hoeveel kilometer je ongeveer wilt gaan rijden. Het systeem zoekt dan een paar verschillende routes, vanaf je beginpunt, met ongeveer het aantal kilometers die je wilt gaan rijden. Zo kan je dus het systeem je route laten bepalen. Voordat je bepaald welke route je wilt rijden kan je het aantal hoogtemeters et cetera bekijken. Aan het einde van je route sta je weer gewoon op je beginpunt. Bij de duurdere systemen is het ook mogelijk om bijvoorbeeld hartslagmeters en cadansmeters te koppelen aan het apparaat. Dit is ideaal voor een goed trainingsresultaat.

Verschillende types van fiets navigatie apparaten

Er zijn twee soorten navigatie voor fietsers. De goedkopere toestellen werken zonder een kaart weer te geven. De geplande route wordt weergegeven als een lijn, en de eigen positie van de rijder wordt weergegeven als een punt dat langs de lijn beweegt. Wanneer de punt de lijn verlaat, weet de ruiter dat hij de geplande route heeft verlaten. Als alternatief werken sommige modellen met een richtingspijl of een kompasnaald die de juiste richting aangeeft.

Routes of tochten kunnen worden gemaakt met tourplanner software en worden overgebracht naar het apparaat. Er zijn ook tour portals, bijvoorbeeld van de ADFC, waar je kant-en-klare tours kunt downloaden. Natuurlijk neemt het apparaat jouw tochten op, zodat je ze op elk moment opnieuw kunt rijden. Je kan ze ook beschikbaar maken voor andere gebruikers of hun rondleidingen volgen. De verbinding met jouw computer of mobiele telefoon wordt gemaakt via een kabel of via WLAN of Bluetooth. Zo'n GPS apparaat wordt bestuurd via een paar koppen. De displays zijn overzichtelijk en geven jouw route in grijstinten weer. Naast navigatie kunnen ze ook gegevens zoals snelheid, temperatuur, hartslag, kompasrichting en nog veel meer uitlezen en opslaan.

Hun duidelijke voordelen zijn een gemakkelijke installatie, een matige prijs en gebruiksgemak. Ze bereiken echter hun grenzen wanneer je de vooraf ingestelde route wilt of moet verlaten. Aangezien zij niet over interactief kaartmateriaal beschikken, weten zij niet wat zij moeten doen als de geplande route niet begaanbaar is of als je een omweg wilt maken. In dergelijke gevallen brengt een fiets-GPS met een kaart je verder.

Bike navigatie met kaart

Voor een navigatiesysteem met kaart moet je iets meer betalen, maar het werkt ongeveer hetzelfde als een autonavigatieapparaat, behalve dat het scherm kleiner kan zijn. Er zijn voorgeprogrammeerde kaarten, het toestel weet precies waar je bent dankzij het satellietsignaal en leidt je dan naar de bestemming die je hebt ingevoerd. De kaarten kunnen worden aangevuld, je kan gedetailleerde kaarten van alle Europese landen opslaan, en ook andere delen van de wereld zijn geen probleem.

Het voordeel van deze toestellen is dat zij een alternatieve route kunnen uitstippelen wanneer bijvoorbeeld de oorspronkelijk geplande route geblokkeerd is. Bovendien kunnen speciale bestemmingen worden weergegeven. Als je onderweg op zoek bent naar een hotel, een apotheek of een restaurant, kan jouw navigatiesysteem je helpen. Het wordt gewoonlijk bediend via een aanraakscherm dat een veelkleurig beeld kan weergeven. Natuurlijk is er ook een enorme keuze aan extra functies.

Het is bijzonder belangrijk dat een fietsnavigatiesysteem water- en stofdicht is. Als dit niet het geval is, zijn er beschermhoezen verkrijgbaar. Het display moet onder alle weersomstandigheden goed afleesbaar zijn, bijvoorbeeld in direct zonlicht of 's nachts met verlichting. Om het navigatieysteem op het stuur te monteren, heb je de passende montageset nodig; als die niet is meegeleverd, vergeet dan niet er een aan te schaffen. Zelfs het duurste GPS-toestel zal je niet helpen zonder batterijen of een oplaadkabel.

Koop nu: Fietsnavigatie en GPS gereedschap op BikeExchange

Vergelijk de fiets GPS apparaten die op BikeExchange worden aangeboden, zodat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over navigatie. Natuurlijk kann je er meteen een bestellen of deskundig advies en instructie krijgen bij een van onze dealers. Daar krijg je ook hulp bij het instellen van het toestel en een overzicht van de belangrijkste kenmerken en functies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief