Elektrische vouwfietsen

Bekijk:

Handige fietsen

Het grootste voordeel van de vouwfiets is dat deze eenvoudig kan worden vervoerd en worden opgeslagen. Zo kan de hij mee op reis en levert het geen hinder op voor jezelf of anderen. Doordat de fiets tot een klein formaat kan worden ingeschoven of worden ingeklapt, is het een handzaam object geworden dat makkelijk mee te nemen is. Vouwfietsen bestaan al haast zo lang als de reguliere fiets. Zelfs in de twee wereldoorlogen werden ze gebruikt voor militaire doeleinden. Tegenwoordig is de elektrische vouwfiets steeds populairder aan het worden. Ze doen het goed in de markt, doordat velen het voordeel van deze fietsen inzien. Het is een ideaal vervoersmiddel voor naar het werk, een ontspannende tocht of een back-up voor in nood. Er is veel tijd te besparen met het gebruik van een elektrische vouwfiets.

Motoren

In principe zijn er 3 vormen van elektrische fietsen. Dit heeft voornamelijk te maken met de aandrijving. Het ligt aan de positionering van de motor op de elektrische vouwfiets. Zo is er de voorwielmotor, die bij reguliere elektrische fietsen relatief goedkoop is en de stilste van de drie. Echter is een voormotor, vanwege het vouwprincipe, zeldzaam bij vouwfietsen. Een merk als Eco Traveler heeft het toch voor elkaar gekregen een effectieve voorwielmotor-aandrijving te maken. De middenmotor is de meestverkochte motor onder de elektrische vouwfietsen. Het levert een aangename fietservaring, maar is meer storingsgevoelig dan de andere motoren. De achterwielmotor verzorgt ook een natuurlijke rijbeleving, hoewel het een zwaar gewicht aan de achterkant van de fiets toevoegt.

Versnellingen van de fiets

Bij een elektrische fiets is het mogelijk zelf het aantal omwentelingen van je benen te bepalen. Een lage versnelling maakt meer omwentelingen dan een hoge. Door tijdig te schakelen, is het mogelijk de actieradius in balans te houden. Meer heuvelachtig gebied betekent dus de versnelling aanpassen. Een derailleurversnelling biedt een scala aan versnellingen, terwijl een naafversnelling - zoals die van Shimano - er minder heeft. Naafversnellingen zijn echter wel onderhoudsvrij door het gesloten systeem. Krakende kettingen komen minder voor bij naafversnellingen en tevens is het mogelijk bij stilstand te schakelen. Een nieuwe trend is de automatische versnelling. Zo zijn er ook elektrische vouwfietsen te vinden die volgens dit principe werken. Op het display is de gewenste versnelling op te zoeken. Één druk op de knop volstaat om van versnelling te wisselen.

De accu

Het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets is de accu. Zo ook bij de vouwfiets. Vele accu's vergen onderhoud, vooral in de wintermaanden. Dit is van belang om rekening mee te houden, omdat accu's gevoelig zijn voor kou. Het vermogen kan zelfs met een kwart afnemen.

Krachtig

De moderne elektrische vouwfietsen zijn krachtige fietsen die aangenaam rijden. Ze zijn makkelijk in te klappen en kennen originele designs. Sportief, met of zonder V-brakes, een grotere actieradius; er zijn vele opties mogelijk. De elektrische vouwfiets is zo duurzaam, flexibel en snel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief