City E-Bikes

Bekijk:
 

Is een E-bike iets voor mij?

Een E-bike is perfect voor iedereen die graag sport, liefst in de frisse lucht. Wil je ook af en toe jouw auto achterlaten en de stad op twee wielen veroveren? Wat als dat niet zo vermoeiend was? Wat dacht je van een fiets met een ingebouwde rugwind? Want dat is precies wat een E-bike is.

De elektrische motor levert de nodige stuwkracht die je nodig hebt om door de stad te cruisen zonder je in het zweet te werken.

Wat moet het zijn - hip of praktisch?

En wat is het verschil tussen een stadsfiets en een stadsfiets? Beide zijn gemaakt voor de stad en de uitrusting is dienovereenkomstig. Het komt erop neer dat ze meer wegwaardig zijn dan off-road. We zullen je het kleine maar subtiele verschil hier vertellen:

Een stadsfiets heeft over het algemeen minder uitrusting. Spatborden, verlichting of overdadige versnellingen worden opgeofferd aan de strakke look, koelte en gewichtsbesparing. Een stedelijke E-bike is hip. Nu is de "E" in E-bike toch al niet te krijgen zonder een zekere hoeveelheid technische toeters en bellen, dus richten we ons nu tot de naaste verwanten van de E-urban bikes.

Een E-city fiets is vooral één ding: praktisch. De uitrusting is rijklaar en solide. Overdrijf het niet, maar wees ook niet minimalistisch. Dit geldt zowel voor stadsfietsen met als zonder motor.

Uitrusting van een stadse E-bike

Een E-city fiets doet het hart van elke pragmaticus sneller slaan. Het heeft precies wat je nodig hebt voor dagelijks gebruik. Niet meer en niet minder. Dit heeft ook een effect op jouw portemonnee, want E-cityfietsen hebben meestal degelijke, duurzame onderdelen. Je zult geen dure onderdelen vinden die geschikt zijn voor gebruik in elk terrein, die bestand zijn tegen wekenlange trektochten of de trillingen van een bergpad op een stadselektrische fiets, omdat ze daar volledig misplaatst zouden zijn. In plaats daarvan brengt hij je elke dag op betrouwbare en comfortabele wijze naar jouw werk, school of universiteit. Hij begeleidt je op korte of middellange tochten door en rond de stad. Ook op reis slaat hij een goed figuur, je kunt de uitlopers van de Alpen op de fiets verkennen of tijdens dagtochten met een vertraging genieten van de Oostzeekust. Steeds meer fietsliefhebbers nemen ook hun eigen fiets mee op citytrips. Dit is waar een stads elektrische fiets zich thuis voelt.

Hoge of lage instap - net zoals je het wilt

Terwijl de ruitvorm duidelijk de voorkeur geniet voor sportieve E-bikes vanwege de stabiliteit, heb je bij een E-city fiets een vrije keuze. Een lage instap maakt op- en afstappen een makkie. Een bovenbuis zit logischerwijs in de weg. Dit is vooral interessant voor dames die graag rokken en jurken dragen; het is niet voor niets dat fietsen met een lage instap decennia lang bekend stonden als damesfietsen. Dit onderscheid is nu achterhaald, ruitvormige fietsen zien er wat sportiever uit, maar ze kunnen zowel door dames als heren bereden worden. City E-bikes met een lage instap zijn verkrijgbaar in een prachtige retro-look.

Vrouwen moeten echter een damesfiets kopen en mannen een herenfiets, omdat de geometrie van de frames nogal verschilt en van invloed is op de zithouding en dus op het comfort. Bij sommige fabrikanten zijn uniseks modellen verkrijgbaar waar iedereen zich prettig bij voelt.

De "E" zorgt voor zorgeloos fietsplezier

En nu het allerbeste: de uitlopers van de Alpen, kustwegen of boulevards - je kunt het allemaal meemaken zonder een week vakantie nodig te hebben om bij te komen van de fysieke inspanning. Een stadsfiets met elektrische aandrijving doet het werk niet voor je, maar als het moeilijk wordt, helpt hij je wel. Of beter nog, onder je voeten.

Motoren van verschillende fabrikanten staan voor zorgeloos rijplezier, de accu's voor (bijna) grenzeloos plezier. Je vindt de aandrijvingen op E-bikes vooraan, in het midden of achteraan; elke positie van de motor heeft zijn eigen speciale voordelen. De motoren ondersteunen jouw trapbeweging met 250 watt en tot 25 km/u of met maximaal 450 watt en 45 km/u op een zogenaamde S-pedelec. Er zij op gewezen dat de snellere E-bikes niet langer als fietsen in het wegverkeer worden beschouwd, maar als bromfietsen, hetgeen een aantal gevolgen heeft voor het gebruik ervan.

Gear shift of assistentieniveaus - heb ik beide nodig?

Je past jouw fiets aan de omstandigheden van het landschap aan met behulp van de versnellingspook. Het is niet anders met een E-bike. Er zijn E-bikes voor in de stad met derailleurs met meerdere versnellingen, maar je kunt ook eenvoudig te bedienen naafversnellingen krijgen met slechts een paar versnellingen. In 2018 kwamen de eerste modellen met elektronisch schakelen op de markt en voor het seizoen 2021 zijn er tal van E-cityfietsen aangekondigd waarbij je je geen zorgen meer hoeft te maken over de keuze van de versnellingen. De boordcomputer herkent de huidige helling en past de versnelling van de fiets daarop aan. Dit is uiterst praktisch omdat je zich nergens anders zorgen over hoeft te maken en deze systemen besparen ook batterijstroom.

Bij de meeste E-bikes kunt je de ondersteuningsstanden instellen via het display van de boordcomputer. De meeste E-bikes voor in de stad hebben drie tot vijf ondersteuningsniveaus, die bepalen hoeveel kracht de motor regelt. Wil je op kantoor aankomen zonder bezweet en buiten adem te raken? Trakteer jezelf dan op een hoog bijstandsniveau. Wil je nog even trainen op weg naar huis? Kies dan een laag niveau van bijstand.

E-bikes zijn technisch opgewaardeerd: E-bike apps, starthulp en duwhulp

Het seizoen 2021/2022 staat voor de elektrische fiets duidelijk in het teken van gebruiksvriendelijkheid. Er wordt op volle kracht gewerkt om de bediening van de E-bikes te vereenvoudigen. Ten eerste, de displays worden herzien. Ze moeten intuïtief te gebruiken zijn, wat betekent dat elke gebruiker in één oogopslag kan zien hoe de boordcomputer van de E-bike wordt aangestuurd. Veel fabrikanten zoals Bosch, Shimano of Panasonic vertrouwen niet alleen op speciale besturingseenheden voor hun elektrische aandrijvingen, maar ook op bediening via een smartphone-app. Maar het is niet alleen de software die kinderlijk eenvoudig te bedienen wordt, ook stadselektrische fietsen krijgen handige functies zoals starthulp of duwhulp onderweg.

Kan ik een stadsfiets met een onderzetter krijgen?

Tuurlijk, geen probleem. Als je gewend bent aan een fiets met terugtraprem, spreekt het voor zich dat je je ook veilig voelt op een E-bike met alleen een terugtraprem. Er zijn enkele E-bikes met een terugtraprem. Het hangt echter af van de positie van de motor, niet alle varianten kunnen worden gecombineerd met een terugtraprem. Je kunt hierover het beste met een van onze dealers praten, zij kunnen je adviseren en je modellen met terugtraprem laten zien. Een belangrijk systeem dat jouw veiligheid verhoogt is de eerste AB S voor E-bikes, die Bosch in 2019 heeft uitgebracht. Het zorgt voor veilig remmen, zelfs op natte of gladde wegen.

Alles op de stadsfiets....

Om hun reputatie van praktische fiets onder de fietsen waar te maken, zijn E-bikes voor in de stad uitgerust met alles wat je nodig hebt voor dagelijks gebruik. Dit is niet anders met E-city fietsen. Naast de uitrusting die elektrische aandrijving met zich meebrengt, hebben elektrische Stadsfietsen verlichtingssystemen, remsystemen die aan de voorschriften voldoen en alles wat een politieagent die ze inspecteert graag zou willen zien. Ze hebben bagagerekken, die meestal zelfs compatibel zijn met bagagedraagtassen, omdat de ervaring leert dat je in het dagelijks leven altijd veel bagage meeneemt. Vooral voor belangrijke dossiers of kostbaarheden raden wij stuurtassen aan, omdat je ze tijdens het rijden altijd in het zicht hebt. Bijna geen enkele stadsfiets doet het zonder spatborden, en geschikte regenkleding voor fietsers kan zonder problemen worden opgeborgen, zodat je ook tegen spontane stortbuien rustig kunt rijden.

Vind de perfecte E-bike op BikeExchange

Onze dealers hebben een grote selectie van City E-bikes in hun winkels voor je - van de nieuwste modellen die zijn geïntroduceerd voor het seizoen 2021/2022, tot goedkope restvoorraden in de uitverkoop, tot gebruikte goedkope elektrische fietsen. Vooral de uit productie genomen modellen van de laatste paar jaar zijn verkrijgbaar tegen genadeloos lage voorkeurprijzen. Kies er een en neem contact op met de dealer. Als de city pedelec bij je in de buurt is, kunt je hem in onze online shop kopen en zelf afhalen, dat scheelt verzendkosten. Je kunt het natuurlijk ook bestellen en thuis laten bezorgen door een expediteur. In ieder geval kan de dealer je vertellen hoe je de E-bike moet bedienen, zodat je meteen kunt gaan rijden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief