E-Racefietsen & Gravel E-Bikes

Bekijk:
 

Je bent al snel, dus waarom een E-bike?

E-road fietsen gedroegen zich de eerste paar jaar na hun uitvinding meer als zinkers. Ze stegen niet echt op als raketten. Noch op de weg, noch in termen van verkoopcijfers. Waarom? Heel eenvoudig. Voor de eerste waren ze te zwaar vanwege de aandrijving. Voor het laatste - zie het eerste. Nu hebben de fabrikanten van de aandrijvingen 2017 echter gebruikt om in 2018 een hele reeks motoren te kunnen presenteren die vanaf 2019 een spetterende indruk op de wegen zouden kunnen maken. Ook de batterijen worden steeds krachtiger, terwijl het gewicht en de afmetingen genadeloos worden teruggebracht. Daarom past een moderne accu nu in het frame, zodat hij geen negatief effect heeft op de aerodynamica. Sinds 2019 zijn er speciaal voor E-racefietsen batterijen van twee tot drie kilo verkrijgbaar. Zeker, voor een rijder die gewend is aan een fiets van zeven kilo, klinkt dat als veel. Maar je zult de extra kilo's bij de volgende klim op z'n laatst. Natuurlijk, een motor komt ook niet zonder gewicht, zoveel is duidelijk. Maar ook hier werd het rode potlood gebruikt en werd het gewicht verminderd.

25 km/u? Een grap op een racefiets! Maar vanaf deze magische grens maakten oudere motoren zich impopulair door lelijk remgedrag. Wanneer de grens werd bereikt, remden oudere elektrische aandrijvingen af tegen de trapbeweging. Dit verstikkende effect is sinds het seizoen 2019 verleden tijd. In gewone taal betekent dit dat als je op eigen kracht sneller dan 25 km/u gaat, de motor geen belemmering vormt, je het gewoon zonder verdere aandrijfondersteuning moet stellen.

En zo breiden de toepassingsgebieden voor E-racefietsen zich elke dag uit. Veel regio's zijn bezig hun toeristisch concept uit te breiden, vooral voor fietsers op de weg. Een E-racefiets is een geweldige manier om rijders die herstellen van een blessure, of die een beetje te oud worden, weer op het fietspad te krijgen. Met name E-cyclocrossfietsen of E-gravelbikes verruimen het toer- of trailspectrum. En last but not least, menig glad geplaveide weg kan ergens bergopwaarts leiden. In al deze gevallen is de elektrische aandrijving in zijn element.

Schijfrem of geen schijfrem, dat is de vraag!

Een racefiets met schijfremmen? Ondenkbaar! Tenminste tot 2018. Maar zelfs de UCI lijkt haar statuten op dit punt te wijzigen. Schijfremmen op racefietsen waren een absolute no-go. Maar toen werden sommige profs van de racefiets betrapt op training op racefietsen met schijfremmen. Het remeffect is gewoon onverslaanbaar, dus waarom niet? In wielerwedstrijden beslissen de organisatoren geleidelijk over het al dan niet toelaten van fietsen met schijfremmen, maar in de hobbysector worden ze in elk geval sterk aanbevolen. Vooral bij een E-race fiets moet je voor schijfremmen gaan, want de grote snelheid in combinatie met een zwaardere fiets maakt betrouwbare remmen absoluut onmisbaar.

Sinds 2019 - E-Racefietsen van start

Niet alleen zijn accu's en remmen veel lichter geworden, maar ook carbon frames en lichtere onderdelen hebben ervoor gezorgd dat E-road bikes niet langer beduidend minder wegen dan een gewone racefiets. Maar wat de nieuwste creaties op het gebied van E-road bikes, E-gravel bikes en E-cross bikes echt tot een groot succes maakt, is hun vereenvoudigde bediening. Stel je dit voor: je bent snel. Heel snel. En dan ga je bergafwaarts en wil je het ondersteuningsniveau aanpassen. Ogen van de weg af? Hand van het stuur? Onmogelijk op dit moment! Pech?

De fabrikanten van de aandrijvingen hebben de gebruiksvriendelijkheid van de boordcomputers verbeterd, er zijn touchscreens, apps via welke je jouw fiets kunt bedienen met jouw mobiele telefoon, of bedieningsknoppen op het stuur, zodat je niet hoeft los te laten. Op een moderne E-bike kan je je concentreren op je pad, niet op de technologie.

De allerbelangrijkste vraag: Hoe lang gaat de batterij mee?

Gepassioneerde racefietsers weten het: als je eenmaal op je racefiets zit, vergeet je de tijd en zonder dat je het merkt, heeft je fiets 100 kilometer afgelegd. Daarom horen we altijd de volgende vraag: hoe ver kan ik komen op één acculading? We kunnen je hier geruststellen. Een moderne Li-Ion accu gaat lang mee, zeker als je niet op volle kracht rijdt. Hoe lang is moeilijk te voorspellen, daarvoor spelen te veel factoren een rol. Het gewicht van de fiets, het gewicht van de berijder, hellingen op de weg of tegenwind - al deze factoren zijn van invloed op de actieradius. Daarom kunnen de elektronicabedrijven zelf geen betrouwbare informatie geven. Maar Bosch, een van de leiders in de sector, geeft een actieradius van ongeveer 170 km op voor zijn volledig integreerbare PowerTube-accu in eco-modus.

De gewichtskwestie

Racefietsers zijn gewichtfetisjisten, althans als het om hun racefiets gaat. Elke gram wordt nauwkeurig onderzocht en indien mogelijk bewaard. De fabrikanten van de fietsen passen ze dus aan met steeds lichtere onderdelen, maar ook de fabrikanten van de aandrijvingen dragen hun steentje bij en leveren steeds lichtere motoren en accu's. Terwijl andere elektrische fietsen meestal rond de 25 kg wegen (als je je nu duizelig voelt, lees dan even verder, dit geldt NIET voor E-racing fietsen!), mag je van een E-racing fiets verwachten dat hij ongeveer 12 kg weegt. Om aan jouw gebruikelijke vermogen te komen zonder de motor is dit vrij veel, maar voor de volledige dienst van een E-bike is dit daarentegen ook vrij weinig. Als je gewoon een racefiets wilt hebben staan, biedt een innovatief aandrijfsysteem uit Zuid-Duitsland een heel interessante optie: de kleine fabrikant Fazua bouwt een aandrijfsysteem waarbij je de geïntegreerde accu gewoon kunt verwijderen, de lege ruimte in het frame wordt afgesloten met een klep. Met een paar eenvoudige stappen wordt jouw fiets ongeveer drie kilo lichter en kunt je genieten van jouw persoonlijke training, helemaal zonder "E".

Deze E-bike fabrikanten moet je in de gaten houden

Naast de hierboven genoemde Fazua-aandrijvingen zijn fabrikanten die een volledig integreerbare accu aanbieden natuurlijk bijzonder interessant voor de huidige E-road bikes. De PowerTube van Bosch, bijvoorbeeld. Panasonic en Shimano kunnen ook hier leveren. Maar zelfs met een zichtbare batterij bieden deze fabrikanten fietsaandrijvingen met sterke prestaties en een uitzonderlijk goed reactievermogen. De fabrikanten die zich met succes aan E-cycling hebben gewaagd, zijn tot nu toe schaars. Cube, BH, Orbea, Focus of Haibike zijn er bij.

Koop je E-road bike nu op BikeExchange!

Minder gewicht, onzichtbare batterij, kleinere motor, maar volledige ondersteuning bergop - er zijn genoeg redenen om nu een E-racefiets te kopen. Onze dealers hebben een goede selectie van racefietsen voor je op BikeExchange. Met bijna 400 motorfietsdealers die hun motorfietsen op onze marktplaats verkopen, kun je direct profiteren van de prijzenoorlog en de nieuwste 2021/ 2022-modellen tegen de beste prijs bemachtigen. Maar er zijn al een handvol modellen waarvan de prijzen zijn verlaagd. Je kunt ze voor een zeer speciale prijs kopen. Of je nu een verlaagde E-road bike tegen een speciale prijs wilt kopen of een actueel topmodel, het proces is hetzelfde. Je kunt op BikeExchange naar E-road bikes zoeken, de zoekresultaten vergelijken en indien nodig onze fietsendealers met vragen bestoken. Aangezien BikeExchange geen online winkel is, maar de grootste netwerk van lokale nederlandse en belgische fietsenwinkels, kun je je fiets online kopen, direct betalen, maar vervolgens naar de fietsenwinkel gaan en je fiets daar ophalen. Enerzijds bespaart je zo verzendkosten, anderzijds kunt je zich de techniek van de E-bike in detail laten uitleggen. Als de fietsenwinkel die de E-road bike van jouw dromen aanbiedt te ver van jouw huis is, kunt je jouw nieuwe fiets natuurlijk veilig en gemakkelijk naar jouw huis laten sturen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief