E-Fatbikes

Bekijk:
 

De twee hotste MTB trends van de laatste jaren ontmoeten elkaar. Zo zou je de opkomst van de nieuwste Mountainbike niche in de E-bike sector kunnen omschrijven, E-fatbikes. Hoewel de eerste E-fatbike modellen al sinds 2014 bestaan, is de markt op dit moment nog vrij klein en bieden slechts een paar fabrikanten dergelijke fietsen aan. Wij geven je een overzicht van de kenmerken van Fatbikes en E-fatbikes, welke voordelen ze hebben en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Fatbike + motor = E-Fatbike

De formule is net zo eenvoudig als voor E-Fully en E-Hardtails. E-Fatbikes zijn gewoon normale Fatbikes met een extra E-aandrijving. Maar zo eenvoudig is het niet. Vanwege de motor en de accu moet de geometrie van het frame worden aangepast om een beter zwaartepunt te bereiken en natuurlijk om de twee extra componenten duidelijk te integreren. Bovendien zijn aangepaste onderdelen nodig om het extra gewicht te dragen en de nieuwe rijeigenschappen te ondersteunen. Want met een E-Fatbike met een ondersteuning tot 25 km/u ben je vaak sneller op de weg dan met een Fatbike zonder elektrische aandrijving, maar evengoed ben je nog trager in het weggedrag door het extra gewicht.

Het begin van de E-Fatbike

Terwijl de E-fatbike nog relatief weinig op de trails te zien is, worden "normale" fatbikes steeds gewoner. Deze categorie mountainbikes, die ook nog vrij jong is, wordt vooral gekenmerkt door zijn oversized banden, waarvan sommige tot 4,8" breed kunnen zijn, maar minstens 3,5". Ze werden vooral ontwikkeld voor gebruik op ruw terrein zoals sneeuw, zand en diepe modder, maar de fietsen doen het ook erg goed op de trails en als relaxte roadrunner vanwege het hoge rijcomfort. Het zijn zowat de SUV's van de fietswereld en bieden maximale tractie op elke ondergrond. Het maakt niet uit of je bergop of bergaf gaat - dankzij het geweldige rolgedrag van de grote banden (ze redden het met een enorm lage luchtdruk, soms tot 0,4 bar) en een geometrie die is ontworpen voor veiligheid en rijstabiliteit, staat niets het rijplezier in de weg. Starre vorken of voorvering komen het meest voor, maar een volledig fatbike is nog zeldzaam.

E-fatbikes maken gebruik van dezelfde kenmerken en steunen ook op een ontspannen geometrie, een rechte zithouding en kleine 26" of 27,5" wielen, die dan worden opgepompt met de dikke banden van meestal 4". Onder de eerste modellen van de grote fabrikanten zijn de Fatsix van Haibike en de Felt LEBOWSKe. Terwijl de Felt kon volstaan met een starre voorvork, vertrouwde de Haibike op een 120mm verende voorvork voor extra demping. Beide modellen hebben 180mm schijfremmen, een aluminium frame en enkele aandrijving. Er is niet veel veranderd aan de huidige modellen. Het populaire Cube Nutrail Hybrid model komt ook in 2018 met een 120mm voorvork, Shimano XT single shifting en 4" banden, de aandrijving is een Bosch Performance CX met 250 watt en een 500Wh accu. Wat de diameter van de schijfremrotors betreft, zijn er momenteel ook modellen van Haibike en Mondraker met in sommige gevallen meer dan 200 mm.

Aandrijfsystemen voor E-Fatbikes

De motorkwestie is vrij duidelijk voor de huidige E-fatbike modellen. De meeste merken vertrouwen op de Bosch Performance CX-motor, die met een koppel tot 75 Nm, krachtige trapondersteuning en een gevoelige respons het best voldoet aan de eisen van een E-fatbike. Haibike vertrouwt ook op de Yamaha PW-X, die scoort met een lager gewicht en een hogere vermogensafgifte. Net als bij de E-Mountainbikes heeft een achtermotor met naafversnelling weinig zin, omdat de gewichtsverdeling en de rijdynamiek hier nogal te wensen overlaten - de in het midden gemonteerde motor is standaard en overtuigt met een hogere efficiëntie en een optimaal zwaartepunt.

Het is ook mogelijk om een normale fatbike uit te rusten met een E-aandrijving. Hiervoor bestaan ombouwsets van speciale leveranciers zoals BionX, waarbij de motor op de naaf van het achterwiel wordt geïnstalleerd. Je moet er echter voor zorgen dat het systeem compatibel is met de fiets. Deze systemen leveren eveneens 250 watt en werken als een achterwielmotor, die, zoals reeds beschreven, niet optimaal zijn wat prestaties en rijgevoel betreft. Daarom raden wij je aan af te zien van de aanschaf van een E-bike retrofit kit voor de Fatbike en meteen een E-fatbike aan te schaffen, bij voorkeur hier in onze winkel.

Bij de integratie van de batterijen en motoren besteden we ook veel aandacht aan het uiterlijk. Bij het 2019-model van de Cube Nutrail Hybrid is de batterij duidelijk half geïntegreerd in het frame, terwijl de motor in een speciale behuizing zit om hem tegen stoten te beschermen. De actieradius van een 500Wh batterij is sterk afhankelijk van de ondersteuningsgraad, de rijstijl en het gewicht van de fiets, dat voor een E-fatbike tussen 21 en 25 kilogram kan liggen. Aangezien gewicht echter nauwelijks een rol speelt bij gewone fatbikes, is het extra gewicht van de aandrijvingen nauwelijks significant.

Koop huidige modellen en goedkope resterende voorraad in onze winkel

Ook al hebben E-fatbikes nog steeds een nichebestaan op de markt - wij denken dat de coole E-bikes met de dikke banden hebben wat nodig is om een trendy fiets te zijn en in de toekomst echt van de grond zullen komen. De voordelen liggen voor de hand: Fatbikes met E-biketechnologie tonen hun sterke punten op elke ondergrond en overtuigen met een hoog rijcomfort, ook al is het maar het trottoir naast de deur. Op BikeExchange vindt je de nieuwste modellen van de topmerken in Belgie en Nederland, aangeboden door gecertificeerde vakhandelaren. Naast de 2021 fietsen zijn er ook nog goedkope restvoorraden in de verkoop en worden er speciale modellen en gebruikte testfietsen aangeboden. Blader gewoon door ons assortiment, vind jouw droomfiets tegen de beste prijs en neem contact op met de dealer of koop direct online via onze shop.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief