Dameszadel sportief

Bekijk:

Waarom is het belangrijk om een dameszadel te kopen

Een zadel dat niet bij de ruiter past, veroorzaakt een heleboel problemen. Weefsel, bloedvaten en zenuwen in het gevoelige zitgebied worden samengedrukt of kunnen zelfs worden afgekneld door een fietszadel. Hoe langer of intenser de belasting, hoe ernstiger en onaangenamer de gevolgen. Als je jouw fiets alleen voor korte ritten gebruikt, bijvoorbeeld naar jouw werk of naar de dichtstbijzijnde supermarkt, zal een zadel dat niet de juiste vorm of maat voor je heeft geen grote problemen opleveren. Zodra je echter langere tijd op de fiets zit en de indruk krijgt dat er gevoelloosheid of tintelingen ontstaan, een gevoel dat je zou kunnen kennen van "slapende" armen of benen, is het tijd om op zoek te gaan naar een ander fietszadel. Natuurlijk moet je het zadel nog meer vervangen als er pijn en pijnlijkheid ontstaat.

Jouw perfecte zadel hoeft geen heel duur zadel te zijn. Het belangrijkste is dat het goed bij je anatomie past. Ieder mens is anders gebouwd, vooral in het bekkengebied. Daarom zijn er niet alleen fietszadels speciaal voor mannen of vrouwen. Dameszadels zijn er ook in verschillende lengtes, breedtes, vullingen en hellingshoeken.

Een perfect dameszadel - puur een kwestie van vorm

De vorm van een dameszadel hangt natuurlijk af van de favoriete fietsdiscipline.

In het algemeen zijn dameszadels iets korter en iets breder dan herenzadels. Racezadels zijn meestal lang en smal, zonder padding of vering ten gunste van het gewicht. Mountainbikezadels en off-roadzadels voor vrouwen zijn iets breder en de neus van het zadel is smal, zodat het niet in de weg zit als je rechtop staat. Een stadszadel voor vrouwen (comfortzadel) zal waarschijnlijk de minste problemen opleveren, maar is ongeschikt voor een sportieve rijstijl omdat het daarvoor te weinig steun biedt. Sportieve, smalle zadels bieden meer bewegingsvrijheid, wat natuurlijk een voordeel is, vooral voor off-road disciplines. Anderzijds wordt de druk, d.w.z. het volledige gewicht van de berijder, over een kleiner oppervlak verdeeld.

Om de druk op bijzonder belaste plaatsen te verlichten, hebben verschillende fabrikanten ook dameszadels met gaten of gleuven ontwikkeld. Enerzijds vermindert dit natuurlijk het gewicht van het zadel. Het eigenlijke idee was echter om de druk te verlichten op de plaatsen die bijzonder onder druk staan door de gaten. Dit positieve effect kan echter alleen worden bereikt als het zadel echt precies past bij de biker. De over het zitvlak van het zadel verdeelde belasting blijft gelijk, maar het oppervlak waarover deze kan worden verdeeld wordt kleiner. Dit betekent dat de druk rond de uitsparingen aanzienlijk hoger is, wat het probleem van een pijnlijke rug alleen maar vergroot als het zadel niet het juiste is.

Studies hebben aangetoond dat vrouwen op de fiets aanzienlijk minder problemen hebben op een zadel met een verlaagde zadelneus. Hierdoor wordt de druk op het schaambeen verlicht en worden pijnlijke drukpunten voorkomen.

Koop een breed scala aan dameszadels

We hebben een heleboel dameszadels voor je op BikeExchange. Wij laten je ook zien welke dealer in jouw regio welk zadel in zijn winkel heeft. Je kan dameszadels bestellen of ze ter plaatse bekijken en testen. Wij hebben een enorm aanbod en topprijzen, dus waar wacht je nog op?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief