Cyclocross Bikes

Bekijk:
 

Wat is cyclocross?

Cyclocross heeft alles te maken met zo snel mogelijk van A naar B te komen. Een rijder, zijn fiets, en zijn weg door het terrein, of het nu over modderige zandwegen, doorwortelde bospaden of steile beklimmingen is. Cyclocrossfietsen zijn echter geen Mountainbikes, maar Racefietsen die speciaal voor deze sport zijn aangepast. Net als MTB's zijn de fietsen ontworpen voor off-road gebruik, maar dankzij hun racefietsgeometrie kunnen ze ook hoge snelheden op de weg halen, waardoor ze het hele jaar door de perfecte fiets zijn voor elk oppervlak.

Verschillen met de racefiets

Net als Mountainbikes zijn Cyclocrossfietsen ontworpen voor off-road gebruik, maar hun racefietsgeometrie maakt ook hoge snelheden op de weg mogelijk, waardoor ze de perfecte alledaagse fiets zijn voor elke ondergrond, het hele jaar door. Ben je op zoek naar een geschikte Cyclocrossfiets voor alle gelegenheden? Dan is onze fiets online winkel met de grootste selectie de juiste plaats voor je!

Op het eerste gezicht verschilt de Cyclocrossfiets slechts weinig van de klassieke Racefiets. Hij heeft 28 inch wielen, een sportief ruitframe en een racestuur. De verschillen zitten in de details, maar zijn essentieel voor de off-road capaciteiten van de motoren. Wat hier het meest opvalt zijn de remmen en de banden. Tot een paar jaar geleden waren cantilever-remmen de meest gebruikte remmen in het veldrijden, omdat ze door hun korte hefboomarmen zeer torsiebestendig en ongevoelig voor vuil zijn. Moderne fietsen daarentegen maken meestal gebruik van schijfremmen, die grote voordelen bieden door de betere remprestaties bij slecht weer. Velgremmen, die gebruikelijk zijn in het racefiets gamma, worden zelden gebruikt.

De banden van de Allrounders hebben een gripvast profiel en zijn aanzienlijk breder dan die van de gewone racefiets om de nodige tractie off-road te garanderen. Dit is ook dringend nodig, want de races gaan letterlijk over heuvels en dalen. De korte wedstrijdparcoursen van ongeveer 3 km lengte leiden de renners in verschillende ronden over modderige bospaden, glibberige weiden en hobbelige kasseistroken, bergop en bergaf. Klinkt spannend? Ga dan aan de slag en koop een cyclocross fiets!

Alle feiten van cyclocross fietsen op een rijtje

• Lichtgewicht en stabiel frame
• Geen extra onderdelen
• Cantilevers of schijfremmen
• Banden met grover profiel dan bij racefietsen voor meer grip offroad
• Frame is achteraan wijder voor bredere banden

Waar moet je op letten als je een cyclocross fiets koopt

We zetten kort voor je op een rijtje welke onderdelen cruciaal zijn voor een cyclocrossfiets en waar je op moet letten bij de aankoop van jouw nieuwe cyclocrossfiets.

Banden van een crossfiets

Wat direct opvalt zijn de banden. Op een veldritfiets liggen bredere banden, met een profiel. Zo'n 33mm is de maximum toegelaten breedte volgens de UCI. Een pak smaller dan MTB-banden dus, maar wel beduidend breder dan de meesteracefietbanden. Het profiel is erg belangrijkom grip te behouden op elke ondergrond. Maar snelheid mag niet vergeten worden. Erg ruwe profielen zijn goed voor in de modder, maar op goed lopende stukken hebben ze een te hoge rolweerstand en moet je stevig trappen om vooruit te blijven gaan. Voor in het zand zijn slicks (zonder profiel) dan weer beter. Daarom is bandenkeuze niet altijd even gemakkelijk voor de profs. Als amateur ben je best af met iets tussenin, zodat je niet elke week andere banden moet leggen.

Remmen

Een crossfiets heeft andere remmen dan een racefiets. Typische remklauwen van een racefiets zijn te smal om met banden van meer dan 30mm breed te gebruiken. Daarom vind je op een Crossfiets tegenwoordig bijna altijd schijfremmen. Dit komt over van het Mountainbiken. Schijfremmen op Crossfietsen zijn relatief nieuw en worden nog maar een paar jaar ingezet. Het grote voordeel van disc brakes: remkracht in alle weersomstandigheden. Schijfremmen zijn quasi ongevoelig aan nattigheid en slijk. Perfect om tijdens een cross zo lang mogelijk snelheid aan te houden, zonder dat je remafstand te groot wordt en je teveel zorg moet inbouwen in de bochten.

Terwijl nu de schijfrem heerst, was vroeger de cantilever koning. Cantilevers zijn mechanische velgremmen die via een speciaal kabelsysteem veel ruimer zijn dan gewone racefiets remmen. Ideaal voor brede banden, maar ze komen ook niet vol modder te zitten.

Het frame van een cyclocross fiets

Het frame van een cyclocross fiets moet voldoen aan een aantal specifieke eisen. Ten eerste is het frame achteraan wijder gebouwd dan een gewone racefiets. Daarmee kunnen bredere wielen ingestoken worden en is er ruimte voor de montage van cantilever remmen. Ten tweede moet het frame lichtgewicht zijn. Je wilt zo min mogelijk gewicht meetorsen als je uit het zadel moet en je fiets op de schouder neemt. Daarbij moeten frames wel extra stabiel en stijf zijn om snel over beweeglijke parcours te komen en alle hobbels te kunnen verduren. Carbon is het meest geschikte materiaal om aan al deze eisen te kunnen voldoen. Een aluminium frame is een prima alternatief als je liever een goedkopere cyclocross fiets wilt kopen. In de online shop van BikeExchange kan je het gewenste frame materiaal selecteren via de filterfunctie.

Niet alleen het frame krijgt veel te verduren in het veld. Om de cyclocrosser zelf zoveel mogelijk comfort te bieden is de zitpositie meer rechtop dan bij een gewone racefiets. Dit zorgt ook voor een meer gecontroleerde houding, omdat technisch bochtenwerk erg belangrijk is. Gezien de lagere snelheden in het veld, is een heel aggressieve en aerodynamische houding minder nodig.

Bovendien zit er meer ruimte tussen de onder- en bovenbuis, waardoor de fiets gemakkelijk op de schouder genomen kan worden. Een drinkbushouder of spatborden ontbreken meestal, omdat dit hinderlijk kan zijn bij technische manoeuvres tijdens het rijden en er extra vuil aan blijft kleven. Dit is vooral het geval bij wedstrijdfietsen. Niets weerhoudt je om zelf bidonhouders te monteren voor je gewone trainingsritjes.

Cyclocross of gravel fiets?

De veelzijdigheid van cyclocrossfietsen heeft geleid tot de opkomst van andere fietstypen die zich richten op vergelijkbare kenmerken. Gravelbikes en All-road bikes zijn steeds vaker in het gamma van de fabrikanten te vinden en hebben dezelfde eigenschappen en kenmerken als Cyclocrossfietsen: veelzijdigheid, geschiktheid voor dagelijks gebruik en stabiliteit. Bij Gravelbikes ligt de nadruk echter meer op comfort. De wielbasis is langer, de geometrie iets meer ontspannen, de rijpositie meer rechtop en de overbrengingsverhouding hoger. Net als bij cyclocross zijn brede banden en schijfremmen standaard. Cyclocrossers zijn in vergelijking agressiever qua geometrie. De beste manier om de vergelijking te maken is als volgt: Gravel fietsen zijn meer voor recreatieve rijders die op zoek zijn naar meer veelzijdigheid, cyclocross fietsen zijn meer voor racers en amateur atleten die een trainingsmiddel nodig hebben in het tussenseizoen.

Rijtips voor fietscrossers

Of je nu op natuurlijke paden rijdt of op geprepareerde parkoersen, cyclocross kan zijn portie obstakels hebben die je kunnen vertragen. Trappen, zandbunkers, worteltapijten, boomstammen, steile beklimmingen of scherpe bochten moeten allemaal worden overwonnen en kunnen een tol eisen van de rijders. Als je ook nog rekening houdt met de hoge intensiteit van de vrij korte wedstrijden, moet je wat tijd investeren in een uitgebreide training. Een van de belangrijkere technieken is de bunny hop. Zo kunt je met weinig moeite over kleine hindernissen komen. Het concept is eenvoudig: je brengt eerst het voorwiel en dan het achterwiel in de lucht en creëert zo voldoende ruimte om zonder schade over takken of grotere stenen te springen.

Nieuw in de winkel: Cyclocross fietsen 2022

Het seizoen is nauwelijks voorbij en fabrikanten pushen hun nieuwste modellen voor het volgende wielerseizoen. Talrijke dealers op BikeExchange hebben de 2022 cyclocross fietsen al in voorraad. In onze blog hebben we voor je samengevat wat er nieuw is. Tot onze racefietsnieuwigheden voor het nieuwe seizoen behoren ook talrijke nieuwe CX-fietsen van topmerken als Stevens en Merida, die met spannende nieuwe producten komen.

Voor het overige blijven veel fabrikanten bij de vertrouwde modellen en geven ze deze een frisse kleur en een of twee upgrades op het gebied van componenten. Het is dus de moeite waard om niet alleen naar de nieuwste modellen te kijken (ook al is dat moeilijk), maar ook de modellen van vorig jaar in het oog te houden als je een nieuwe racer voor het seizoen zoekt. Omdat deze nu met de komst van een nieuw modeljaar tegen gereduceerde prijzen verkrijgbaar zijn. De dealers willen tenslotte ruimte maken in hun magazijn.

Cyclocross uitverkoop modellen

Dit betekent voor de klant: Meer keuze en lagere prijzen. Er is nog steeds een grote selectie van de modellen van vorig jaar op BikeExchange, van topmerken als Trek, Specialized en Stevens. Het loont dus de moeite om de aanbiedingen van individuele dealers en fabrikanten te vergelijken en na te gaan of het echt om een nieuwe modelgeneratie gaat of dat dezelfde fiets gewoon een nieuw likje verf heeft gekregen. Dan kunt je gemakkelijk tot 30% of meer besparen als je kiest voor de aanbiedingen in onze Racefiets Sale. Naast de resterende voorraad, kunt je hier ook goedkope testfietsen vinden.

Hoeveel keuze in de Cyclocross Online Shop

Als je nu de smaak van het veldrijden te pakken hebt en niet kunt wachten om er een te kopen, dan ben je bij onze fietsenwinkel aan het juiste adres. Hier vindt je de beste fietsen in elke prijscategorie. Gebruik de filterfunctie aan de linkerkant om jouw persoonlijke criteria in te voeren, zoals budget, merk of framemateriaal, en krijg de beste aanbiedingen van dealers in jouw omgeving.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief