Bakfietsen & Cargobikes

Bekijk:

Informatie en koopadvies voor bakfietsen

Iedereen die ooit iets omvangrijks of zwaars per fiets heeft willen vervoeren, kent het probleem. Zelfs met meerdere bagagedragers en fietstassen is er vaak niet genoeg ruimte om spullen snel en veilig van A naar B te vervoeren. Een bakfiets kan helpen. Deze speciale transportfietsen zijn ontworpen om lasten tot 300 kilogram en soms zelfs meer te dragen.

De bakfiets en zijn geschiedenis

In principe wordt de bakfiets als transportfiets beschouwd. Het heeft twee, maar vaak drie wielen met aan de voorzijde van de fiets een bak geplaatst. Hiermee kan bagage vervoerd worden. Hoewel er al geïmproviseerde manieren vóór de eeuwwisseling bestonden om met de fiets spullen te vervoeren, werd het vooral populair in de beginjaren van de vorige eeuw. Het was tot de jaren 50 een vervoersmiddel voor beroepsmatig gebruik, zoals de bakker en melkboer die het gebruikten om hun klanten op te zoeken. Pas na de jaren 50 werden bakfietsen gebruikt voor vervoer van mensen. Eind jaren 90 maakte de bakfiets een comeback, iets dat geresulteerd heeft in een explosieve groei in de markt.

Veel veranderd

Het is pas sinds 1990 dat de bakfiets wettelijk als fiets wordt beschouwd. Wanneer de fiets breder is dan 75 cm mag deze gebruik maken van de rijbaan. Je hebt ondertussen ontzettend veel soorten, maar de basis is bij veel modellen hetzelfde gebleven. Het gaat namelijk uit van een enkele as die in het midden onder de bak is geplaatst. Aan de achterkant is een stang gemonteerd die dienstdoet als stuur. De bak zelf kan plat zijn, maar ook een kist, een mand of een modern vormgegeven bak. Ook het materiaal verschilt. Er zijn houten versies, kunststof, zoals poly-ethyleen en aluminium bakken.

De voordelen van een bakfiets

Een bakfiets is stabiel, zodat deze ook blijft staan bij het op- en afstappen. Bovendien is een bakfiets makkelijk te parkeren, al is het zo dat je wel meer ruimte nodig hebt dan een reguliere fiets. Ook al zit de bak vol; de fiets is licht in aansturing. Tevens is het zo dat bakfietsen duurzaam zijn. Vroeger waren bakfietsen erg log, tegenwoordig kun je makkelijker manoeuvreren tussen het stadsverkeer. In die zin is het een praktische vervanger van de auto. In de bak kunnen speciale stoelen geplaatst worden, zodat passagiers zoals kinderen kunnen worden vervoerd. Bakfietsen zijn ook nog steeds handig voor bedrijven, denk aan promotie, facilitaire diensten, verkoop van producten en veldonderzoek.

Type bakfietsen en aanvullingen

Er zijn bakfietsen met veel laadruimte, een klassieke uitstraling, een smalle uitvoering, een sportieve look, bakfietsen voor dieren, voor families en bakfietsen met een aandrijving. De elektrische bakfiets is erg in opkomst. Ook de uitvoeringen van de elektrische bakfietsen zijn eindeloos. Er zijn veel elektrisch aangedreven bakfietsen met de meest treffende designs. De reguliere bakfiets is solide, betrouwbaar en vooral erg praktisch voor vervoer van passagiers of materiaal. En met een fraai vormgegeven type ben je ook nog het sprankelende middelpunt van de straat.

Op BikeExchange vindt de geïnteresseerde koper een ruime keuze aan bakfietsen van verschillende fabrikanten. Dankzij talrijke filteropties is het mogelijk de grote verscheidenheid aan modellen duidelijk te vergelijken en zo gemakkelijk en snel de juiste bakfiets te vinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief