Fietshelmen zijn over het algemeen geen belangrijk onderdeel van de fietservaring, maar ze kunnen wel het verschil maken in hoe goed het je vergaat bij een valpartij.
Moderne helmen gaan net zo goed over prestaties en stijl als over veiligheid. Het dragen van een helm is wettelijk verplicht in Australië, dus het is belangrijk dat je een weloverwogen beslissing neemt over wat er op je hoofd zit.
Het doel van deze gids is om uit te leggen hoe een helm werkt, waarom ze belangrijk zijn, op welke kenmerken je moet letten, wat de verschillen zijn tussen de helmtypen en wat je kunt verwachten voor een bepaald budget. Lees dus snel verder voor alles wat je moet weten over fietshelmen.
In Australië ben je wettelijk verplicht om een goedgekeurde helm te dragen tijdens het fietsen. Deze moet bestaan uit een beschermende schaal, voering en bevestigingsband onder de kaak. De goedgekeurde helmen uit Australië en Nieuw-Zeeland voldoen aan de AS/NZS 2063:2008-norm en behoren tot de strengste veiligheidseisen ter wereld. Om te weten of een helm aan deze normen voldoet, kun je kijken of je de sticker aan de binnenkant van de helm kunt vinden.
Naast de helmwetten zijn er enkele specifieke vereisten met betrekking tot permanente bevestigingen, zoals geen externe stijve uitsteeksels van meer dan 5 mm hoog en geen interne uitsteeksels die letsel kunnen veroorzaken. Er zijn ook vereisten voor de gebruikte materialen, zoals gegarandeerde duurzaamheid bij blootstelling aan zonlicht, extreme temperaturen en regen, en stabiliteit onder invloed van veroudering. En misschien wel het belangrijkste, helmen moeten ook voldoen aan prestatie-elementen zoals het zicht niet belemmeren, de kracht op het hoofd van een fietser bij een botsing aanzienlijk verminderen, de kracht van een botsing verdelen en voldoende houvast bieden om op het hoofd van een fietser te blijven zitten bij een ongeval.
Het is duidelijk dat de ontwikkeling van een helm veel tijd in beslag neemt, wat nog versterkt wordt door Lazer's Product Manager Audrey Yu die uitlegt dat “het minstens een jaar duurt (minimaal) van schetsen, ontwerpen, 3D-werk, testen, sampling, certificering, proefritten en grafisch ontwerp voordat er sprake is van productie. Voor helmen in het hogere segment loopt deze periode op tot bijna 2 jaar.”
De uitgebreide lijst met vereisten zou alle fietsers een gerust gevoel moeten geven wanneer ze een goedgekeurde AS/NZS 2063:2008 helm opzetten.
De belangrijkste rol van een helm is het voorkomen van hoofdletsel bij een botsing. Om dit te kunnen doen, moeten helmen een middel hebben om de botsenergie te absorberen, een middel om de belasting te verdelen en een bevestigingssysteem.
Om de belasting te absorberen en te verdelen, zijn helmen gemaakt van een polystyreenschuim dat bij een botsing wordt samengeperst, waardoor de klap wordt opgevangen en de kracht wordt verdeeld. Omdat dit schuim kan splijten of vast kan komen te zitten, wordt aan de buitenkant van de helm een harde, gladde buitenschaal gebruikt om het schuim bij elkaar te houden en de helm over de grond te laten glijden om schokkerige bewegingen te voorkomen die nekletsel kunnen veroorzaken. Deze buitenschaal voegt ook een beschermingslaag toe bij prikongevallen waar het schuim anders gevoelig voor zou zijn. De meeste buitenschalen zijn gemaakt van kunststof, maar sommige duurdere modellen gebruiken koolstofvezelcomposiet voor meer sterkte en minder gewicht.
Een helm zou onder normale omstandigheden moeten blijven zitten zonder de hulp van het retentiesysteem onder de kaak, maar dit systeem is nodig om te voorkomen dat de helm losschiet na schokken en snelle richtingsveranderingen veroorzaakt door secundaire stoten en bewegingen.
Een ander kenmerk dat je vaak ziet, is de vulling aan de binnenkant van de helm. In het verleden diende dit alleen voor comfort in plaats van bescherming, maar opkomende technologieën zoals 'SPIN' in de nieuwste POC Ventral fietshelm maken gebruik van deze vulling om de rotatiekrachten op het hoofd bij een botsing te minimaliseren, waardoor de helm veiliger wordt.
De juiste pasvorm is essentieel voor elke helm. We hebben allemaal verschillende maten en vormen van hoofden waar rekening mee moet worden gehouden, anders kunnen de veiligheid en het comfort van de helm in gevaar komen.
Maat: Merken hebben meestal helmen in de maten small, medium en large, maar deze zijn niet standaard, dus wat bij het ene merk medium is, kan bij een ander merk niet overeenkomen qua maat. Daarom moet je de omtrek van je hoofd meten en de maat van de helm controleren om zeker te zijn van de juiste pasvorm. Om dit te doen, wikkel je gewoon een meetlint rond het breedste deel van je hoofd, te beginnen ongeveer 2 cm boven je wenkbrauwlijn. De helm moet strak genoeg zitten om op zijn plaats te blijven als je ondersteboven hangt zonder hulp van het retentiesysteem
Vorm: De vorm van de helm is niet iets waar veel merken over praten, maar het is goed om te weten dat elk merk zijn eigen idee heeft over de vorm van iemands hoofd. Italiaanse merken zijn doorgaans smaller, terwijl helmen van Amerikaanse merken doorgaans een rondere vorm hebben. Hoewel het mogelijk is om de maat op te meten, is de vorm iets wat je echt moet passen voordat je de helm koopt.
Retentiesysteem: Sommige merken noemen hun retentiesysteem een ratelsysteem dat wordt gebruikt om een binnenschaal aan te spannen, maar in dit geval hebben we het over het retentiesysteem onder de kin. Als je het goed hebt aangetrokken, moeten er twee vingers tussen het bandje en je kin passen en moet het bandje een V-vorm hebben onder je oren. Beide gebieden moeten gemakkelijk te verstellen zijn en goed op hun plaats blijven zitten.
Aanhaalmechanisme: Veel helmen hebben een secundair retentiesysteem dat een binnenste schaal of beugel rond je hoofd en achterhoofdsbeen (het achterste en onderste deel van je hoofd) vastzet. Dit systeem zorgt voor een goede pasvorm en een extra laag comfort en stabiliteit. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de schaal de juiste vorm heeft en dat je niet alleen vertrouwt op het aantrekmechanisme voor een helm die anders slecht past.
Drukpunten: Let bij het passen van een helm op drukpunten of ongelijke druk in de helm. Elke druk in een bepaald gebied duidt erop dat de helm de verkeerde maat of de verkeerde vorm heeft voor je hoofd.
Haaraansluiting: Voor mensen met lang haar kan een haaraansluiting een overweging zijn. De poort is ontworpen aan de achterkant van de helm om ruimte te bieden aan paardenstaarten zonder de pasvorm of veiligheid van de helm te beïnvloeden.
Zonnebril: Als je met een bril of zonnebril rijdt, is het een goed idee om te controleren of je helm bij je bril past. De enige manier om dit te controleren is door je bril mee te nemen wanneer je helmen probeert. Zorg ervoor dat de helmschaal of het sluitmechanisme het montuur of de armen van je bril niet raakt
Het maakt niet uit hoe goed een helm past als hij niet goed vastzit, dus hier is een korte video waarin wordt uitgelegd hoe je een helm past.
Je moet op zijn minst controleren of je helm een sticker heeft die aangeeft dat de helm aan de vereiste veiligheidsnormen voldoet. Daarnaast zijn er andere veiligheidsfactoren die je beslissing kunnen beïnvloeden.
MIPS (Multi-directional Impact Protection System) is een relatief nieuw concept dat op steeds meer helmen begint te verschijnen. Het concept is gebaseerd op het verminderen van de rotatiekracht en de hoeveelheid energie die bij een botsing op het hoofd wordt overgebracht. Om dit te bereiken, wordt een dunne voering met lage wrijving aan de binnenkant van de helm aangebracht, waardoor de buitenschaal bij een botsing zeer weinig kan bewegen. Het verminderen van de energie die wordt overgebracht op het hoofd resulteert in minder ernstige verwondingen en er wordt gedacht dat het verminderen van de rotatiekracht het risico op hersenschudding aanzienlijk vermindert.
Product Manager van Monza Sports Sean Du Toit legt uit welke technologie er in de helmen van Bell zit. “Naast MIPS, waar de meeste van onze helmen mee uitgerust zijn, biedt Bell ook verschillende helmontwerpen met Progressive Layering™ constructie, met twee afzonderlijke lagen EPS-schuim in verschillende dichtheden om een breed scala aan botsenergieën aan te pakken. Voor in de bergen hebben we modellen met een gepatenteerd, afneembaar kinstuk zonder gereedschap, waarmee je een helm kunt ombouwen van een integraalhelm naar een lichtere en meer geventileerde optie - als twee helmen in één.”
Het klinkt misschien gek, maar de gekozen kleur kan de veiligheid enorm verbeteren. Een felgekleurde helm, of een helm die contrasteert met je gebruikelijke fietskleding, kan je zichtbaarheid voor andere weggebruikers enorm verbeteren.
Aangezien een fietshelm een van de meest essentiële accessoires is die direct bijdraagt aan je veiligheid in het zadel, is het verstandig om ervoor te zorgen dat de helm optimaal presteert als je onverhoopt ten val komt.
Als je bent gevallen, is je helm aan vervanging toe. Het EPS-schuim dat de impact opvangt, is grotendeels ontworpen als een enkelvoudig impactsysteem om gewicht te besparen. Net als de bumper van een auto stuitert het niet terug en dus moet je helmen beschouwen als een artikel voor eenmalig gebruik bij een botsing. Sommige fabrikanten hebben een vervangingsprogramma, waarbij rijders korting krijgen op een vervangende helm na een crash.
Maar wat als je huidige helm wat ouder wordt? Er is geen vaste regel voor de vervaldatum van een helm, maar sommige fabrikanten hebben richtlijnen voor wanneer je een nieuwe moet kopen, ongeacht of je helm betrokken is geweest bij een val of niet. Als algemene regel geldt dat als de kleuren van je helm door de zon zijn vervaagd of het bandje rafelt, de tijd voor vervanging vele jaren geleden is. Hoewel er geen bevestigde bronnen zijn die aangeven dat het EPS- of EPP-schuim zelf na verloop van tijd zal degraderen, zijn het de andere onderdelen, inclusief de bevestigingslijmen en oplosmiddelen die na verloop van tijd waarschijnlijk zullen degraderen.
POC fietshelm productmanager - Clas Nordström verklaarde dat “het ook eerlijk is om te zeggen dat helmen vaak in een tas of achterin de auto worden gegooid aan het einde van een goede dag fietsen en dat ze een behoorlijke hoeveelheid dagelijkse slijtage moeten doorstaan.” Dit is waarschijnlijk de belangrijkste bepalende factor voor de duurzaamheid van een helm. We hebben een aantal fabrikanten benaderd met deze vraag en de algemene consensus is dat een helm die wordt gebruikt door een fietser die meerdere keren per week fietst, elke drie tot vijf jaar moet worden vervangen, ongeacht grote schokken. Nordström voegt hieraan toe: “[als je] de helm niet goed verzorgt, kan het zijn dat je hem eerder moet vervangen dan je zou willen. De eenvoudige regel is dat je er goed voor moet zorgen.”
Alle helmen beschermen je hoofd, maar afhankelijk van de fietsdiscipline die je kiest, doen ze dat op verschillende manieren. Hieronder vind je een beschrijving van de subtiele verschillen van elke helm voor de verschillende fietsdisciplines.
Het eerste wat opvalt aan mountainbikehelmen is de extra bescherming die ze bieden. Bij het rijden op de weg gebeuren de meeste valpartijen voor de rijder, in tegenstelling tot mountainbiken waar de valpartijen in alle richtingen kunnen plaatsvinden. Als gevolg daarvan is er veel meer bedekking over het achterhoofd en de slapen, en in het geval van downhill mountainbiken is een integraalhelm met extra bescherming voor het gezicht, de kin en de mond vereist (net als bij BMX rijden).
Volgelaats “converteerbare” helmen zijn een groeiende trend bij trail- en enduro-rijders, waarbij de kinbescherming kan worden verwijderd voor klimmen of minder uitdagende trails.
Mountainbikehelmen zijn vaak ontworpen om beter te ventileren bij lagere gemiddelde snelheden, wat minder maar grotere ventilatieopeningen betekent. Een zelden genoemd negatief aspect van een dergelijk ventilatieontwerp is het geluid - mountainbikehelmen met grote ventilatieopeningen worden meestal behoorlijk luidruchtig als ze op de weg worden gebruikt!
Mountainbikers geven meestal de voorkeur aan een “vizier” of “piek” aan de voorkant van de helm om enige bescherming tegen de zon en schittering te bieden en om overhangend gebladerte af te buigen. Een ander uniek kenmerk van sommige mountainbikehelmen is de voorziening voor het bevestigen van verlichting of een GoPro.
Zoals gezegd gebeuren de meeste valpartijen op de weg aan de voorkant van de rijder en dus is de bedekking veel meer gericht op de voorkant en zijkanten van de helm. Het doel van een weghelm is om licht te zijn en goede ventilatie te bieden bij hogere snelheden. Daarom maken veel hoogwaardige weghelmen gebruik van koolstofvezel composietmateriaal om gewicht te besparen en toch sterk te blijven. Ze zijn voorzien van kanalen die door de helm lopen om de lucht over het hoofd te leiden, waardoor je koel blijft.
Ultralichte helmen kunnen minder dan 200 gram wegen, maar daar betaal je dan wel een meerprijs voor. De laatste tijd is er ook veel aandacht voor aerodynamica bij het rijden op de weg en daarom maken veel fabrikanten het oppervlak van hun helmen gladder en verminderen ze het aantal ventilatieopeningen ten gunste van meer aero-winst. Veel van de nieuwste ontwerpen zijn gericht op een aërodynamische vorm met doordachte kanalen om ervoor te zorgen dat je niet oververhit raakt, terwijl de Z1 van Lazer wordt geleverd met een aeroshell die ook handig is in de winter om de warmte binnen te houden.
De meeste weghelmen hebben geen vizier, met als belangrijkste reden dat zo'n toevoeging in je gezichtsveld komt als je in de lage en agressieve houding van een racefiets rijdt.
Triatlon is een voorspelbaar fietsevenement dat geen snelle richtingsveranderingen of snelheidsschommelingen met zich meebrengt. Daarom zijn triatlonhelmen vaak voorzien van “staarten” die de luchtstroom over de renner verbeteren, waardoor ze aerodynamischer worden. Het enige probleem is dat renners een specifieke houding moeten aannemen om optimaal te profiteren van de voordelen. Modernere triatlonhelmen lijken op aerodynamische helmen voor op de weg, waarbij de staart is afgesneden, waardoor het hoofd meer kan bewegen zonder de aerodynamica negatief te beïnvloeden en warme lucht gemakkelijker kan worden afgevoerd. Opgemerkt moet worden dat triatlon- of tijdrithelmen zelden zo goed ventileren als een meer traditionele aero-helm voor op de weg - en dat alles in naam van de snelheid.
Woon-werkhelmen zijn veel eenvoudiger dan de helmen die hierboven zijn genoemd, omdat de snelheden niet zo hoog liggen, aerodynamica geen rol speelt en warmteafvoer ook niet, omdat de inspanning niet zo hoog is. Daarom hebben forensenhelmen vaak minder ventilatieopeningen en zijn ze subtieler en minder sportief vormgegeven. Sommige duurdere opties hebben geïntegreerde verlichting.
Kinderhelmen zijn eigenlijk afgeslankte versies van helmen voor volwassenen, maar er zijn een paar belangrijke punten die we willen benadrukken.
Als je een kinderhelm koopt, neem dan niet de oude filosofie aan van “ze groeien er wel in”, want een slecht passende helm helpt niet bij een ongeluk. Het is belangrijk om voor nu te kopen en de maat aan te passen als dat nodig is. Het is ook belangrijk dat kinderen hun helm niet ophouden tijdens het klimmen, spelen of andere activiteiten waarbij het risico bestaat dat ze gaan hangen of gewurgd worden. Bijvoorbeeld als de helm vast komt te zitten aan een speeltoestel of een boomtak.
Kinderhelmen hebben vaak een vizier om hun ogen tegen de zon te beschermen, veel ventilatieopeningen om ze koel te houden en veel verstelmogelijkheden om de juiste pasvorm te krijgen. Naast het traditionele gespsysteem hebben veel kinderhelmen ook niet-nekgespen of magnetische gespen om te voorkomen dat ze onder de kin bekneld raken. Peuters en jongere kinderen krijgen meestal helmen met leuke vormen met levendige designs en kleuren, terwijl ze tegen de tijd dat ze zes jaar oud zijn effectief kleine volwassen helmen hebben.
Zoals hierboven vermeld, hebben sommige BMX-rijders een integraalhelm nodig die extra bescherming biedt voor het gezicht, de kin en de mond, maar dit is meestal voorbehouden aan degenen die racen.
Het andere type helm heeft een open voorkant en lijkt op een urban of skater type helm. Deze bieden een goede bedekking van de temporale gebieden en veel meer bedekking van het occipitale gebied, maar ze hebben wel last van beperkte ventilatie. BMX-helmen zijn meestal vrij eenvoudig gehouden om duurzaam en kosteneffectief te zijn - ze hebben vaak schuimvulling van verschillende diktes om de pasvorm aan te passen.
Het mooie van het kopen van een helm met de AUS/NZ-veiligheidssticker is dat een nieuwe helm van $30 waarschijnlijk net zo veilig is als een helm van 400 EURO. Het verschil zit hem in de bouwkwaliteit, het gewicht, de ventilatie, de aerodynamica en het comfort. Het verschil zit hem in de bouwkwaliteit, het gewicht, de ventilatie, de aerodynamica en het comfort.
Bij minder dure helmen wordt de buitenschaal vaak met lijm of tape vastgezet, terwijl bij duurdere opties de binnenschaal met de buitenschaal wordt gevormd en een grotere algehele dekking biedt met een lager gewicht. Over het algemeen zullen duurdere helmen duurzamer zijn bij regelmatig gebruik, terwijl de goedkoopste helmen eerder tekenen van slijtage zullen vertonen.
De duurdere helmen zijn voorzien van gemakkelijk te verwijderen kussentjes van meerdere diktes, die daardoor beter passen. Deze kussentjes zijn ook vervangbaar en veel merken bieden vervangende kussentjes aan voor hun duurdere helmen. Zachtere, soepelere kinbevestigingssystemen en lederen kinriemen zijn ook kenmerken van duurdere opties.
Ingebouwde elektronica, zoals die op de tophelmen van Lazer, is niet zo gebruikelijk, maar een aantal merken biedt wel optionele verlichting, koudweerhoezen en andere modelspecifieke accessoires.
Hieronder vind je een korte beschrijving van wat je kunt verwachten, afhankelijk van je budget.
Kinderhelmen en woon-werkhelmen vormen de meerderheid van de opties binnen deze prijsklasse, net als een aantal zeer eenvoudige weg- en mountainbikehelmen. De meeste helmen hier hebben beperkte ventilatie en zijn dus alleen geschikt voor woon-werkverkeer of recreatief rijden. Het is waarschijnlijk een one-size-fits-all ontwerp, en dus comfort en een verfijnde pasvorm is waarschijnlijk niet een functie verdiend.
Kinderen kunnen kiezen uit een verscheidenheid aan leuke designs en kleuren, waarbij de beste opties ook een aantrekmechanisme voor een binnenwieg of schaal hebben om een goede pasvorm te krijgen.
Er zijn geen echte mountainbike- of triatlonhelmen beschikbaar binnen deze prijsklasse. Hoewel je misschien wel een geschikte helm kunt vinden, is het de moeite waard om een prijsklasse hoger te gaan als je van plan bent om serieuzer te gaan trailrijden om meer hoofdbedekking en ventilatie te hebben.
Binnen deze prijsklasse zijn er veel meer opties voor racefietsen en mountainbikes beschikbaar. Volgelaatshelmen voor mountainbikes of triatlon zijn er echter nog niet.
Weghelmen in deze prijsklasse moeten een goede pasvorm hebben met een secundair retentiesysteem dat een binnenschaal of houder aandraait, voldoende ventilatie en comfortabele primaire retentiebanden. Aërodynamische kenmerken zijn nog geen focus, maar dat wil niet zeggen dat ze geen aërodynamisch voordeel bieden ten opzichte van de meer eenvoudige opties.
Mountainbikehelmen in deze klasse moeten goede bedekking bieden, vooral aan de achterkant van het hoofd, een vizier en een secundair bevestigingssysteem.
Bijna alle soorten helmen zijn toegankelijk binnen deze prijsklasse, met uitzondering van de duurdere triatlonhelmen en integraalhelmen.
Verkeershelmen in deze prijsklasse zijn voorzien van MIPS (of vergelijkbare technologie), bieden uitzonderlijke ventilatie en kunnen de aerodynamica verbeteren. Het gewicht neemt ook aanzienlijk af door het gebruik van lichtere materialen en skeletachtige structuren in het schuim. Verwacht een gewicht van 230 gram voor middelgrote helmen aan de bovenkant van deze prijsklasse.
Voor mountainbikers gaat de wereld van enduro en downhill rijden open met het beschikbaar komen van integraalhelmen die extra bescherming bieden. Zelfs helmen met een open voorzijde binnen deze prijsklasse bieden nog steeds uitzonderlijke functies, zoals een grotere hoofddekking, afneembare vizieren, secundaire retentiesystemen en geïntegreerde camerabevestigingen.
Alle helmen, inclusief integraalhelmen voor mountainbikes en triatlons, zijn nu verkrijgbaar, net als de nieuwste technologie.
Ingebouwde elektronica die hartslag en hoofdpositie kan doorgeven zijn twee van de meest recente toevoegingen aan weg- en triatlonhelmen, waardoor de traditionele borstband minder nodig is en renners hun hoofdpositie weten zodat ze hun aerodynamica kunnen optimaliseren. Over aerodynamica gesproken, dat is een belangrijk aandachtspunt voor weghelmen die nu gladde oppervlakken hebben met minimale ventilatieopeningen of afneembare aeroschelpen, en dat alles met een nog lager gewicht. Sommige triatlonhelmen hebben zelfs magnetisch bevestigde oogkleppen of lenzen om de aerodynamica verder te verbeteren.
MIPS (of vergelijkbare technologie), secundaire retentiesystemen, comfortabele riemen en verwijderbare vulling is gebruikelijk voor alle soorten helmen in deze prijsklasse. Bovendien hebben mountainbikehelmen verstelbare vizieren en geïntegreerde camerabevestigingen.
We hopen dat deze kopersgids nuttig is geweest en waardevolle informatie heeft opgeleverd. Je kunt bij BikeExchange op zoek gaan naar helmen, of je plaatselijke fietsenwinkel opzoeken voor verdere hulp. Met dank aan Lazer, Bell, Fox Head en POC voor het leveren van monsters en inzicht bij het maken van dit artikel.