Plaats een advertentie

Wat Eet Team Sky Tijdens de Ronde van Frankrijk?

juli 06, 2017
Wat Eet Team Sky Tijdens de Ronde van Frankrijk?

De wielerwereld kent het Britse Team Sky als een ploeg die uitblinkt in professionalisme en oog voor details. Voor de Tour de France van 2017, waar ze als titelverdedigers aan de start kwamen, kregen we een blik achter de schermen.

We spraken met Dr. James Morton, nutritioneel specialist bij Team Sky en Knowledge Directer bij Science in Sport (SiS). De tips die hij meegeeft zijn niet enkel toepasselijk voor WorldTour profs, maar hebben hun nut voor fietsers van alle niveaus.

BikeExchange: Is er een verschil qua voorbereiding tussen de Tour de France en rittenkoersen van een week of eendagswedstrijden?

James Morton: De grote uitdaging is om de perfecte balans te vinden tussen energie aanvullen, herstellen van de inspanning en lichaamsgewicht behouden. En dit drie weken lang. Elke dag heeft een ander nutritioneel plan, naargelang het parcours en de ambitie van de dag. 1,5 tot 2kg bijkomen of verliezen kan een rampzalig effect hebben op de prestaties. Als een renner afvalt, heeft hij niet genoeg brandstof en daalt zijn energieniveau. Als hij bijkomt, krijgt hij teveel eten van ons.

Tijdens een wedstrijd als de Tour moet je ook rekening houden met alle hectiek, de drukke dagen en lange verplaatsingen in de bus. Gelukkig hebben we een uitstekende groep chefs in de ploeg die de wetenschap mooi weten om te zetten in praktijk.

team_sky_nutritie_voeding_tour_de_france_tips_2-jpg

BE: Hoe lang op voorhand begint de voorbereiding op de Tour?

Morton: De voorbereiding begint zes maanden op voorhand met alle renners die kans maken op een selectie. We plannen alle wedstrijden op hun programma en zetten doelen qua prestaties en lichaamsgewicht. Zes weken voor de Tour wordt er een laatste keer intensief gewerkt aan afvallen en proberen we alle renners op hun ideale lichaamsgewicht te krijgen.

Sommige renners kunnen nog tot 2kg verliezen in die periode. De laatste week voor de Tour draait rond rust en herstel zodat de jongens niet vermoeid van hun trainingsstages aan de start staan.

BE: Vereisen sprinters, rouleurs en klassementsrenners andere nutritionele planningen?

JM: Ongetwijfeld. De klassementsrenners moeten absoluut zo dicht mogelijk bij hun ideale lichaamsgewicht blijven. Bergop telt elke gram. De rouleurs die de ganse dag op kop moeten rijden, proberen we zo goed mogelijk bij te tanken en doen herstellen. Zij leveren elke dag berewerk voor de kopmannen en hun energiepeil moet constant blijven. Zij mogen simpel gezegd meer eten dan de klassementsrenners. Een hele Tour op kop sleuren, dat kruipt in de kleren na drie weken.

team_sky_nutritie_voeding_tour_de_france_tips_1-jpg

BE: Kan je ons een paar cijfers geven over voedselconsumptie, gewichtsverlies, hydratatie,... doorheen de Tour de France?

JM: De dagelijkse verbranding ligt tussen 4000 en 9000 kcal, naargelang het gewicht van de renner en de intensiteit van de dag. Een tijdrit van 14km verschilt uiteraard van een lange bergetappe boven de 200km.

We kennen onze renners goed en weten individueel wie wat nodig heeft om bijgetankt te blijven. We coachen hen ook van dichtbij. Met succes, want hun gewicht voor en na de Tour verschilt zelden meer dan 0.5kg.

Op vlak van hydratatie proberen niet meer dan 3% lichaamsgewicht te verliezen per dag. Koolhydratenconsumptie gaat van 6 tot 12 gram per kilogram naargelang de renner en de dag.

Dit consumeert de ploeg tijdens de 21 ritten:

  • 567 proteïne shakes

  • 1500 bidons van 500ml

  • 890 energierepen

  • 1200 gels

  • 120 energie gels met caffeïne

  • 18 x 1kg potten SiS Overnight Protein

  • In totaal zo'n 25,845 gram proteïnen

BE: Hoe ziet een 'gewone' dag tijdens de Tour eruit?

JM: We hebben onze eigen mobiele keuken. Bij alles wat daar klaargemaakt wordt, ligt de nadruk op koolhydraten en proteïnen. Bij elke maaltijd.

Het ontbijt bestaat uit pap, muesli, pasta, rijst, brood, smoothies, yoghurt, eieren enzovoort. Voor op de fiets hebben we onze eigen rijstcakes en heel heleboel SiS repen, gels en dranken. We mikken op 30-90 gram koolhydraten per uur op de fiets, naargelang het profiel van de rit. We proberen ook om tijdens de rit al proteïnen te nemen om het herstel nadien te bevorderen.

Het echte herstel na de rit bestaat uit SiS recovery shakes, fruit smoothies en verschillende opties pasta, rijst, aardappelen en proteïnen zoals vis, kip en yoghurts. Dit krijgen ze op de bus naar het hotel, vlak na de wedstrijd. Nadien volgt nog een massage en het avondeten.

Het avondmaal focust op een combinatie van koolhydraten, vis, gevogelte, rood vlees en zoveel mogelijk verse groenten en slaatjes. Na een bergrit wordt meer gegeten dan na sprintetappes.

BE: Welke tips heb je voor alledaagse fietsers die hun prestaties willen verbeteren met voeding?

JM: Gewichtsverlies in de eerste plaats. Ik sta er nog steeds van versteld hoeveel amateurs handenvol geld uitgeven aan modern materiaal, zonder aandacht te geven aan hun voedingspatroon.

Drie tot vier kilogram verliezen kan echt een groot verschil maken op de fiets. Je wordt er ontegensprekelijk beter van.

Op een wedstrijddag of voor een lange toertocht moet je simpelweg zo goed mogelijk bijgetankt zijn op voorhand, tijdens en nadien. Prestatie en herstel gaan hand in hand.

Wij geloven erin dat de meeste trainingsritten kunnen gedaan worden zonder koolhydraten. Het boost je aerobische training en je verliest makkelijker gewicht. Maar voor belangrijke dagen zijn koolhydraten wel belangrijk.

BE: Bedankt voor de inzichten James, veel geluk in de Tour.

team_sky_nutritie_voeding_tour_de_france_tips_3-jpg

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief