Plaats een advertentie

Trek Marlin 7 2017 review

oktober 31, 2016
Trek Marlin 7 2017 review

De Trek Marlin kan je beschouwen als een prijsbewust instapmodel. Wij namen hem offroad naar de trails om te zien hoe de vernieuwde 29" MTB van Trek zich zou handhaven in een prijsklasse waar de concurrentie op de markt erg fel is.

Na een periode van testrijden, komen we tot de conclusie dat deze hardtail bovenaan je verlanglijste verdient te staan als je een eerste mountainbike zoekt. Verder in dit stuk leggen we helemaal uit waarom.

  • Voor wie is hij? Voor wie wil starten met sportief mountainbiken of wie graag ontspannen rijdt op alle soorten ondergrond.

  • Wat we leuk vinden: Betrouwbare handling, stabiel rijgevoel op trails en kwalitatieve onderdelen.

  • Wat we niet leuk vinden: Zwaar gewicht. (Dit is echter niet specifiek voor dit model, 29ers van deze prijs zijn zelden vederlicht)

Het Marlin frame

De Marlin is gemaakt van Trek's zelf ontworpen Alpha Silver aluminium. Het is een simpel kader, maar uiterst robuust. De buizen zijn net genoeg vervormd om iets meer stevigheid te bieden en het kader is uitgerust met hechtingspunten voor bagagedragers. Als afwerking kan je kiezen uit drie kleuren, elk met mooie glossy verf.

trek marlin 7 hardtail mtb mountainbike review 2

Dat het een simpel kader is, wil niet zeggen dat de kwaliteit ondermaats is. De lasnaden zijn netjes en de oversized buizen zijn erg stijf en robuust.

Vergelijk je de fiets met de X-Caliber van Trek, dan zit het grootste verschil in het kadermateriaal. De X-Caliber is gemaakt uit Alpha Gold butted alu dat lichter en comfortabeler is, zonder kracht op te offeren.

trek marlin 7 hardtail mtb mountainbike review 3

Geometrie

Kijk je verder dan framemateriaal en constructie, dan is de geometrie het belangrijkste. De hoeken en dimensies van je kader hebben het meeste effect op je rijgevoel op de trails. De Marlin is perfect afgestemd op zijn 29" wielen en de geometrie is niet heel verschillend van zijn duurdere tegenhangers.

trek marlin 7 hardtail mtb mountainbike review 4

Specifiek aan de Marlin's 29" geoptimaliseerde geometrie is de gecompenseerde positie van het voorwiel. Het 29" wiel is uiteraard groter dan een 26" en dat heeft effect op de stabiliteit en het stuurvermogen. De bouw van de voorvork compenseert dit verschil en zorgt ervoor dat heel de fiets perfect op de trails ligt.

De bovenbuis van de Marlin is langer gemaakt, met een kortere stuurpen, zodat je stuur bereikbaar blijft. Die langere basis zorgt wederom voor stabiliteit en een comfortabele gewichtsverdeling van je lichaam over de fiets.

Trek maakt dit model ook in een breed assortiment aan maten. Zo kan iedereen de juiste fiets vinden. Opletten voor wie de kleinste maat kiest, daarbij zijn de 29" wielen vervangen door 27.5".

Onderdelen van grote merken

Bekijk de specificatielijst van de Marlin 7 en je zal zien dat hij wordt uitgerust met enkele van de grootste merken. Maar de meeste onderdelen zijn eerder basis in hun spectrum.

trek marlin 7 hardtail mtb mountainbike review 5

De voorvork wordt voorzien door RockShox. Een naam met flair, maar je merkt snel dat het slechts een standaardmodel is. Uitgerust met een basis lockout systeem en een preload controle. Niet meer, niet minder.

De Bontrager wielen met dubbele velgrand zijn niets speciaals. Robuust en functioneel. Ze worden ingepakt met Bontrager XR2 buitenbanden. De voorband is iets breder dan de achterband. Zo heb je vooraan stuurcontrole en grip, terwijl het achterwiel (dat in principe enkel de stuurbewegingen moet volgen) wat gewicht bespaart.

trek marlin 7 hardtail mtb mountainbike review 6

De belangrijkste specs waarnaar de meesten zullen kijken zijn de versnellingen. In principe is er niet zo veel verschil tussen een Shimano Altus en Acera. Het model van derailleur of shifter zou in dit geval niet te veel invloed mogen hebben op je keuze. De groepset van de Marlin werkt perfect en met de 3x9 setup heb je een erg brede versnellingskeuze.

De hydraulische schijfremmen van Tektro zijn entry-level. De remhendels zijn instelbaar zodat je zelf kan kiezen hoe ver je ze in moet knijpen. Het hydraulisch systeem in het algemeen is laag in onderhoud en remt vlot en betrouwbaar.

Ons testmodel woog in totaal 14,2kg, zonder pedalen. Dat is zwaar, maar niet ongewoon voor 29ers in deze prijsklasse.

Indrukken tijdens het rijden

Op papier kan de specificatielijst van een fiets er nog zo mooi of slecht uitzien, het enige wat telt is hoe hij rijdt. Offroad komen de subtiele kwaliteiten van de Marlin helemaal boven. Hij stuurt en handelt even goed als de duurdere X-Caliber, Superfly of Pro-Caliber modellen. Je vertrouwt hem vrijwel onmiddellijk genoeg om jezelf bergaf en in bochten te gooien.

Op ruige ondergrond doet hij het uitstekend. De 29" wielen vangen de meeste klappen op. Het stijve frame zorgt er wel voor dat de schokken die via het achterwiel komen hard kunnen aankomen.

Vooraan knapt de RockShox vork het zware werk op. Stevige schokken worden degelijk opgevangen en je behoudt grip aan het voorwiel. Té veel moet je er ook niet van verwachten, maar in de meeste omstandigheden deed de voorvork het meer dan behoorlijk.

trek marlin 7 hardtail mtb mountainbike review 7

Het frame en vork zorgen niet alleen voor de juiste handling. Ook de 'minder belangrijke' onderdelen dragen bij tot een comfortabel geheel. Het stuur met de relatief korte stuurpen voelt erg goed in de hand. Aan de remmen voel je dat ze niet de duurste op de markt zijn, maar ze remmen zonder meer betrouwbaar wanneer je ze nodig hebt.

De Bontrager banden geven voldoende grip en doen het goed als het nat is. Hun breedte is leuk voor comfort, maar wil je de fiets zijn totaalgewicht van 14kg verlagen, dan is dit het eerste dat je best vervangt.

trek marlin 7 hardtail mtb mountainbike review 8

Niets is perfect en de Marlin 7 had ook zijn pijnpuntjes. De rubberen handvaten verschuiven snel rond het stuur en de bijgeleverde plastic pedalen hebben onvoldoende grip bij nattigheid. Metalen pedalen of klikpedalen zijn een nodige eerste upgrade.

Gaat het bergop, dan heb je keuze uit 27 versnellingen om boven te geraken. Maar het hoge gewicht van de Marlin maakt het er in geen geval gemakkelijker op.

In het bos is de Marlin uitstekend, maar wie zijn MTB graag gebruikt om ook over de weg te rijden, zal er op dat vlak minder plezier aan beleven. Door zijn gewicht is hij niet echt vlot en de algemene geometrie is puur gericht op offroad gebruik.

Conclusie

De Marlin heeft heel veel raakvlakken met duurdere broertjes bij Trek. Maar laat het duidelijk zijn dat je krijgt waarvoor je betaalt. Zijn geometrie zorgt voor een heel sterke offroad basis, maar zijn gewicht zal voor velen een struikelblok zijn. En dat ligt niet aan de Marlin 7 zelf, maar vooral aan zijn prijsklasse. Heb je die hogere eisen en laat het budget het toe, dan is de X-Caliber waarschijnlijk een betere keuze.

Los daarvan is het een schitterend rijdende mountainbike. Shop je in deze prijsklasse, dan moet de Marlin 7 erg hoog op je verlanglijstje komen.

[eho]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief