Plaats een advertentie

Tour De France: Alles wat je moet weten

juli 04, 2018
Tour De France: Alles wat je moet weten

De wedstrijd

De Tour is het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld. Bijna 200 renners rijden drie weken lang zo'n 3500km door Frankrijk of buurlanden. Elk jaar kijken 3.5 miljard mensen naar de rechtstreekse uitzendingen.

Sinds de oprichting in 1903, is de Tour uitgegroeid tot dé wielerwedstrijd van de kalender. Een etappeoverwinning kan een renner plots wereldberoemd maken en iedereen die er in slaagt om het algemene klassement binnen te halen, verzekert zich automatisch van een plaats in de geschiedenisboeken.

Naast de etappes en het algemeen klassement, kunnen ook sprinters, jongeren, klimmers, ploegen en aanvallers hun eigen rangschikking uitvechten. Elk klassement krijgt zijn eigen trui om aan te tonen wie er voorlopig aan de leiding staat.

ronde_van_frankrijk-jpg

Voor de snelle mannen is een sprintoverwinning in de Tour hét doel van het jaar.

De Truien

Algemeen klassement - gele trui

De meest prestigieuze trui is natuurlijk die van het algemen klassement. Degene die na de laatste etappe de laagste opgetelde tijd heeft gereden, wint. Zo simpel is het. De gele trui is de meest legendarische prijs in het wielrennen, naast de regenboogtrui van het wereldkampioenschap. Waarom geel? Dat is indertijd gekozen om overeen te komen met de kleur van het papier van sportkrant l'Auto. Toenmalig sponsor van de Tour.

ronde_van_frankrijk_gele_trui-jpg

Winnaar van 2013, 2015, 2016 EN 2017: De Brit Chris Froome. Na veel vijven en zessen zal hij toch aan de start staan in 2018.

Bergklassement - bollentrui

Elk jaar wordt ook één renner gekroond tot beste klimmer. Op de top van elke gecategoriseerde klim vallen punten te rapen. Wie eerst boven is, pakt de meeste punten. Hoe lastiger de helling (langer, steiler), hoe meer punten. De moeilijkste bergen zijn HC (Hors Catégorie) of 'Buiten Categorie' beklimmingen. Gevolgd door 1e, 2e, 3e en 4e categorie.

Ligt de aankomst van een etappe bovenop een helling of berg, dan tellen de punten dubbel. Ook deze opvallende trui heeft zijn iconische patroon te danken aan een oud-sponsor: Chocolat Poulain. Hun chocoladerepen waren verpakt in wit papier met rode bollen.

ronde_van_frankrijk_bollen_trui-jpg

Warren Barguil was uitmuntend in de bergen, won 2 aankomsten bergop en werd eigenaar van de bollentrui.

Puntenklassement - groene trui

Voor de sprinters is er de groene trui. Zij kunnen onderweg en aan de finish punten sprokkelen voor hun klassement. De meeste punten worden uitgedeeld op vlakke aankomsten, om de spankracht tussen de echte sprinters te vergroten. De laatste jaren werd dit klassement gedomineerd door Peter Sagan, die sinds 2012 vijf keer op rij de groene puntentrui veroverde. Hij is niet altijd de snelste in de massasprints, maar op lastige etappes kan hij langer bergop volgen, waardoor hij in bijna alle etappes punten kan sprokkelen.

Hoe kan Sagan de trui verliezen? Door een diskwalificatie bijvoorbeeld, zoals vorig jaar. Laat ons hopen voor de Slovaak dat die situatie zich niet herhaalt.

ronde_van_frankrijk_groene_trui-jpg

Michael Matthews kon vorig jaar profiteren van het uitvallen van Sagan en Kittel (die al vijf etappes gewonnen had voor hij ziek werd). De Australische sprinter won twee etappes en hield het groen vast tot in Parijs.

Jongerenklassement - witte trui

Dit klassement werkt net hetzelfde als het algemeen klassement, maar enkel renners onder de 25 jaar komen in aanmerking. Het winnen van de witte jongerentrui is vaak een teken van een mooie toekomst. Enkele voormalige winnaars zijn: Alberto Contador, Andy Schleck, Thibaut Pinot en Nairo Quintana.

ronde_van_frankrijk_witte_trui-jpg

Simon Yates was vorig jaar de beste jongere en volgde zijn tweelingbroer Adam op.

Ploegenklassement

Elke etappe wordt de tijd van de drie beste renners per ploeg apart genoteerd. Het team dat over de drie weken zo de laagste tijd optelt, mag zich de beste ploeg noemen. Zij krijgen geen trui, maar wel gele rugnummers in plaats van witte. Tegenwoordig gebruikt men ook vaak een gele helm om de leiding in het ploegenklassement aan te tonen.

ronde_van_frankrijk_ploegenklassement-jpg

De beste ploeg in 2017: Team Sky. De ploeg van Chris Froome ziet er ook dit jaar uitzonderlijk sterk uit.

De prijs van de strijdlust

Om spektakel in de koers aan te moedigen, kiest een panel juryleden dagelijks de meest 'strijdlustige' renner. Dit is een subjectieve prijs die niet toevallig regelmatig aan een Fransman toegekend wordt. Hoe kan je winnen? Door 100x aan te vallen, door heel de koers voorop te rijden of door na een ernstige valpartij toch door te bijten en de finish te halen. De dagwinnaar krijgt een geldprijs en mag de dag nadien met een rood rugnummer rijden.

Op het einde van de Tour wordt de 'Superstrijdlust' uitgedeeld aan de renner die zich over heel de wedstrijd aanvallend heeft opgesteld.

ronde_van_frankrijk_strijdlust-jpg

Als winnaar van de bollen en twee bergritten was Warren Barguil de grote Franse publiekslieveling in 2017.

Weetjes uit de Tour De France

  • Het kleinste verschil ooit tussen de 1e en 2e in het eindklassement bedraagt 8 seconden. Dit was in 1989 na een legendarisch duel tussen Greg Lemond en Laurent Fignon.

  • De prijzenpot van de Tour bedraagt €2.03 miljoen. De gele trui krijgt €450 000 en elke deelnemer krijgt sowieso €400 voor de moeite.

  • De snelste etappe ooit werd gereden aan een gemiddelde van 50.4 km/u. Mario Cipollini won die dag. De snelste tijdrit werd gewonnen door Rohan Dennis in 2015. Hij reed maar liefst 55.4 km/u.

  • Eddy Merckx (wie anders) is recordhouder qua aantal etappezeges. Hij pakte er 34. Mark Cavendish komt met 30 aardig in de buurt. In 2016 won hij na enkele magere jaren terug 4 massasprints, maar dit jaar heeft hij vaker op het asfalt gezeten dan op zijn fiets. Zijn vormpeil is dus een vraagteken.

  • De gemiddelde snelheid van winnaar Froome over heel de Tour in 2016 was 39.6 km/u.

ronde_van_frankrijk_truien-jpg

De Ronde van Frankrijk 2018

  • Dit jaar vindt de 105de editie van de Ronde Van Frankrijk plaats. De renners starten in de Vendée en krijgen onder andere een kasseienrit en een ploegentijdrit voor de wielen geschoven.

  • De kortste etappe in lijn is 65km(!). De aankomst ligt bovenop een Col Buiten Categorie van 16km, met daarvoor nog twee cols van eerste categorie. Dit wordt pittig.

  • De topfavorieten zijn onder andere titelverdediger Chris Froome, Richie Porte, Nairo Quintana, Romain Bardet, Mikel Landa en Vincenzo Nibali.

  • Gevaarlijke outsiders zijn onder andere: Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang, Rigoberto Uran en Adam Yates.

  • Het sprintersveld is buitengewoon uitstekend. In de vlakke etappes wordt het uikijken naar duels tussen Marcel Kittel, Mark Cavendish, Fernando Gaviria, André Greipel, Peter Sagan, Alexander Kristoff, Dylan Groenewegen, Arnaud Démare, Edvald Boasson Hagen, John Degenkolb,...

  • De belangrijkste Belgen om naar uit te kijken zijn Philippe Gilbert, Tiesj Benoot, Jasper Stuyven, Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet en Serge Pauwels.

  • De belangrijkste Nederlanders zijn Tom Dumoulin, Dylan Groenewegen, Robert Gesink, Niki Terpstra en Bauke Mollema.

ronde_van_frankrijk_podium-jpg

Lees veel meer over alles wat met de fiets te maken heeft op onze #EverythingBike Blog

Fotocredit: Cyclingtips, Cor Vos

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief