For a more effortless and secure experience on our site, please consider updating your browser
Plaats een zoekertje

Tour De France: Alles wat je moet weten

juni 19, 2017
Tour De France: Alles wat je moet weten

De wedstrijd

De Tour is het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld. Bijna 200 renners rijden drie weken lang zo'n 3500km door Frankrijk of buurlanden. Elk jaar kijken 3.5 miljard mensen naar de rechtstreekse uitzendingen.

Sinds de oprichting in 1903, is de Tour uitgegroeid tot dé wielerwedstrijd van de kalender. Een etappeoverwinning kan een renner plots wereldberoemd maken en iedereen die er in slaagt om het algemene klassement binnen te halen, verzekert zich automatisch van een plaats in de geschiedenisboeken.

Naast de etappes en het algemeen klassement, kunnen ook sprinters, jongeren, klimmers, ploegen en aanvallers hun eigen rangschikking uitvechten. Elk klassement krijgt zijn eigen trui om aan te tonen wie er voorlopig aan de leiding staat.

tour de france ronde van frankrijk sprint

*Voor de snelle mannen is een sprintoverwinning in de Tour hét doel van het jaar. *

De Truien

Algemeen klassement - gele trui

De meest prestigieuze trui is natuurlijk die van het algemen klassement. Degene die na de laatste etappe de laagste opgetelde tijd heeft gereden, wint. Zo simpel is het. De gele trui is de meest legendarische prijs in het wielrennen, naast de regenboogtrui van het wereldkampioenschap. Waarom geel? Dat is indertijd gekozen om overeen te komen met de kleur van het papier van sportkrant l'Auto. Toenmalig sponsor van de Tour.

tour de france ronde van frankrijk gele trui froome ventoux

Winnaar van 2013, 2015 en 2016: De Brit Chris Froome. Vorig jaar kon zelfs een chaotische val met een motor op de Ventoux hem niet uit het geel houden.

Bergklassement - bollentrui

Elk jaar wordt ook één renner gekroond tot beste klimmer. Op de top van elke gecategoriseerde klim vallen punten te rapen. Wie eerst boven is, pakt de meeste punten. Hoe lastiger de helling (langer, steiler), hoe meer punten. De moeilijkste bergen zijn HC (Hors Catégorie) of 'Buiten Categorie' beklimmingen. Gevolgd door 1e, 2e, 3e en 4e categorie.

Ligt de aankomst van een etappe bovenop een helling of berg, dan tellen de punten dubbel. Ook deze opvallende trui heeft zijn iconische patroon te danken aan een oud-sponsor: Chocolat Poulain. Hun chocoladerepen waren verpakt in wit papier met rode bollen.

tour de france ronde van frankrijk sbollentrui majka

Rafal Majka won de bollentrui in 2014 en 2016. Ook dit jaar zal de Pool punten najagen in de bergen.

Puntenklassement - groene trui

Voor de sprinters is er de groene trui. Zij kunnen onderweg en aan de finish punten sprokkelen voor hun klassement. De meeste punten worden uitgedeeld op vlakke aankomsten, om de spankracht tussen de echte sprinters te vergroten. De laatste jaren werd dit klassement gedomineerd door Peter Sagan, die sinds 2012 elk jaar al de groene puntentrui veroverde. Hij is niet altijd de snelste in de massasprints, maar op lastige etappes kan hij langer bergop volgen, waardoor hij in bijna alle etappes punten kan sprokkelen.

tour de france ronde van frankrijk groene trui sagan

Peter Sagan kan dit jaar voor de zesde opeenvolgende (!) keer de groene trui winnen. De Slowaak heeft sinds 2012 zo'n overmacht in het puntenklassement, dat maar weinig andere renners luidop durven zeggen dat ze ook graag eens groen zouden willen.

Jongerenklassement - witte trui

Dit klassement werkt net hetzelfde als het algemeen klassement, maar enkel renners onder de 25 jaar komen in aanmerking. Het winnen van de witte jongerentrui is vaak een teken van een mooie toekomst. Enkele voormalige winnaars zijn: Alberto Contador, Andy Schleck, Thibaut Pinot en Nairo Quintana.

tour de france ronde van frankrijk witte trui yates obe

Adam Yates was vorig jaar de beste jongere en mocht het wit mee naar huis nemen voor ORICA-BikeExchange

Ploegenklassement

Elke etappe wordt de tijd van de drie beste renners per ploeg apart genoteerd. Het team dat over de drie weken zo de laagste tijd optelt, mag zich de beste ploeg noemen. Zij krijgen geen trui, maar wel gele rugnummers in plaats van witte. Tegenwoordig gebruikt men ook vaak een gele helm om de leiding in het ploegenklassement aan te tonen.

fullpage Tour de France teams classification CorVos 1

De beste ploeg in 2015: Movistar. Quintana en Valverde stonden allebei op het podium in de individuele eindrangschikking.

De prijs van de strijdlust

Om spektakel in de koers aan te moedigen, kiest een panel juryleden dagelijks de meest 'strijdlustige' renner. Dit is een subjectieve prijs die niet toevallig regelmatig aan een Fransman toegekend wordt. Hoe kan je winnen? Door 100x aan te vallen, door heel de koers voorop te rijden of door na een ernstige valpartij toch door te bijten en de finish te halen. De dagwinnaar krijgt een geldprijs en mag de dag nadien met een rood rugnummer rijden.

Op het einde van de Tour wordt de 'Superstrijdlust' uitgedeeld aan de renner die zich over heel de wedstrijd aanvallend heeft opgesteld.

tour de france ronde van frankrijk strijdlust martin alaphilippe

Een primeur in 2016: Tony Martin en Julian Alaphilippe kregen na de zestiende etappe allebei de Prijs voor de Strijdlust nadat ze met zijn tweetjes heel de dag voorop hebben gereden.

Weetjes uit de Tour De France

 • Het kleinste verschil ooit tussen de 1e en 2e in het eindklassement bedraagt 8 seconden. Dit was in 1989 na een legendarisch duel tussen Greg Lemond en Laurent Fignon.

 • De prijzenpot van de Tour bedraagt €2.03 miljoen. De gele trui krijgt €450 000 en elke deelnemer krijgt sowieso €400 voor de moeite.

 • De snelste etappe ooit werd gereden aan een gemiddelde van 50.4 km/u. Mario Cipollini won die dag. De snelste tijdrit werd gewonnen door Rohan Dennis in 2015. Hij reed maar liefst 55.4 km/u.

 • Eddy Merckx (wie anders) is recordhouder qua aantal etappezeges. Hij pakte er 34. Mark Cavendish komt met 30 aardig in de buurt. Vorig jaar won hij na enkele magere jaren terug 4 massasprints, maar dit jaar heeft hij gekampt met klierkoorts. Zijn vormpeil is dus een vraagteken.

 • De gemiddelde snelheid van winnaar Froome over heel de Tour in 2016 was 39.6 km/u.

tour de france

De Ronde van Frankrijk 2017

 • Dit jaar vindt de 104de editie van de Ronde Van Frankrijk plaats. De renners zullen 3540km moeten rijden. De start is in Düsseldorf en de eerste etappes zullen België doorkruisen.

 • Er zijn twee individuele tijdritten, goed voor 36.4km.

 • De topfavorieten zijn titelverdediger Chris Froome, Richie Porte, Nairo Quintana en Alberto Contador.

 • Gevaarlijke outsiders zijn onder andere: Alejandro Valverde, Fabio Aru, Romain Bardet, Jakob Fuglsang, Esteban Chaves en Simon Yates.

 • Het sprintersveld is buitengewoon uitstekend. In de vlakke etappes wordt het uikijken naar duels tussen Marcel Kittel, Mark Cavendish, André Greipel, Peter Sagan, Alexander Kristoff, Dylan Groenewegen, Bryan Coquard, Nacer Bouhanni, Arnaud Démare, Edvald Boasson Hagen, John Degenkolb,...

 • De belangrijkste Belgen om naar uit te kijken zijn Philippe Gilbert, Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet en Serge Pauwels.

*De belangrijkste Nederlanders zijn Dylan Groenewegen, Robert Gesink en Bauke Mollema.

tour de france ronde van frankrijk podium parijs

Lees veel meer over alles wat met de fiets te maken heeft op onze #EverythingBike Blog

Fotocredit: Cyclingtips, Cor Vos, Kristof Ramon, Gruberimages en Brakethroughmedia

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief