Plaats een advertentie

Tour de France 2021: samenvatting van de zeventiende etappe

juli 14, 2021
Tour de France 2021: samenvatting van de zeventiende etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews

Tadej Pogačar, in de gele trui van de leider in het algemeen klassement, was de beste klimmer en behaalde een zwaarbevochten overwinning in de 17e etappe van de Tour de France van 2021.

In de laatste zes kilometer van de etappe wisselden Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) en Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) aanvallen af, waarbij de witte trui uiteindelijk ging naar Carapaz - de winnaar van de Giro d'Italia van 2019 - die won met vier seconden plus nog eens zes seconden tijdbonus aan het einde van de etappe. In het algemeen klassement leidt Vingegaard nu met een kleine vier seconden voorsprong op Carapaz.

pogacar-2021-stage-17-tour-de-france-jpg

"Het was de moeilijkste etappe van de Tour en ik draag deze overwinning op aan mijn ploeg die hier zo hard voor me gewerkt heeft," zei Pogačar. "Ik probeerde verschillende keren aan te vallen om in mijn eentje te winnen, maar ik faalde. Ik sprintte alleen in de laatste 60 meter."

Hoewel de Fransman David Gaudu (Groupama-FDJ) agressief was op de slotklim, kon hij op Bastille Day, vier jaar geleden, geen zege pakken voor Frankrijk.

Hoe het gebeurde


Met een dag in de Pyreneeën achter de rug en nog een zware klimdag voor de boeg op donderdag, verhitte de strijd om het algemeen klassement al snel in etappe 17.

Een kopgroep brak na 20 kilometer en de zes renners Anthony Turgis (TotalEnergies), Anthony Pérez (Cofidis), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty Gobert Materiaux), Dorian Godon (AG2R-Citroën) en Maxime Chevalier (B&B Hotels) hadden met nog 85 kilometer te gaan een voorsprong van acht minuten op de koplopers.

Trui gevechten

jerseys-2021-stage-17-tour-de-france-jpg

Van Poppel kwam door bij de tussensprint met 64,5 km te gaan en nam de groene trui punten van de kopgroep. Deceuninck-Quick-Step kwam op 8:35 achterstand en bracht Cavendish in een positie om het resterende enige punt in de wedstrijd te pakken.

Achter Cav's wiel volgden Michael Matthews (Team BikeExhange) en Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious).

Matthews, met een setup van teamgenoot Luka Mezgec, leidde de aanval voor de groene vlag. Cav volgde hem, maar kon niet om de Australische sprinter heen, terwijl Colbrelli zich maar net aan het wiel van de Manx Missle kon vasthouden.

De wedstrijd voor de beste klimmer was ook in volle gang toen, met 55 km te gaan, Nairo Quintana en Elie Gesbert (Arkéa-Samsic), Wout Poels (Bahrain-Victorious) en Pierre Latour (TotalEnergies) uit het peloton braken in de bolletjestrui. Maar die opmars stokte en binnen een paar kilometer werd hij gedegradeerd tot het tempo van UAE-Team Emirates.

Turgis leidde bij het KOM punt op de Peyresourde klim. Chevalier vond het tempo te hoog en werd op de klim uit de kopgroep gezet. Achter hem bleef Latour het tempo opvoeren om de eerste zes renners in te halen.

UAE Team Emirates bleef druk uitoefenen op het klassement en trok Pogacar op de beklimming in een hoog tempo mee.

En toen vielen Postleberger en van Poppel van het front af.

Op de klim naar de Col de Val Louron-Azet viel Pérez de restanten van de kopgroep aan, die terugviel in de groep voor de gele trui, die uitgedund was tot 41 renners.

Gevecht op Bastille Dag

perez-2021-stage-17-tour-de-france-jpg

Vóór de slotklim hadden de Fransen Pérez en Godon een voorsprong van 76 seconden op Turgis, die bijna 2:45 voor lag op de groep van Pogačar.

Davide Formolo (UAE Team Emirates) viel weg uit de kopgroep van de gele trui toen zijn werk voor vandaag erop zat. Teamgenoot Brandon McNulty nam het kopwerk over, gevolgd door Rafal Majka en vervolgens Pogačar. Dat tempo was te veel voor wereldkampioen Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step), Richie Porte (Ineos Grenadiers) en Mont Ventoux etappewinnaar Wout van Aert (Jumbo-Visma).

Het vuurwerk vooraan de wedstrijd begon toen Pérez aanviel, op zoek naar een ritzege voor een Franse renner op Bastille Day.

En toen was het McNulty die wegreed van het front met nog 12 km te gaan. Hij kreeg het gezelschap van Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), die het tempo te hoog vond.

Formolo bleef aandringen en nam Pogačar mee naar de laatste 9 km. Vlak daarachter werd Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) begeleid door teamgenoot Sepp Kuss, de winnaar van etappe 15.

Poels, nog steeds op zoek naar KOM-punten, werd samen met Guillaume Martin (Cofidis) en Gaudu uit de kop van de groep van gele truien gezet.

Pérez zette zijn aanval op de etappe voort als de enige Fransman vooraan.

Toen Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) zich met nog 8 km te gaan weer aansloot bij de groep van gele trui, lanceerde Rafal Majka Pogacar op de weg. Alleen Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Carapaz, Vinvegaard, Ben O'Connor (AG2R-Citroën) en Rigoberto Urán (EF Education-Nippo) konden met de gele trui meerijden.

Slechts 2 km later werden O'Connor en Castroviejo bij de volgende versnelling uit de gele trui gereden, terwijl Urán verschillende fietslengtes verloor.

Met nog 6 km te gaan, reden de drie leiders in het klassement - Pogačar, Carapaz en Vinvegaard - weg van zes achtervolgers.

selection-2021-stage-17-tour-de-france-jpg

Vingegaard en Pogačar zetten elkaar onder druk, terwijl Carapaz van achteren de leiders probeerde bij te houden.

Met nog 5 km te gaan, had Gaudu bijna een minuut achterstand op de drie leiders in het klassement en de etappe.

Carapaz leek te lijden, knarste op zijn tanden en weigerde door te trekken op kilometer 4,5.

Achter de drie leiders voert Gaudu de hoop van de Franse natie op een ritzege aan, terwijl Urán de rest van de kopgroep aanvoert, waartoe ook Dylan Teuns (Bahrain-Victorious) en Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe) behoren.

Pogacar viel opnieuw aan met nog 2 km te gaan en werd gegrepen door Vingegaard en Carapaz. De witte trui deed al het werk en dekte elke beweging van de leider in de laatste 2 km totdat Carapaz aanviel op 1,3 km van de finish.

Die klim liet Vingagaard vallen toen de drie een tunnel ingingen. Alleen Pogačar kon de Ecuadoriaan, ook een Grand Tour winnaar, bijhouden.

Vingagaard vocht zich terug naar de twee leiders toen Pogačar aanviel en de ritzege pakte.

Vingagaard, met het momentum van het werk dat hij had gedaan om weer vooraan in de wedstrijd te komen, passeerde Carapaz in de laatste 10 meter.

Gaudu, die de etappe als vierde afsloot, zei: "Ik ben blij met mijn prestatie. In de derde week van de grand tour weet je het nooit, maar ik was hersteld van gisteren. Aan het front waren de drie de sterkste. Ik kon hen niet vergezellen. Toen ze aanvielen, kon ik niet alleen aankomen. Ik had er geen spijt van."

Wat er nog volgt

luz-ardiden-2021-stage-17-tour-de-france-png

Etappe 18 is nog een dag voor de klimmers en omvat twee beklimmingen van hogere categorie, de Col du Tourmalet en de klim naar Luz Ardiden.

De 129,7 km lange etappe is de laatste bergetappe van de Tour de France van 2021 en de laatste kans voor de klimmers om tijd te winnen op de rouleurs vóór de afsluitende tijdrit.


Foto`s: ASO/Pauline Ballet

Blijf op de hoogte van al het nieuws en uitslagen van de Tour de France hier, op BikeExchange.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief