Plaats een advertentie

Tour de France 2021: samenvatting van de vijftiende etappe

juli 11, 2021
Tour de France 2021: samenvatting van de vijftiende etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews

Sepp Kuss (Jumbo-Visma) heeft zondag een spectaculaire solo-overwinning gereden op lokale wegen in de Ronde van Frankrijk.

Kuss viel aan uit de groep op de laatste klim van de dag en reed een gedurfde afdaling naar de finish, waarbij hij een felle achtervolging afsloeg van Alejandro Valverde (Movistar), die als tweede eindigde.

Wout Poels (Bahrain Victorious) eindigde als derde.

"Het betekent veel voor me - ik kan nog steeds niet geloven dat ik in de Tour de France zit, laat staan dat ik een etappe win," zei Kuss. "Het is echt ongelooflijk, ik ben sprakeloos."

kuss-2021-stage-15-tour-de-france-jpg

Kuss, die in Andorra woont, viel aan uit de kopgroep van de dag op de beklimming van de Beixalis en nam afstand van de achtervolgers Valverde en David Gaudu (Groupama-FDJ).

Kuss toonde zijn beste klimkunsten op de steile klim en reed naar de top met een voorsprong van 25 seconden op de aanvallende Valverde. De 26-jarige Coloradan zette alles op alles in de afdaling naar de finish, waarbij hij zijn lokale kennis gebruikte om de krappe technische afdaling te navigeren.

"Het was een zware dag in de ontsnapping, ik ken de klim vrij goed maar ik rijd hem niet zo vaak in de training omdat hij zo zwaar is," verklaarde hij na de etappe.

Kuss hield zijn gezicht vast van jubel voordat hij zijn bril in het publiek gooide toen hij over de streep kwam voor zijn eerste Tour de France overwinning. Dit was zijn tweede overwinning in een Grote Ronde, nadat hij in 2018 al een bergprijs won in de Vuelta a España.

Het is de tweede Tourzege voor Jumbo-Visma nadat de ploeg in de eerste week haar aanvoerder Primož Roglič verloor. Wout van Aert scoorde een spectaculaire overwinning op de Ventoux in etappe 11, en zondag was het de beurt aan Kuss in de schijnwerpers.

"Ik heb echt geleden in deze Tour en had niet het pit in mijn benen," zei hij.

"Het is moeilijk omdat we maar met vijf man zijn, we willen voor etappes rijden en Jonas [Vingegaard] rijdt zo sterk, vandaag wilde ik echt het karwei afmaken - vanaf hier zal ik Jonas steunen, het is leuk om hem ook zo goed te zien rijden."

Ineos Grenadiers gebruikte de cijfers om druk uit te oefenen op Pogačar en zijn klassementsrivalen tijdens de laatste beklimming van Beixailis. Richard Carapaz, Ben O'Connor, Rigoberto Urán en Jonas Vingegaard versnelden allemaal door de steile, smalle klim, maar zagen Pogačar alle pogingen staken.

Pogačar zag er koel uit toen hij alle bedreigingen afsloeg en het tempo op de top controleerde voordat hij alle GC-kandidaten naar de finish leidde. Er waren geen tijdsverschillen tussen de voornaamste podiumfavorieten, behalve Guillaume Martin (Cofidis) die uit de wedstrijd viel na een val op de voorlaatste klim van de etappe.

Krachtige pauze gaat bij kilometer nul

peloton-2021-stage-15-tour-de-france-jpg

Thomas De Gendt zette de aanval in op kilometer nul en brak weg uit twee groepen die uiteindelijk na ongeveer een uur samensmolten tot één groep.

Jumbo-Visma, EF Education Nippo en Ineos Grenadiers sloten zich bij die groep aan.

Kuss kwam in de groep terecht, waarin ook zijn teamgenoten Van Aert en Steven Kruijswijk zaten. De kopgroep bestond verder uit Gaudu, Valverde, Vincenzo Nibali, Julian Alaphilippe en de KoM-trui-kandidaten Mike Woods, Nairo Quintana en Poels.

De 32 renners hadden een voorsprong van bijna 10 minuten in de eerste 120 kilometer terwijl UAE Team Emirates het veld achter hen controleerde.

Ineos Grenadiers sloeg zijn slag en voerde het tempo van UAE-Emirates op toen het peloton de hoogste klim van de wedstrijd naderde, de Port d'Envalira.

De ploeg van Carapaz gooide hun twee vluchters terug in de groep en sloot aan bij het peloton onder aanvoering van Richie Porte. De ploeg voerde het tempo op tijdens de klim en de lange afdaling, waardoor de meeste GC-favorieten geïsoleerd kwamen te zitten om Martin af te zetten voor de slotklim van de dag.

Hitte race voor de rood gestippelde trui

poels-2021-stage-15-tour-de-france-jpg

Zondag was er weer een felle strijd om de bergpunten.

Poels versloeg van Aert en Woods in een sprint op de eerste beklimming. Hetzelfde trio was in een felle strijd verwikkeld voor de tweede beklimming, waarbij van Aert dit keer de meeste punten pakte.

Quintana ging lang voor de souvenir Henri Desgrange (hoogtepunt van de race) om de punten te pakken op de Envilara. De Colombiaan viel twee keer aan op de beklimming van Beixalis voordat de aanval van Kuss hem naar de laatste top van de etappe bracht.

Poels neemt nu de polka-dot trui mee naar de rustdag.


Foto`s: ASO/Charly Lopez

Blijf op de hoogte van al het nieuws en uitslagen van de Tour de France hier, op BikeExchange.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief