Plaats een advertentie

Tour de France 2021: samenvatting van de vijfde etappe

juni 30, 2021
Tour de France 2021: samenvatting van de vijfde etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews

  

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) heeft de tijdrit van de vijfde etappe van de Tour de France 2021 gewonnen en schuift op naar de tweede plaats algemeen.

"Vandaag was echt een goede dag voor mij. Ik had vandaag echt een goede dag. Ik heb geen fouten gemaakt. Het was perfect weer voor mij," zei Pogačar. "Helaas hadden sommige jongens natte wegen, maar gelukkig had ik perfecte omstandigheden. De temperatuur was ook perfect voor mij. Daarom was vandaag echt een goede dag voor mij."

pogacar-2021-stage-5-tour-de-france-jpg

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) verdedigde zijn algemene leiding in een heroïsche race tegen de klok, waarbij hij zelfs zichzelf verraste.

"Ik heb mezelf vandaag verrast. Ik moet het team bedanken. We werkten tot middernacht om de beste positie op de fiets te krijgen. Het was een van mijn beste dagen op de fiets," zei Van der Poel. "Ik was in staat om mijn grenzen te verleggen vandaag en ik ben trots op wat ik deed. Ik heb wat energie gespaard om mezelf naar het einde toe echt te pushen. Ik moest iets in de tank houden. Toen ik gisteren zei dat ik de trui ging verliezen, loog ik niet."

Hoe het gebeurde


Mikel Bjerg (UAE Team Emirates) zette al vroeg op de grid in droge omstandigheden de snelste tijd neer en reed het grootste deel van de dag aan kop van het veld.

Toen de renners uit het starthuis rolden, verslechterden de weersomstandigheden gedurende de dag, waardoor het 27,5 km lange parcours met meer dan 300 meter hoogteverschil een grote uitdaging werd.

De laatste twee kilometer waren zeer technisch en de wegen hadden veel verf voor de verkeersregeling, waardoor ze in natte toestand nog gladder waren dan de niet-geverfde weg.

Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), de winnaar van de individuele tijdrit in Parijs-Nice 2021, reed op een gloednieuwe Cannondale SuperSlice model tijdritfiets. Hij gleed bijna uit in een zeer natte bocht van 90 graden naar rechts, maar hij redde wonderwel en bleef overeind.

Brendan McNulty (UAE Team Emirates), de voormalige wereldkampioen tijdrijden bij de junioren, kwam op de gladde wegen ten val en finishte de race op zijn reserve TT-fiets.

Magnus Cort Nielsen (EF Education-Nippo) kwam 15 seconden voor zijn ploegmaat Bissegger als tweede over de eindstreep.

Toen tijdritspecialist Stefan Küng (Groupama-FDJ) door de eerste tijdcontrole kwam, was hij de snelste renner met meer dan 11 seconden en zou hij de klok stilzetten als de snelste renner met 36 seconden.

Betere omstandigheden, snellere tijden...

van-der-poel-2021-stage-5-tour-de-france-jpg

Toen de raceomstandigheden verbeterden - koelere temperaturen, minder wind en opdrogende wegen - eindigde klassementsfavoriet Richie Porte op de derde plaats. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) kwam door de tweede tijdcontrole met de op één na snelste tijd.

Pogačar (UAE-Team Emirates) rolde van de startheuvel de baan op en kwam door de eerste tijdcontrole met 10 seconden voorsprong op de rest.

Terwijl de klassementsfavorieten door de tijdcontroles kwamen, veranderde het algemeen klassement naarmate elke renner de starthelling afrolde en door de twee tijdcontroles op het parcours ging.

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) kwam als vierde door de tweede tijdcontrole, en zijn eindtijd bracht hem op de vierde plaats algemeen toen hij de klok stilzette.

Pogačar reed als de bliksem over het parcours en kwam 17 seconden sneller door de tweede tijdcontrole dan enige andere renner.

Van der Poel, die eerder had gezegd dat hij nog nooit in een windtunnel was geweest, had bij de tweede tijdcontrole slechts 22 seconden achterstand, maar nog steeds een voorsprong in het algemeen klassement.

Wout van Aert (Jumbo-Visma), die zijn eerste tijdrit reed sinds hij voor de Tour herstelde van een blindedarmontsteking, eindigde vandaag als vierde.

Terwijl Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) alles uit de kast haalde om op het hoogste podium te belanden, zakte hij in de tijdrit naar de vierde plaats algemeen.

Wat volgt er nu?

De etappe van donderdag over 160,6 km van Tours naar Chateauroux is vergelijkbaar met de etappe van 2013 van Tours naar Saint-Amand-Montrond.

De finish is aan het einde van een vlakke, 1.600 meter lange rechte lijn op de acht meter brede Avenue de la Châtre.

Deze etappe is een nieuwe kans voor de sprinters en voor Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step) om de 34 Tour de France-etappezeges van Eddy Merckx te benaderen.


Blijf op de hoogte van de Tour de France 2021

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief