Plaats een advertentie

Tour de France 2021: samenvatting van de vierde etappe 

juni 29, 2021
Tour de France 2021: samenvatting van de vierde etappe 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews

  

Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step) won de vierde etappe van de Tour de France van 2021 met een perfect getimede slotaanval.

De "Manxman" behaalde zijn 31ste ritzege toen hij de kopgroep van Alpecin-Fenix omzeilde en de laatste man uit een kopgroep van de hele dag inhaalde met nog maar een handvol meters te gaan.

"Ik weet niet wat ik moet zeggen. Om hier alleen te zijn is best speciaal. Ik had niet gedacht dat ik terug zou komen naar deze race," zei Cavendish. "Ik dacht dat ik nooit meer terug zou komen naar deze race, eerlijk gezegd."

cavendish-matthews-stage-4-tour-de-france-jpg

Met de ritzege en ook de punten bij de tussensprint van de dag, nam Cavendish de leiding in het puntenklassement over van ploegmaat en wereldkampioen Julian Alaphilippe.

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) leidde de ontsnapping voor ploegmaten Tim Merlier en Jasper Philipsen en zal woensdag de vijfde etappe van de tijdrit in de maillot jaune rijden.

"Ik moet realistisch zijn. Ik ga er alles aan doen om morgen de gele trui te behouden, maar [de tijdrit] is een wedstrijd voor specialisten, dus ik verwacht niet dat ik hem zal behouden," zei van der Poel. "Het was al een geweldige Tour voor ons en we zullen proberen om later in deze Tour nog een etappe te winnen."

Hoe het gebeurde


Na een kort protest in het begin van de etappe vormde zich een kopgroep van twee man die tot drie minuten voorsprong leidde voordat de sprintersploegen naar voren kwamen om een beheersbare voorsprong te behouden voor de finale van de etappe.

De vluchters Brent Van Moer (Lotto-Soudal) en Pierre-Luc Périchon (Cofidis) hadden al een voorsprong van drie minuten op 125 km na de hervatting van de wedstrijd.

Pierre-Luc Périchon (Cofidis) en Brent van Moer (Lotto-Soudal) zaten het grootste deel van de etappe niet vooraan in het peloton. Afbeelding: Chris Graythen/Getty Images Met nog 100 km te gaan werd het tempo opgevoerd en reden de renners in één ruk op kop. Die inspanning halveerde de voorsprong van de twee mannen in slechts 40 km.

Cavendish ging naar de ploegauto toen zijn zadel met 55 km te gaan weggleed, en de ritwinnaar nam een reservefiets - met zadel - zonder startnummer.

Bij de tussensprint nam Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick-Step) afstand van Cavendish om de resterende sprintpunten te pakken voor Nacer Bouhani (Bahrain-Victorius).

Cav keerde onmiddellijk terug naar het peloton, dat de achtervolging voortzette op de twee mannen, die nog 90 seconden achter de leiders lagen.

Een overwinning uit de ontsnapping?

breakaway-2021-stage-4-tour-de-france-jpg

Met nog 15 km te gaan, gingen de Ineos Grenadiers naar voren om Richard Carapaz en Geraint Thomas uit de gevarenzone te halen.

Naast de Britse ploeg was ook Deceuninck-Quick-Step op kop om de vluchters terug te halen en Alaphilippe of Cavendish in een voordelige positie te brengen voor de sprint.

Van Moer brak alleen weg op 12 km en nam afstand van Périchon op een klein klimmetje. Deze tactiek werkte al in het Critérium du Dauphiné, toen hij in de eerste etappe de leiderstrui pakte.

Met van Moer slechts een minuut achterstand en nog 10 km te gaan, vormde Alpecin-Fenix zich aan de kop van de achtervolgers, aangevoerd door de gele trui van van der Poel. Het team leek klaar voor een herhaling van de vorige etappe en buiten gevaar.

Lotto-Soudal - zonder Caleb Ewan, die zich terugtrok na een val in de derde etappe en een gebroken sleutelbeen - reageerde door naar voren te gaan om de achtervolgers te ontregelen en van Moer de beste kans op de overwinning te geven.

Trek-Segafredo en Team DSM gingen vervolgens naar voren voor Lotto-Soudal om te proberen van Moer terug te halen.

Hoewel van Moer's trap in de laatste 3 kilometer wat slapjes leek, kon hij de achtervolgers tot de laatste halve kilometer dichtbij houden.

Geduld en timing in de sprint

Alaphilppe en het "wolfspak" brachten Cavendish in positie voor de laatste 500 m, waar hij zich in het midden van de weg bevond en op de wielen van de sprinttrein van Alpecin-Fenix kon gaan zitten.

Op de voet gevolgd door Nacer Bouhani (Arkéa-Samsic), terwijl Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) een paar wielen terugreed.

Philipsen opende de eindsprint door de wankelende Van Moer op 100 meter van de streep in te halen.

Cavendish wachtte en wachtte en sprong toen, draaide een enorme versnelling met een relatief lage cadans om de verzwakkende Philpisen te omzeilen en hield Bouhani af, die als eerste over de streep kwam - voor de 31e keer in de Tour de France.

Wat volgt nog

profile-stage-5-2021-tour-de-france-jpeg

De tijdrit van etappe 5 is een 27,2 km lange proef die allesbehalve vlak is, met een stijging van 304 meter.

Met nog 2 km te gaan, moeten de renners een klim van gemiddeld 5,3 procent over slechts 300 meter trotseren. Maar dat komt als ze lijden onder de vorige 25 km.

De tijdcontroles op km 8,5 en km 17 vormen maatstaven voor de prestaties op het parcours.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief