Plaats een advertentie

Tour de France 2021: samenvatting van de twaalfde etappe

juli 08, 2021
Tour de France 2021: samenvatting van de twaalfde etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews

Nils Politt (Bora-Hansgrohe) won de overwegend vlakke 12e etappe van de Tour de France van 2021 aan de kop van een kopgroep van 13 renners.

De Duitser lanceerde een aanval met 12 km te gaan en verraste Harry Sweeny (Lotto-Soudal) en Imanol Erviti (Movistar Team).

Voor Politt is het de eerste ritzege in vijf Tour de France starts.

politt-2021-stage-12-tour-de-france-jpg

"Het is een droom om een etappe te winnen in de Tour de France. Bij de start ging Peter [Sagan] er vandoor en dat veranderde onze tactiek, en meteen na de start was het de zijwind," zei Politt.

Hoe het gebeurde

groep-2021-stage-12-tour-de-france-jpg

Terwijl Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step) aan de finish de kans kreeg om het record voor Tour-ritoverwinningen op zijn naam te schrijven, met een rechte en vlakke finish over 1 kilometer, moest de "Manx Missle" wachten tot een andere dag om het record van Eddy Merckx te breken.

Een dag na twee beklimmingen van de Mont Ventoux was het peloton nog steeds in de herstelmodus en liet het het veld over aan een kopgroep van 13 man.

Met bijna 125 km te gaan en een voorsprong van 7: 15 voorsprong, de 13 vluchters waren onder andere Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step), André Greipel (Israel Start-Up Nation), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), Harry Sweeny (Lotto-Soudal), Connor Swift (Arkéa-Samsic), Brent van Moer (Lotto-Soudal), Luka Mezgec (Team BikeExchange), Sergio Henao (Qhubeka-NextHash), Edvald Boasson Hagen (Team TotalEnergies), en Imanol Erviti (Movistar Team).

De meest bedreigende renners in de groep waren Greipel, een sprinter die 11 Tour de France ritzeges op zijn naam heeft staan, en Alaphilippe, de huidige wereldkampioen die in totaal 14 dagen de gele trui heeft gedragen in zijn carrière.

Het peloton leek in een rustig en ontspannen tempo te rijden en in de volgende 20 km werd het gat tussen de kopgroep en de hoofdgroep groter tot negen minuten. Die kloof werd steeds groter, ongecontroleerd door de hoofdgroep.

Aanval, hergroeperen, herhalen

peleton-2021-stage-12-tour-de-france-jpg

Met nog 50 km te gaan, vielen Politt en Swift het peloton aan terwijl Theuns, ook uit de kopgroep, reageerde in een poging hen terug te halen. Mezgec sloot zich aan bij de twee vooraan. Deze manoeuvres hadden geen succes, en de 13 vooraan sloten slechts 3 km later weer aan.

De aanvallen kwamen weer van voren in dit bakkers dozijn. Erviti nam Politt, Küng en Sweeny met zich mee en opende een aanzienlijke voorsprong op de andere negen vooraan.

Op een klein klimmetje met nog 15 km te gaan leidde Sweeny de wedstrijd, terwijl Küng het tempo te hoog vond en werd afgezet door de andere drie vooraan.

Erviti en Sweeny werden verrast door Politt, die met nog 12 km te gaan demarreerde en wegreed.

Politt zette alles op alles, schakelde een versnelling hoger en vergrootte zijn voorsprong tot aan de finishlijn, solo rijdend tegen bijna 50 km/u.

"Ik reed de eerste aanval vrij hard en er waren maar vier jongens. Toen zei de sportdirecteur dat ik alles op alles moest zetten. Ik deed het opnieuw en het was op 30 seconden, 30 seconden, en om solo te eindigen was ongelooflijk.... alle moeite die ik erin gestoken heb," zei Politt. "Het is mijn passie, wielrennen, en voor mijn hele familie ben ik zo veel van huis vanwege trainingskampen en wedstrijden. Het is de grootste overwinning die je kunt hebben, een etappe winnen in de Tour."

De meer ervaren Erviti won de sprint voor de tweede plaats door Sweeny te omzeilen, die op 100 meter van de finish als eerste de sprint opende.

Manx Missle fires


Ongeveer 15 minuten later werd Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step) tot op 500m van de finishlijn geleid door zijn ploegmaats. Hij pakte meer sprintpunten in de etappe door Michael Matthews (Team BikeExchange) en Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) met minimale inspanning te omzeilen.

Wat volgt er

Etappe 13, over 219,9 km van Nîmes naar Carcassonne, is een nieuwe kans voor de sprinters als de onvermijdelijke ontsnapping onder controle kan worden gehouden en ook als de voorspelde zijwind de race niet beïnvloedt.


Foto's: ASO/Charly Lopez

Blijf op de hoogte van al het nieuws en uitslagen van de Tour de France hier, op BikeExchange.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief