Plaats een advertentie

Tour de France 2021: samenvatting van de negentiende etappe

juli 16, 2021
Tour de France 2021: samenvatting van de negentiende etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews

Matej Mohorič (Bahrain Victorious), gehuld in de trui van de Sloveense nationale kampioen, reed alleen naar de overwinning vanuit een uitgedunde kopgroep in etappe 19 van de 2021 Tour de France.

Dit is zijn tweede solozege in deze editie van de Tour; hij won etappe 7 op vergelijkbare wijze.

"De start was vrij nerveus: toen de kopgroep wegreed, deed ik mijn best om er bij te horen. Ik probeerde mijn kameraden ervan te overtuigen om de eerste twee uur heel hard te rijden. Ik zat op de limiet, maar ik weigerde op te geven. Ik heb mijn hele carrière hard gewerkt en droomde ervan ooit een etappe in de Tour te winnen," zei Mohorič. "Ik wist uit ervaring dat hard werken me daar zou brengen. Ik ben er trots op dat ik op het juiste moment wist aan te vallen."

mohoric-2021-etappe-19-tour-de-france-jpg

Deze overwinning komt slechts 48 uur nadat de hotelkamers, voertuigen en persoonlijke elektronica van Team Bahrain Victorious door de Franse autoriteiten werden doorzocht.

In de 207 km lange etappe van Mourenx naar Libourne, die grotendeels vlak was, veranderde er niets in het klassement van de truien.

Hoe het gebeurde

Twee kleine valpartijen - de eerste slechts 2 km na de start van de etappe - verscheurden tijdelijk het Deceuninck-Quick-Step peloton met Mark Cavendish op kop, maar de wedstrijd hergroepeerde zich snel. De tweede valpartij op kilometer 168 splitste de kopgroep opnieuw op en nam Cavendish en Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious) mee.

Mohorič was een van de zes renners die met nog 205 km te gaan profiteerde van de splitsing.

Met nog 100 km te gaan, kreeg een kopgroep van 6 renners gezelschap van 14 andere renners. De twee groepen - nu één - hadden slechts 40 seconden voorsprong op het peloton met de gele, groene, gestippelde en witte truien.

Deze afsplitsingsgroep bestond uit: Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Julien Bernard, Jasper Stuvyen en Edward Theuns (Trek-Segafredo), Davide Ballerini (Deceuninck-Quick-Step), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Michael Valgren en Jonas Rutsch (EF Education-Nippo), Christophe Laporte (Cofidis), Silvan Dillier (Alpecin-Fenix), Casper Pedersen (Team DSM), Brent van Moer (Lotto-Soudal), Simon Clarke en Max Walscheid (Qhubeka-NextHash), Elie Gesbert (Arkéa-Samsic), Ion Izagirre (Astana-Premier Tech), Anthony Turgis (TotalEnergies), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), en Franck Bonnamour (B& B-KTM).

Ineos Grenadiers, Israel Start-Up Nation en Deceuninck-Quick-Step zaten vooraan bij de achtervolgers en probeerden de grote groep onder controle te houden.

André Greipel (Israel Start-Up Nation), de sprinter die bekend staat als "Gorilla", wilde op zijn verjaardag een etappezege pakken, maar de achterstand op het peloton groeide in slechts 15 km van 40 naar meer dan 60 seconden.

Met nog 85 km te gaan, was de voorsprong al 1:43 en groeiende. Het peloton besloot de vluchters te laten gaan toen de achterstand was opgelopen tot bijna 3:30.

Met nog 50 km te gaan was de voorsprong 10:33 en Deceuninck-Quick-Step leek de benen te sparen voor de slotetappe van zondag.

Van wegloper tot solist

peloton-2021-etappe-19-tour-de-france-jpg

Op kilometer 30 vormde zich onder aanvoering van Politt een kopgroep, eerst met 10, daarna met 17 renners, weg van de rest van de vluchters.

Een paar kilometer later brak Mohorič alleen uit deze groep weg, 24 km voor de finish.

De kopgroep werkte niet meer samen om Mohorič terug te halen en worstelde zich achter de solorijder aan, maar werkte niet meer goed samen met minder dan 10 km te gaan.

De solo Sloveen had zijn voorsprong in de volgende 5 km uitgebreid tot bijna een minuut.

Laporte en Valgren gingen naar de voorkant van de achtervolgende groep, maar waren niet in staat om Mohorič terug te brengen.

Met een minuut achterstand op Mohoric, reed Casper Pedersen op 3 km voor de finish eindelijk weg van de rest. In de laatste 200 m werd Pedersen ingehaald door Laporte in de strijd om de resterende podiumplaatsen.

Wat volgt er nog?

Etappe 20 is een individuele tijdrit van 30,8 km van Libourne naar Saint-Emilion.

Het hobbelige parcours slingert door wijngaarden en is niet al te rechttoe rechtaan. Er zijn veel richtingsveranderingen en een korte heuvel net na het passeren van de wijnmakerij Château Petrus.

Met meer dan vijf minuten verschil tussen de gele trui en de tweede plaats, zal de echte strijd gaan om de onderste sporten van het algemene podium. Deze race tegen de klok zal hoogstwaarschijnlijk de tweede en derde plaats in het algemeen klassement van de Tour van 2021 bepalen.


Foto's: ASO/Pauline Ballet

Blijf op de hoogte van al het nieuws en uitslagen van de Tour de France hier, op BikeExchange.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief