Plaats een advertentie

Tour de France 2021: samenvatting van de negende etappe

juli 04, 2021
Tour de France 2021: samenvatting van de negende etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews

Ben O'Connor (Ag2r-Citroën) heeft zondag een grote winst geboekt in de Tour de France.

De jonge Australiër rukte zijn concurrent Sergio Higuita (EF Education-Nippo) uit zijn wiel om te winnen op de monsterklim naar Tignes en op te schuiven in het algemeen klassement in zijn eerste Tour ooit.

oconnor-stage-nine-2021-tour-de-france-jpg

Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick-Step) reed in de laatste vijf kilometer weg van het peloton om Higuita te passeren en de tweede plaats over te nemen. Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious) eindigde derde ondanks zijn reputatie als klassieke sprinter.

"Om hier al te zijn was een droom, maar om hier vandaag te zijn is een bewijs voor iedereen die in mij geloofd heeft door de jaren heen ... het is een wilde rit geweest, het is overweldigend," zei O'Connor na een emotionele viering met zijn team.

"Dit is waar je van droomt, het is zo bevredigend en brengt zoveel vreugde. Ik geniet van elk moment en ik ben zo blij voor het team, ze hadden zoveel vertrouwen in me."

Tadej Pogačar behield zijn gele trui nadat hij zich in de laatste kilometers van de zware bergetappe in de Alpen had losgemaakt van de groep van het klassement.

O'Connor en Higuita hadden de 21 km lange klim naar Tignes als duo afgelegd nadat ze medevluchter Nairo Quintana (Arkea-Samsic) hadden laten vallen aan het begin van de marathonklim.

O'Connor was meedogenloos op de lange weg naar het skioord, nam met 17 kilometer te gaan afstand van Higuita en reed alleen naar de overwinning met meer dan vijf minuten.

"Ik zou vandaag niet in de kopgroep zitten, maar er ging een grote groep weg en daar wilde ik bij zijn", zei hij. "Ik wist dat ik met een lange, zware etappe als vandaag een kans zou hebben om te winnen. Het is ongelooflijk om gewonnen te hebben."

Terwijl de lange voorsprong van O'Connor op het peloton een bedreiging vormde voor de gele trui van Pogačar, had UAE Emirates het tempo opgevoerd naar de finish op de top met drie renners die hun ploegleider vergezelden.

Ineos Grenadiers probeerde pas op zo'n 8 km van de finish de koppositie in te nemen. Carapaz versnelde kort om tijd terug te winnen, maar Pogačar markeerde de Ecuadoriaanse uitdager en brak weg uit de kleine GC-groep met een verwoestende aanval.

Roglič, van der Poel starten niet

van-der-poel-stage-negen-2021-tour-de-frankrijk-jpg

Twee van de grootste namen van het peloton kwamen niet opdagen voor de etappe van zondag. Primož Roglič gaf op met verwondingen die hij opliep tijdens etappe 3. Mathieu van der Poel gaf ook op om uit te rusten en weer op te bouwen voor een optreden in de Olympische MTB-race in Tokio.

Bloedheet racen in de koele natte bergen

cold-wet-stage-nine-2021-tour-de-france-jpg

Het peloton beleefde opnieuw een koele, natte dag in de Alpen nadat het zaterdag ook al moeilijke omstandigheden had doorstaan.

In de eerste 50 kilometer van de wedstrijd waren Colbrelli en Michael Matthews verwikkeld in een controversiële tussensprint, waarbij de Australiër een wilde en eigenzinnige lijn koos om de tweede plaats te veroveren in het kleine peloton.

Geraint Thomas had het moeilijk in het begin van de etappe van zaterdag, maar hij herstelde zich om in het peloton te blijven en vooraan mee te doen op weg naar Tignes.

O'Connor, Quintana, Higuita Wout Poels, Michael Woods en Lucas Hamilton vielen aan vanuit de 40-koppige kopgroep en Quintana, Poels en Woods streden onderling om de bergpunten.

Quintana zette de vluchters onder druk op de zware klim naar de Pré en reed uiteindelijk weg met Higuita, waarna O'Connor kort daarna de afstand overbrugde. O'Connor was de dag begonnen met een achterstand van 8:13 op Pogačar en de Australiër was gemotiveerd om het tempo op te voeren toen het leidende trio een voorsprong van acht minuten op het peloton opbouwde.

In de lange, verregende afdaling van de Cormet de Roseland werd O'Connor even afgezet door Quintana en Higuita, maar hij kon zich terugvechten voor de enorme aanval op Tignes en zijn superieure solozege boeken.

Emiraten hebben controle, Pogačar legt autoriteit op


UAE Team Emirates domineerde het steeds kleiner wordende peloton door de Cols du Pré en Roseland. Marc Hirschi en Mikkel Bjerg reden lange bochten waarin Wout van Aert moeite had om zijn wielen aan te houden.

Het team behield de controle tijdens de eerste helft van de enorme klim naar Tignes voordat Ineos Grenadiers de leiding nam met 8 km te gaan. Plotseling braken Pogačar's teamgenoten weg, waardoor de gele trui geïsoleerd kwam te staan - maar het was niet genoeg om Pogačar's late zet te stoppen.

Op maandag volgt een rustdag. Na een eerste week van valpartijen, barre weersomstandigheden en agressieve koersen zal het peloton zondagavond opgelucht ademhalen.


*Foto's: A.S.O./Pauline Ballet

Blijf op de hoogte van de Tour de France

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief