Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews
Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft zondag de meest prestigieuze massasprint van het profwielrennen gewonnen.
Van Aert kwam zondag als eerste over de eindstreep in de 21ste etappe van de Tour de France en versloeg daarmee nipt Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) en de favoriet van de voorronde Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step).
De sprintzege van de Belg in Parijs zette de kroon op een Tour waarin hij won na een dubbele beklimming van de Mont Ventoux, een tijdrit van 31 kilometer en tenslotte de massastart op zondag.

"Ik kan het niet geloven," zei van Aert na de etappe. "Deze Tour was ongelooflijk, het was als een achtbaanrit. Om met een overwinning als deze te eindigen is boven alle verwachtingen."
Van Aert zal weinig tijd hebben om zijn uitstekende Tour de France te vieren. Hij zal zondagavond de lange reis naar Tokio maken, samen met een groot aantal Tour-renners, terwijl het peloton zijn ogen richt op de Olympische Spelen.
Van Aert had er geen spijt van dat hij zo hard had gereden slechts 10 dagen voor de Olympische tijdrit in Frankrijk.
"Ik heb mezelf in de problemen gebracht - ik moet vanavond een vlucht halen [naar Japan] en al deze interviews zullen een tijdje duren, denk ik. We zullen zien of ik het haal," grapte hij. "Het is zeker geen schande dat ik het vanavond gehaald heb, want een overwinning als deze is onbetaalbaar."
Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) kwam veilig over de streep en claimde zijn tweede gele trui in twee jaar. De titelverdediger won de race met een enorme marge van 5:20 nadat hij in de achtste etappe voor het eerst in het geel was gefinisht. Pogačar won ook de witte trui voor de beste jonge renner en de bolletjestrui voor het bergklassement.

De finishlijn op de Champs-Élysées lag dit jaar zo'n 300 meter verder naar beneden dan in de vorige Rondes, waardoor de afstand tot de laatste bocht in het parcours langer werd en de dynamiek van de sprint veranderde.
Het peloton was in de laatste twee kilometer in chaos gedaald toen verschillende ploegen naar voren schoven en Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma verdrongen.
Mike Teunissen leidde het peloton om de bocht voor van Aert, terwijl Cavendish in het wiel van de Belg zat. Van Aert reed als eerste naar voren, terwijl Cavendish ingeklemd zat tussen de aanvallende Philipsen en de hindernissen, waardoor hij weinig manoeuvreerruimte had. Zodra van Aert zijn volle tempo bereikte, leek de overwinning uitgesloten omdat Philipsen en Cavendish moeite hadden om te reageren.
De overwinning van Van Aert torpedeerde de droomfinish van Cavendish in zijn comeback Tour.
De sprinter uit Manx had in de eerste twee weken vier ritzeges geboekt en evenaarde daarmee het Tour de France-record van Eddy Merckx - maar nummer 35 zal nog een jaar moeten wachten. Cavendish zal zich echter troosten met het winnen van de tweede groene trui uit zijn illustere carrière.
Jakob Fuglsang een DNS
Jakob Fuglsang begon niet aan de etappe van zondag. Team Astana-Premier Tech maakte zondagochtend bekend dat Fuglsang met een ziekte kampte en besloot zich terug te trekken uit de wedstrijd om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen in Tokio.
Hoe het zich ontwikkelde
Zoals altijd genoot het peloton van de ontspannen eerste 60 km van de etappe, terwijl de teams poseerden voor foto's en de renners ontspannen aan de laatste dag van de race begonnen.
De wedstrijd kwam eindelijk op gang toen het peloton Parijs bereikte om acht ronden af te werken van de krappe rondrit door het stadscentrum langs de monumenten en boulevards van de hoofdstad.
Deceuninck-Quick-Step zette de eerste zetten in, voordat een kopgroep van drie man korte tijd wegreed.
Een voorbode van wat er enkele ronden later zou gebeuren, was Michael Mørkøv, die de tussensprint achter Cavendish won. Hij liet BikeExchange en Michael Matthews gemakkelijk achter zich.
Een tweede trio viel aan in de vijfde ronde, dit keer met Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Michael Valgren (EF Education Nippo) en Brent van Moer (Lotto Soudal). Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix gaven het trio geen kans en haalden hen weer in bij het begin van de laatste omloop.
In de laatste zes kilometer was er nog een laatste aanval, maar de massasprint was onafwendbaar. Deceuninck-Quick-Step controleerde de wedstrijd, maar werd in de laatste bochten ingehaald.
Foto's: ASO/Aurélien Vialatte&Romain Laurent
Blijf op de hoogte van al het nieuws en uitslagen van de Tour de France hier, op BikeExchange.