Plaats een advertentie

Tour de France 2021: samenvatting van de derde etappe

juni 28, 2021
Tour de France 2021: samenvatting van de derde etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) bleef crashes en bloedbaden bespaard om de overwinning te pakken in de derde etappe van de Tour de France van 2021.

In de ontsnapping die op gang was gebracht door zijn ploegmaat Mathieu van der Poel werd geïnitieerd bij de rode draak, lanceerde Merlier zijn winnende aanval op 200 meter van de finish.

"Ik leef in een droom, denk ik," zei Merlier. "Na de Giro was ik al erg blij, maar om nu een etappe te winnen in de Tour, de grootste wedstrijd ter wereld. Ik kan het niet geloven."

merlier-etappe-drie-2021-tour-de-france-jpg

In de laatste 250 meter raakte Caleb Ewan (Lotto-Soudal) de wielen van Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) en kwam ten val tegen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). De twee sprintsterren gleden een beetje voordat ze vlak voor de finishlijn tot stilstand kwamen. Terwijl Sagan kort daarna weer opstond, bleef Ewan op de grond liggen.

"Mathieu zei dat hij de ontsnapping wilde doen en ik zei, 'Je bent gek,' maar hij doet dat graag". Dus Jasper Philipsen nam het over voor de laatste 700m," voegde Merlier eraan toe. "Het was een geweldige lead-out en ik moest gewoon volhouden voor de laatste 150 meter. Ik keek achterom en kon het niet geloven, er zat niemand meer aan mijn wiel. Er was een ongeluk, en ik denk dat dat de oorzaak is."

Hoe het gebeurde

peloton-stage-three-2021-tour-de-france-jpg

De regen zorgde voor gladde wegen tijdens het eerste uur van de etappe van Lorient naar Pontivy, die 182,9 km lang was.

Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) raakte de wielen en ging onderuit in de buurt van La Trinité-sur-Mer, 40 kilometer na de start.

Thomas had voor de start van de etappe een problematische dag voorspeld en zei: "Het wordt een nerveuze etappe, we zitten in de Tour de France en dingen kunnen snel veranderen."

Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) raakte de wielen en ging onderuit in de buurt van La Trinité-sur-Mer, 40 kilometer in de etappe.

Thomas had voor de start van de etappe een problematische dag voorspeld en zei: "Het wordt een nerveuze etappe, we zitten in de Tour de France en dingen kunnen snel veranderen."

Teamgenoot Luke Rowe reageerde snel en meldde in de teamauto dat Thomas was gevallen en zijn schouder uit de kom had. Na medische hulp om Thomas' ontwrichte schouder te zetten, gingen Rowe en ploegmaten aan de slag om Thomas terug op het veld te krijgen.

Met vijf man vooraan met nog 150 km te gaan, lag het tempo hoog en lag het peloton tien minuten voor op het voorspelde schema.

De vijf waren Jelle Wallays (Cofidis), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Cyril Barthe (B&B Hotels), Michael Schär (AG2R Citroën), en Maxime Chevalier (B&B Hotels). Met nog 100 km te gaan hadden ze nog steeds twee minuten voorsprong, maar de achtervolgers reden met bijna 48 km/u om hen terug te halen.

Schelling pakte meer KOM-punten op de kleine klim op 90 km, en nadat hij die punten had veiliggesteld viel hij terug naar het peloton, vermoedelijk om Peter Sagan te steunen in de etappefinale.

De vier mannen in de kopgroep namen het leeuwendeel van de tussensprints voor hun rekening: B&B Hotels renners Barthe en Chevalier reden door het sprint punt op kop en pakten maximale punten. Slechts twee minuten achter hen verraste Ewan Sonny Colbrelli (UAE-Team Emirates), Cavendish en Sagan om de resterende sprintpunten aan de rechterkant van de weg te pakken.

Nervositeit in het veld

lead-out-stage-three-2021-tour-de-france-jpg

Met nog 45 km te gaan was de situatie op de weg dusdanig dat EF Education-Nippo vooraan reed voor Sergio Higuita, terwijl Ineos Grenadiers en Alepcin-Fenix het tempo opvoerden om de renners veilig te stellen en de vluchters terug te halen.

Met nog 20 km te gaan, verzamelden de sprintersploegen zich vooraan om de vluchters terug te halen die weigerden hun missie op te geven. Dat achtervolgingstempo bracht het gat naar de ontsnapten op slechts 58 seconden.

Sagan en regerend wereldkampioen Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) achtervolgden aan de rechterkant van de weg en op het gras om terug te keren naar de voorkant van de achtervolgers. Terug vooraan leek Alaphilippe niet betrokken te zijn bij het opzetten van het kopwerk voor Mark Cavendish.

Barthe viel weg uit het peloton met nog 12 km te gaan, uitgeput van het werk op kop.

Een valpartij op 11 km van de finish bracht verschillende renners van Groupama-FDJ en Movistar ten val, terwijl het tempo aanzienlijk werd opgevoerd door Team DSM en Lotto-Soudal die versnelden voor Cess Bol en Ewan.

De laatste 1,6 km was een recht stuk tot op een paar honderd meter van de streep, met een paar kleine bochten. Het gedrang vooraan op 10 km van de finish werd bemoeilijkt door de smalle wegen.

Pogačar en Roglič verliezen tijd, gele trui vooraan.


Met nog 10 km te gaan kwam Valentin Madouas (Groupama-FDJ) in botsing met Miguel Ángel López van Movistar, terwijl Primoz Roglic en verschillende van zijn Jumbo Visma-ploegmaten ten val kwamen.

Roglič, die een haveloze trui droeg met schaafwonden aan zijn linkerbeen, dij, elleboog en schouder, achtervolgde het peloton, aangevoerd door de restanten van zijn ploeg.

Jumbo-Visma zat al in de problemen toen de valpartij op kilometer 40 van de etappe Thomas dwong om Robert Gesink aan de kant te zetten.

De kopgroep werd uiteindelijk opgeslokt door Bahrain-Victorious en Alepcin-Fenix met nog 5 km te gaan.

Een andere valpartij met nog 4 km te gaan bracht verschillende Bahrain-Victorious renners, waaronder Jack Haig, ten val en ook Tour-verdediger Tadej Pogačar kwam achter de renners terecht die ten val waren gekomen.

Haig moest later met pensioen vanwege verwondingen die hij bij het ongeluk opliep.

Toen het peloton uitgedund was en het tempo hoog lag met nog 2 km te gaan, ging van der Poel naar voren en voerde het tempo op tot op 1 km van de finish voor Tim Merlier.

"Ik doe dit graag en het is echt cool om iets terug te doen voor de jongens die altijd iets voor me doen. Ik ben blij om de gunst terug te betalen," zei Van der Poel. "Ik denk dat alles wat nog komt een bonus is [voor de ploeg] en we kunnen nu al zeggen dat we een geweldige Tour de France hebben."

"Het was super hectisch met veel crashes, dus ik wilde ook gewoon vooraan blijven. Ik voelde me echt goed vandaag, misschien door de gele trui, ik weet het niet," zei van der Poel. "Ik weet dat Tim het leuk vindt als de laatste 2-3 kilometer snel zijn. Ik deed de lead-out tot de laatste kilometer, en ik weet dat ik maar een paar seconden voorsprong heb op Alaphilippe, dus ik moest op de fiets blijven."

Wat volgt nog

De vierde etappe van dinsdag gaat over 150,4 km van Redon naar Fougères en is niet helemaal vlak, maar er wordt wel een hoog tempo verwacht.

Van der Poel zal proberen de leiding in het algemeen klassement te behouden, en alle sprinters die de glooiingen langs het parcours aankunnen, zullen in de jacht op de etappe zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief