Plaats een advertentie

Tour de France 2021: samenvatting van de dertiende etappe

juli 10, 2021

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews

Mark Cavendish won zijn 34e Tour de France etappe en evenaarde daarmee het record van de Belgische wielerlegende Eddy Merckx.

Cav won de chaotische sprint bergaf naar de streep, na 219 km van Nîmes naar Carcassonne, en wist in het laatste uur van de wedstrijd verschillende valpartijen te vermijden.

"Het is vermoeiend. Dat is het. Ik kan er niet eens aan denken. Ik ben bang dat ik er geweest ben. 220 kilometer in deze hitte, deze wind, deze finale. Woah. Ik ging er helemaal voor, ik ging er zo helemaal voor. De jongens waren ongelooflijk. Ik kan het niet geloven," zei Cavendish.

cavendish-2021-stage-13-tour-de-france-jpg

De overwinning in etappe 13 was Cavendish' vierde in de Tour van dit jaar.

Er was geen verandering in het algemeen klassement, de witte trui wedstrijd of de bolletjestrui wedstrijd, maar Cavendish leidt nu de groene trui wedstrijd met 101 punten.

Hoe het gebeurde

breakaway-2021-stage-13-tour-de-france-jpg

Na 100 kilometer hadden drie vluchters - Omar Goldstein (Israel Start-Up Nation), Pierre Latour (TotalEnergies) en de Amerikaan Sean Bennett (Qhubeka-NextHsh) - tegen de zijwind een voorsprong van 2:42 minuten op het peloton. Het trio had een maximale voorsprong van vier en een halve minuut, maar die voorsprong werd onder druk van het Wolfpack uitgehold.

Bij de tussensprint pakte Goldstein de maximale punten, en vanuit het peloton ging Sonny Colbrealli (Bahrain-Victorious) voor Michael Matthews (Team BikeExchange) en Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick-Step) aan de leiding onder de groene boog.

De kloof tussen de groep en het peloton werd steeds kleiner en tegen de klok van 100 km was de voorsprong al twee minuten.

De kopgroep drong hard aan op de vluchters, en met nog 65 km te gaan viel de groep zelf aan, en Bennett werd afgezet door Latour en Goldstein, die zo lang mogelijk uit de buurt van de kopgroep wilden blijven.

Chaos and crashes

Een valpartij achteraan het peloton schakelde een dozijn renners uit met nog 62 km te gaan. Tim de Clerque, die massaal voor Deceuninck-Quick-Step rijdt, kwam in die grote valpartij terecht toen renners in een bocht naar links over grind aan de kant van de weg gingen.

Søren Kragh Anderson (Team DSM), Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), Simon Yates en Luke Durbridge (beiden Team BikeExchange) waren ook betrokken bij de crash, net als 2018 Tourwinnaar Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Yates vocht nog zo'n 5 km door voordat hij samen met Roger Kluge (Lotto-Soudal) de strijd staakte, waardoor er nog maar vier van zijn ploeggenoten in de race waren.

Op het nieuws van de crash ging Wout van Aert (Jumbo-Visma) naar voren om druk uit te oefenen op het wolvenpeloton en de aanvallen begonnen effect te sorteren met de groep slechts 40 seconden achter de twee mannen aan de kop van de kopgroep.

Mads Pederson en Toms Skujiņš ( allebei Trek-Segafredo) gingen naar voren en verhoogden het tempo om druk uit te oefenen op Cavendish, die onder de bescherming bleef van zijn ploegmaat Julian Alaphilippe, in de kleuren van de wereldkampioen.

Met het peloton in hun nek schudden Latour en Goldstein elkaar de hand na 53 km, net voor ze door het peloton werden gegrepen.

Quinton Pacher (B&B Hotels) ontsnapte met nog 45 km te gaan, net toen het peloton aan het herstellen was van het inrekenen van de vorige vluchtersgroep.

Cav's plannen leken in gevaar te komen toen hij op 38 km van de finish van fiets moest wisselen vanwege een lekke band. Maar een snelle wissel van de Quick-Step renner bracht hem terug in de race.

Met nog 25 km te gaan, had Pacher bijna 45 seconden voorsprong op de groep met de vier leiders van de truiwedstrijd. Dat was zijn maximale voorsprong toen ploegen met renners die het klassement ambieerden - Ineos Grenadiers, UAE-Team Emirates, EF Education-Nippo en anderen - naar voren kwamen om hun favoriete ploegmaats in veiligheid te brengen.

Een andere valpartij bracht twee Qhubeka-NexHash renners achteraan in de wedstrijd met 22 km te gaan, waardoor de wedstrijd werd gesplitst en de achtervolgende groep van Pacher sterk werd uitgedund.

Van km 20 tot km 12 was er geen enkel team dat de race controleerde. De klassementsploegen en sprintersgroepen zaten allemaal door elkaar en gebruikten elke verharde of met gras bedekte ondergrond om de veiligste positie te vinden.

Sprint in wielergeschiedenis

peloton-2021-stage-13-tour-de-france-jpg

Met nog 7 km te gaan, moesten de tientallen renners vooraan zich een weg banen door de smalle en kronkelige straatjes van de oude stad Carcassonne. Pacher was al gegrepen en de snelle mannen verdrongen zich vooraan toen de teams Ineos-Grenadiers, EF Education-Nippo en UAE-Team Emirates het tempo verlaagden.

De Deceuninck-Quick-Step trein had zich hersteld, maar werd overschaduwd door Team DSM en Bahrain-Merida. Met nog 4 km te gaan, in de nieuwe "veilige zone" (als een renner valt, een mankement heeft of een lekke band krijgt, krijgt hij dezelfde tijd als het peloton) van etappe 13, vielen de klassementsrenners terug terwijl de sprinters zich opnieuw vestigden.

Van Aert en Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious) kwamen met nog 1,7 km te gaan naar voren toen het tempo opliep.

De laatste 1.000 m was een rechte eindspurt. De blauwe trein van Deceuninck-Quick-Step hergroepeerde zich voor Cavendish.

Renners van Bahrain-Victorious, Team DSM en Jumbo-Visma drongen naar voren tussen 800 m en 500 m van de finish.

Net voor de 500 meter, terwijl er chaos heerste voorin de wedstrijd, kwam Cav's kopman Michael Mørkøv van de ene kant van de weg en Cav van de andere kant. De twee reden weg van het stuur van David Ballerini, die nog steeds aan snelheid won, en haalden Team DSM in, dat had geprobeerd om Cees Bol naar de streep te krijgen.

Ogenschijnlijk uit het niets verscheen Cavendish enkele wielen verder naar achteren en bleef vanaf 150 meter tot het laatste moment aan het wiel van Mørkøv hangen, toen de Deen afzwaaide om Cav als eerste over de finishlijn te laten gaan. Mørkøv bleef aandringen en werd aan de eindstreep zelfs tweede, waardoor hij andere renners punten ontnam in de strijd om de groene trui.

Cavendish liet zien waarom hij een van de beste sprinters uit de Tourgeschiedenis is. Hij vond een gaatje en bleef bij de man voor hem om opnieuw een etappezege te pakken en het record van Eddy Merckx van bijna 40 jaar geleden te evenaren.

"Ballerini was daar en Cortina ging en had een goede sprong. Ik had geluk dat Mørkøv er was om me terug te trekken. In de laatste bocht verloor ik een beetje, ik dacht dat ik een lekke band had," zei Cav.

Wat volgt er nu?

De 14e etappe van de Tour de France van 2021 gaat over 183,7 km van Carcassonne naar Quillan, met drie beklimmingen van categorie 2 en twee beklimmingen van categorie 3.

De eerste etappe in de Pyreneeën begint met 60 km heuvelachtige wegen waar een kopgroep tijd kan goedmaken op het peloton. De etappe eindigt na een afdaling van 12 km, gevolgd door 3 km in de straten van Quillan.

Foto's: ASO/Pauline Ballet

Blijf op de hoogte van al het nieuws en uitslagen van de Tour de France hier, op BikeExchange.